Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Πότε θα μπει σε γενικό lockdown η χώρα

Η συνάντηση που θα τα κρίνει όλα

2 Νοεμβρίου 2020 17:00
Κορωνοϊός: Πότε θα μπει σε γενικό lockdown η χώρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ότι φαίνεται προσπαθεί όσο μπορεί να αποφύγει το ολικό lockdown στη χώρα για να μην επιβαρυνθεί και άλλο η οικονομία για αυτό και η μόνη του λύση είναι να κάνει τοπικά ώστε να παραδειγματιστούν και άλλες περιοχές και να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ώστε να μην γίνει το ίδιο.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt ή R0 που γνωρίσαμε στην αρχή της πανδημίας) μας δείχνει πόσοι κολλάνε τον ιό από έναν ξενιστή – φορέα. Η διακύμανση των τιμών του Rt τον Οκτώβριο στην Ελλάδα είναι από 1.01 έως 1.49. Ο Rt στις 30 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ήταν 1,20 στην Αττική και 1,74 στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο Rt στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε στο 1,47, σχεδόν τιμή ίση με τη μέγιστη τιμή (1,48) που παρουσίασε στο 1ο κύμα της πανδημίας. Η διασπορά του Covid-19 δηλαδή λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και εάν δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία του Rt τότε πολύ σύντομα οι καταστάσεις θα είναι μη αναστρέψιμες σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σε 15 ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πιο κρίσιμη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνουν σε ισχύ τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός σχετικά με την εστίαση αλλά και την αναγκαστική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν στο πρωθυπουργό αν τα νέα μέτρα έχουν αποδώσει ή όχι και αν θα πρέπει να παρθούν νέα ή πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε lockdown για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Αν η εισήγηση αφορά σε καθολικό lockdown η εφαρμογή θα είναι άμεση για ευνόητους λόγους.

Επίσημο! Καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Σε lockdown μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, με συνθήκες καραντίνας που θυμίζουν αυτές του περασμένου Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επιστρέφουν και τα SMS, ως προϋπόθεση για την έξοδο από το σπίτι. Ανοιχτά ωστόσο θα παραμείνουν τα σχολεία. Το lockdown θα έχει διάρκεια 14 ημερών.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία.

«Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης» τόνισε.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, έδειξε για άλλο ένα 24ωρο πως η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ξεπερνώντας και πάλι τα κρούσματα που έχει η Αττική, φτάνοντας τα 449 σε σύνολο 1.678 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Με την πόλη να φτάνει τα 1.288 κρούσματα σε δύο 24ωρα (839 ανακοινώθηκαν το Σάββατο και 449 χθες) και τα νοσοκομεία να δέχονται τεράστια πίεση, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πόλη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share