Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Το «βιολί» τους στα Σκόπια: Νέα πρόκληση από τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «Μακεδονία» σε επίσημη συνάντηση

Μετά την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, επιμένει και ο Μίτσκοσκι

22 Μαΐου 2024 18:28
Το «βιολί» τους στα Σκόπια: Νέα πρόκληση από τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «Μακεδονία» σε επίσημη συνάντηση
Από Εύη Κουρίδου

Νέες προκλητικές δηλώσεις έγιναν από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αυτήν την φορά, να κάνει λόγο για σκέτο «Μακεδονία» σε επίσημη συνάντηση με ξένο αξιωματούχο.

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία».

Σιλιάνοφσκα - Μίτσκοσκι

«Χθες, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι είχαμε συνάντηση με τον αυστριακό πρέσβη, Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η Μακεδονία από την Αυστρία στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις Μακεδονίας και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε αναφερθεί στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα οι προκλήσεις του, λέγοντας: «Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», είχε αναφέρει.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει δηλώσει πως σε θεσμικά όργανα θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας, όμως στις δηλώσεις ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό τους δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα, κάλεσε την πρόεδρο της χώρας να πράξει το ίδιο.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share