Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας για νέα τεχνική εμβολιασμού-Πώς λειτουργεί η μέθοδος mRNA

Όλα όσα είπε

5 Μαΐου 2020 18:53
Σωτήρης Τσιόδρας για νέα τεχνική εμβολιασμού-Πώς λειτουργεί η μέθοδος mRNA
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στον «ασθενή 0» της Γαλλίας, που είχε επιβεβαιωθεί θετικός στις 27 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες.

Αφού ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα στην χώρα που θα δείτε εδώ, έκανε έκκληση να μην πιστεύουμε τα fake news και τις αναρτήσεις στα social media.Έπειτα όμως αναφέρθηκε και στη νέα μελέτη εμβολίου η οποία άρχισε χθες στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA.

Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, δίνονται "οδηγίες" στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών.

Εκτενή αναφορά έκανε στην υγιεινή των χεριών, ως βασικό μέτρο πρόληψης, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών. Το πλύσιμο των χεριών είναι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα ασπίδα προστασίας.

Νέα μελέτη-σοκ για τον κορωνοϊό - «Aυτή η γενετική μετάλλαξη μπορεί να...»

Μία νέα μετάλλαξη μπορεί να έχει κάνει τον κορωνοϊό πιο αδύναμο απέναντι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα επιστημόνων από το Arizona State University. Ενώ, «καμπανάκι» σήμανε καθηγητής πνευμονολογίας για αυτή την μάσκα, λέγοντας ότι είναι: «13 φορές πιο πιθανό να νοσήσουμε από κορωνοϊό».

Για τις ανάγκες της Μελέτης οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα του κορωνοϊού από 382 ασθενείς της πολιτείας της Αριζόνα και διαπίστωσαν ότι ένα δείγμα του δεν είχε μεγάλο κομμάτι του γενετικού του υλικού. Αυτό μοιάζει να είναι ένα παρόμοιο φαινόμενο εμφάνισε και ο SARS το 2003 όταν είχε πυροδοτήσει μία παρόμοια Πανδημία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Aυτή η γενετική μετάλλαξη σύμφωνα με τους ειδικούς κάνει τον ιό πιο αδύναμο ενδέχεται να επηρεάσει ή μάλλον καλύτερα να μειώσει η διάδοσή του. Αν και η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε μόνο σε έναν ασθενή στην Αριζόνα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί εμφανίζεται όλο και πιο συχνά αυτή η στενή η ασθενής μετάλλαξή του

Μάλιστα θεωρούν ότι το πόρισμα της έρευνας συνεισφέρει και στις έρευνες που γίνονται για την παραγωγή εμβολίου. στη σύγκριση που έγινε για τις ερευνητικές ανάγκες με τον ιό hiv, ο οποίος μεταλλάσσεται διαρκώς, διαπιστώθηκε ότι ο κορονοϊός είναι πολύ πιο «σταθερός». Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν από τους ερευνητές ο νέος κορονοϊός αποτελείται από 30 χιλιάδες γράμματα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) και σε μία από τις μεταλλάξεις του έλειπαν τα 81.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share