Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

ΔΟΥ Χαλκίδας: Συνελήφθη διευθύντρια, υποδιευθύντρια και υπάλληλοι για διαφθορά

Ύστερα από ξαφνική έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.

22 Μαΐου 2024 16:59
ΔΟΥ Χαλκίδας: Συνελήφθη διευθύντρια, υποδιευθύντρια και υπάλληλοι για διαφθορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έφοδος της Αστυνομίας στη ΔΟΥ Χαλκίδας έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (21/05), κατά την οποία συνελήφθησαν διευθύντρια, υποδιευθύντρια και τουλάχιστον δύο ακόμα υπάλληλοι μετά από καταγγελία για χρηματισμό.

Συγκεκριμένα, ομάδα 15 αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας πήγε στο κτίριο της ΔΟΥ στα Δύο Δέντρα στις 13:00 το μεσημέρι.

Δείτε επίσης: Χαλκίδα: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δολοφονία της 63χρονης

Οι «Αδιάφθοροι», αφού έβγαλαν έξω τους πολίτες, είπαν στους υπαλλήλους να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους.

Κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές συγκεκριμένων ατόμων και στη συνέχεια έκαναν έρευνα στα αυτοκίνητά τους.

Με απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι συλληφθέντες υπάλληλοι της ΑΑΔΕ για την υπόθεση της Χαλκίδας, τέθηκαν σε προσωρινή αργία και διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα.

Πιο αναλυτικά, για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες στη Χαλκίδα στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε στο κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) της Χαλκίδας, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,

  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share