Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Τυρόπιτα με απάκι... που σε στέλνει στα ουράνια

Μια υπέροχη συνταγή

6 Δεκεμβρίου 2020 09:12
Τυρόπιτα με απάκι... που σε στέλνει στα ουράνια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψάχνετε κάποια συνταγή, η οποία θα αποτελέσει το καλύτερο προδόρπιο για το οικογενειακό σας γεύμα; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει αυτή την τυρόπιτα με απάκι, η οποία μπορεί… να σας στείλει στα ουράνια.

Πρόκειται για μια εναλλακτική έκδοση τυρόπιτας, αλλά και η συνταγή αυτή είναι εξίσου νόστιμη και λαχταριστή, με άπαντες σίγουρα να σας τη ζητούν συνέχεια, όπως τη ζουμερή τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι.

Υλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι απάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 και 2/3 φλιτζάνια φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 συσκευασία κατίκι
  • 1 και 1/2 φλιτζάνια, τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 αβγά
  • 7 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ταυτόχρονα, σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάζετε το ψιλοκομμένο απάκι . Τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να καβουρδίζεται και να απελευθερώνει τα αρώματά του.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα τα τυριά, τα αβγά, το θυμάρι και το απάκι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε μια κλασική στρογγυλή φόρμα για κέικ και τη λαδώνετε καλά. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας στη φόρμα και με ένα πινέλο το λαδώνετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Αδειάζετε όλο το μίγμα με τα τυριά στη φόρμα και σκεπάζετε με το φύλλο κρούστας που περισσεύει στα πλάγια. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει καλά τα φύλλα.Ψήνετε για 55 – 60 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρετε.

Η πιο... εθιστική τυρόπιτα χωρίς φύλλο έτοιμη σε 15 λεπτά

Ψάχνετε κάποια συνταγή, η οποία μπορεί να σας προσφέρει ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα, είτε για το πρωινό σας είτε ανάμεσα στα γεύματά σας; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια… εθιστική συνταγή για τυρόπιτα χωρίς φύλλο, η οποία είναι έτοιμη σε 15 λεπτά.

Με πολύ λίγα υλικά, που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας, καθώς και σε μόλις έξι κινήσεις, μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα ένα… σκέτο πειρασμό.

Υλικά

  • 500 γρ. τυριά διάφορα (καλύτερα να υπερισχύει η φέτα)
  • 250 γρ. γάλα
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους ή 2 μεγάλα
  • 1/2 κεσεδάκι (100 γρ.) γιαούρτι

Εκτέλεση

  • Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τρίβουμε τα υπόλοιπα τυριά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  • Βάζουμε στο μίξερ το γάλα, το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε τα τυριά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
  • Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ένα αντικολλητικό ταψί. Απλώνουμε σε αυτό το μείγμα.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η τυρόπιτα.
  • Τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share