Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα ζουμερή και αφράτη με φέτα και γιαούρτι

Πεντανόστιμη συνταγή

5 Δεκεμβρίου 2020 08:19
Τυρόπιτα ζουμερή και αφράτη με φέτα και γιαούρτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναζητείτε κάποια συνταγή, με την οποία θα απολαύσετε το πρωινό ή το δεκατιανό σας; Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει μια τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι, η οποία είναι ζουμερή και αφράτη… λιώνοντας στο στόμα σας.

Πρόκειται για μια συνταγή απλή, η οποία με πολύ λίγες κινήσεις μπορεί να είναι έτοιμη και… θα διασκεδάσει τον ουρανίσκο σας, όπως... η εθιστική τυρόπιτα που ετοιμάζεται σε 15 λεπτά.

Υλικά

Για τη ζύμη

- 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 250 γραμμάρια κατσικίσιο βούτυρο (ή φυτικό)

- 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- 1+½ κουταλάκι αλάτι

- Μισό κουταλάκι ξερή μπυρομαγιά (προαιρετικά)

- 2+½ κούπες χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

- 400-500 γραμμάρια φέτα

- Μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι

- 4 αυγά

- 2 κουταλάκια σούπας σιμιγδάλι - Μαύρο σουσάμι (για πασπάλισμα) (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ αδειάζουμε τα τρία-τέταρτα της συνολικής ποσότητας του αλευριού (το υπόλοιπο θα χρειαστεί για να αλευρώσουμε τη ζύμη) και ανοίγουμε στο κέντρο του μια μικρή λακκούβα όπου ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και τη μπυρομαγιά.

Προσθέτουμε έπειτα λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ενώ με το χέρι έχουμε αρχίσει ήδη να ζυμώνουμε τα υλικά. Συνεχίζουμε με τον τρόπο αυτό μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη λεία και απαλή που της δίνουμε κατόπιν το σχήμα μπάλας.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, βάζουμε τη μισή σε αλευρωμένο σκεύος και τη σκεπάζουμε, ενώ την υπόλοιπη, τη χωρίζουμε σε 8 με 10 μπαλάκια. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και αρχίζουμε να απλώνουμε σε μικρά φυλλαράκια τα μπαλάκια με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τα συχνά.

Σε μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να μισολιώσει και αλείφουμε με αυτό το κάθε φυλλαράκι της ζύμης, εναποθέτοντας το ένα πάνω στο άλλο και πιέζοντας τα ελαφρά για να απορροφηθεί το βούτυρο.

Στο τελευταίο φυλλαράκι δεν βάζουμε βούτυρο παρά μόνο λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με τον πλάστη όλα τα φυλλαράκια σε ένα μεγάλο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε, το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί και φροντίζουμε οι άκρες να είναι ανασηκωμένες.

Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε σε αυτά το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και ελάχιστο αλάτι. Απλώνουμε τη γέμιση στο στρωμένο φύλλο του ταψιού και τη ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο.

Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε το πρώτο φύλλο φτιάχνουμε και το φύλλο της επικάλυψης με την υπόλοιπη ζύμη. Αυτό το απλώνουμε πιο μεγάλο από το κάτω φύλλο, με σούρες πάνω από τη γέμιση.

Διπλώνουμε τις άκρες γυρίζοντάς τες προς τα μέσα και περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να πάει παντού.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Όταν βγάλουμε την τυρόπιτα από το φούρνο, τη σκεπάζουμε με πετσέτα ή με λαδόκολλα, για να διατηρηθεί μαλακή.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share