Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

Η πιο νόστιμη τυρόπιτα σε ζύμη ολικής

Το πιο λαχταριστό έδεσμα

7 Μαΐου 2024 11:01
Η πιο νόστιμη τυρόπιτα σε ζύμη ολικής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα είναι το πιο γευστικό έδεσμα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα.

Διαβάστε επίσης: «Ζουμπουρλούδικη» και οικονομική: Τυρόπιτα με κρασί, φέτα και άλλα 3 υλικά

Υλικά

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + 400 γρ. αλεύρι λευκό
  • 200 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. φέτα σκληρή + 300 γρ. ανθότυρο, χοντροτριμμένα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά
  • ½ μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
  • ½ κουτ. γλυκού μαυροκούκι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Τυρόπιτα σε ζύμη ολικής

Διαδικασία

  • Για την τυρόπιτα σε ζύμη ολικής, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν και αλατοπίπερο.
  • Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά 400 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30΄.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν, ρίχνουμε τα τυριά, το γιαούρτι, τον δυόσμο και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά (να μη διαλυθεί εντελώς η φέτα).
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
  • Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
  • Στρώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. από το χείλος του.
  • Απλώνουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε σε τρίγωνα και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για 45-50΄μέχρι να ψηθεί το φύλλο πάνω-κάτω.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share