Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Σε πρόωρες εκλογές η Βρετανία: Ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο - Αναμένεται η ανακοίνωση Σούνακ

Το Συντηρητικό κόμμα του βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις

22 Μαΐου 2024 18:59
Σε πρόωρες εκλογές η Βρετανία: Ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο - Αναμένεται η ανακοίνωση Σούνακ
Από Εύη Κουρίδου

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αναμένεται να ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να καταλαγιάσει τις σχετικές φήμες που τροφοδοτήθηκαν από κινήσεις των υπουργών του, που ανέβαλαν ταξίδια στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, Το «βιολί» τους στα Σκόπια: Νέα πρόκληση από τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «Μακεδονία» σε επίσημη συνάντηση

Φήμες άρχισαν από το πρωί να κυκλοφορούν σήμερα στο κοινοβούλιο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές – κάτι που ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν. Νωρίτερα σήμερα, όταν ρωτήθηκε περί των εικασιών αυτών, ο Σούνακ παρέμεινε στη διατύπωσή του ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ρίσι Σούνακ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συντόμεψε ένα ταξίδι στην Αλβανία και ο υπουργός Άμυνας επίσης ανέβαλε μια επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτά τροφοδότησαν τις εικασίες ότι στη συνεδρίαση θα μπορούσε να χρειαστεί να υπογραφεί μια απόφαση για προκήρυξη εκλογών νωρίτερα από τις ημερομηνίες Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν πιο πιθανές. «Μην σας το χαλάσω και θα σας πω την κατάληξη: θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Σούνακ στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού αγνόησε τις φήμες. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό, όπως υπάρχει σχεδόν κάθε εβδομάδα τους τελευταίους πέντε μήνες. Απλώς θα πω το ίδιο που λέω πάντα, ότι δεν αποκλείω τίποτα», είπε σε δημοσιογράφους.

Η πολιτική συντάκτρια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, η Ανούσκα Άσθανα, δήλωσε ότι ορισμένοι στη βρετανική κυβέρνηση ενημερώθηκαν περί προκήρυξης εκλογών, χωρίς να τους ειπωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Σε ορισμένους στην κυβέρνηση είπαν ότι θα ανακοινωθούν εκλογές, αλλά δεν τους είπαν ημερομηνία», είπε η Άσθανα σε μια ανάρτηση στο Χ.

Η στρατηγική φέρει κινδύνους. Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 – πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει” να γίνουν γενικές εκλογές”», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share