Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Πρόωρες εκλογές για τη Βρετανία στις 4 Ιουλίου: Το ανακοίνωσε επίσημα ο Σούνακ - Τι ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο

Κίνηση-έκπληξη από τον Βρετανό πρωθυπουργό

22 Μαΐου 2024 21:11
Πρόωρες εκλογές για τη Βρετανία στις 4 Ιουλίου: Το ανακοίνωσε επίσημα ο Σούνακ - Τι ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, με ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Η πολιτική συντάκτρια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, Ανούσκα Άσθανα, δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν την 4η Ιουλίου.

Δείτε επίσης: Το «βιολί» τους στα Σκόπια: Νέα πρόκληση από τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «Μακεδονία» σε επίσημη συνάντηση

Από νωρίς σήμερα το πρωί φήμες και δημοσιεύματα μιλούσαν για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις και ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό, για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

«Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου», δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

Οι δηλώσεις του Ρίσι Σούνακ

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Δε θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του».

Επιπλέον, έκανε αναφορές στην Οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας. Ο Σούνακ έκανε λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε λειτουργεί. «Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει», είπε προκηρύσσοντας εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Βρετανία, λέγοντας πως ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share