Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Δημοσκόπηση ALCO: Τα 5 δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης - Πού πήγε η ψήφος των αναποφάσιστων

Μεγάλο το ποσοστό αδιαφορίας για τις Ευρωεκλογές

17 Μαΐου 2024 22:22
Δημοσκόπηση ALCO: Τα 5 δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης - Πού πήγε η ψήφος των αναποφάσιστων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης ανέδειξε το β΄μέρος της δημοσκόπησης της Alco, όπως παρουσιάστηκε απόψε (17/5) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στο α' μέρος της πανελλαδικής έρευνας της Alco, η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου κινείται σε ένα εύρος από 30,5% έως 34,5%, ποσοστό πάνω από αυτό που είχε θέσει ως πήχη ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με εύρος από 14,5% μέχρι 17,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ, στην τρίτη θέση, κινείται από 11,5% έως 14,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, με 15,8% αναποφάσιστους, η ΝΔ είναι στο 27% (ποσοστό ανεβασμένο κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ενώ μισή μονάδα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 12,8%.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση MARC για τις Ευρωεκλογές: Μεγαλώνει το προβάδισμα της ΝΔ - Κονταροχτυπιούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου (video)

Το ΠΑΣΟΚ έχει μικρή πτώση 0,4% και βρίσκεται στο 11%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 8%, προσπερνώντας το ΚΚΕ, που βρίσκεται στο 7,5%.

Ακολουθούν Νίκη με 3%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, Νέα Αριστερά με 2,6%, ΜεΡΑ25 με 2,2%, όσο και οι Δημοκράτες, ενώ στο 2,1% είναι η Φωνή Λογικής.

Στο β' μέρος της δημοσκόπησης της Alco αναδεικνύονται τα εξής:

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές ενδιαφέρουν τους πολίτες, το 22% απαντά «πολύ» (έναντι 14% του Μαρτίου και 24% του Απριλίου), το 36% απαντά «αρκετά», το 21% «λίγο» και το 20% «καθόλου».

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 47%) απαντά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν αρκετά τη ζωή τους. Το 37% απαντά «πολύ», «λίγο» λέει το 8% και «καθόλου» μόλις το 5%.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Τι ψήφισαν οι αναποφάσιστοι τον Ιούνιο του 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco, σχεδόν οι μισοί (46%) αναποφάσιστοι το 2023 ψήφισαν ΝΔ, το 11% ΣΥΡΙΖΑ, το 2% ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες και «άλλο» το 8% και Ελληνική Λύση το 2%.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Η ΝΔ έχει ανεβάσει τη συσπείρωσή της κατά 5 μονάδες, στο 66%, και εμφανίζει διαρροή προς την αποχή (7%), Δημοκράτες και Φωνή Λογικής (από 3%).

Αναποφάσιστο είναι ακόμη το 18%, μια δεξαμενή στην οποία στοχεύει με τη στρατηγική της.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει κατά 8 μονάδες τη συσπείρωσή του, φτάνοντας στο 66%. Οι μεγαλύτερες διαρροές του είναι προς Νέα Αριστερά (10%), ΚΚΕ (4%), ΠΑΣΟΚ (2%), Κόσμος (2%), άλλο κόμμα (4%), αποχή (2%) και αναποφάσιστους, που κινούνται στο 10%.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Το ΠΑΣΟΚ έχει την πιο ισχυρή συσπείρωση, καθώς φτάνει το 85%. «Ζημιά» στο κόμμα κάνουν οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς το επιλέγει το 7%, ενώ αναποφάσιστο είναι το 4%.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Ποιοι είναι οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Νίκος Δένδιας θεωρείται από το 27% του συνόλου των ερωτηθέντων ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης και ακολουθεί με 14% ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Την τρίτη θέση «μοιράζονται» οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (από 6%).

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Η σειρά δεν αλλάζει και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας είναι πρώτος με 50%, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης ακολουθεί με 24%, ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης με 20%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης με 17% και την πεντάδα κλείνει ο υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης με 9%.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Ποιον επιλέγουν όσοι ψήφισαν «Σπαρτιάτες»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα σχετικά με το κόμμα που επιλέγουν όσοι ψήφισαν «Σπαρτιάτες» το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν ένας στους τέσσερις (36%), θα ψηφίσει Ελληνική Λύση. Στη Φωνή Λογικής στρέφεται το 19% και το 9% στη Νίκη. Αναποφάσιστο παραμένει ένα ποσοστό της τάξης του 27%.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στο Μάτι

Τέλος, το 77% εκτιμά πως δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη με την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι.

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

Δημοσκόπηση ALCO β' μέρος

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share