Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«13 φορές πιο πιθανό να νοσήσουμε από κορωνοϊό» - «Καμπανάκι» από καθηγητή πνευμονολογίας για αυτή την μάσκα (Video)

Μεγάλη προσοχή

5 Μαΐου 2020 16:13
«13 φορές πιο πιθανό να νοσήσουμε από κορωνοϊό» - «Καμπανάκι» από καθηγητή πνευμονολογίας για αυτή την μάσκα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την άποψη ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι εν δυνάμει «επικίνδυνες» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως έως σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η υφασμάτινη μάσκα μας προστατεύει από τη μετάδοση λοιμώξεων και άρα και από τον κορωνοϊό. Επίσης, δείτε εδώ αναλυτικά παραδείγματα για το πόσα λεφτά χρειάζεται μηνιαίως μία οικογένεια για μάσκες.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές μελέτες, η καλύτερη που κυκλοφορεί, που λένε ότι αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φορά καμία μάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha.

«Η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί. Πριν λίγο καιρό, επίσημα όργανα της επιστήμης δεν έλεγαν για υφασμάτινες μάσκες. Υπάρχει σοβαρή μελέτη που είναι εναντίον της χρήσεως και υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο μελέτη που συλλέγει τα αποτελέσματα από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, που αφορούν όμως κυρίως τις χειρουργικές μάσκες, και που λέει ότι το όφελος είναι μάλλον μικρό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Χρήση μάσκας: Πού είναι προαιρετική, πού υποχρεωτική - Ποιες να χρησιμοποιούμε και ποιες όχι (Video)

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί. Καταργείται η αποστολή sms στο 13033 ωστόσο, απαραίτητο αξεσουάρ για την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας αποτελεί πλέον η χρήση μάσκας. Παράλληλα, ενημερωθείτε για το ποια καταστήματα ανοίγουν, τα ωράρια λειτουργίας, τα μέτρα προστασίας, τα πρέπει και τα μη.

Πού είναι προαιρετική, πού υποχρεωτική

Αναλυτικά, προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στα εξής μέρη:

  • Σε γραφεία
  • Για επισκέπτες κομμωτηρίων
  • Για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
  • Στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
  • Για τους καταναλωτές των σούπερ μάρκετ
  • Στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
  • Στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
  • Στους χώρους λατρείας
  • Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί
  • Στα Νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
  • Στα Ασανσέρ

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί,
  • Σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και εστίασης (εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λ.π.)
  • Σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα,
  • Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ποιες μάσκες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και ποιες όχι

Νέες διευκρινίσεις για τη σωστή χρήση της μάσκας, η οποία μπαίνει για τα καλά από σήμερα στη ζωή μας ως μέτρο πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικατέστησε χθες τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναφερόμενος στις μάσκες είπε χαρακτηριστικά: «Παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου. «Πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη βαρύτητα στη χρήση της. Όταν λέμε μάσκα, εννοούμε ένα κομμάτι υφάσματος που θα καλύπτει το στόμα και τη μύτη» πρόσθεσε.

Τόνισε πως οι μάσκες που δεν πρέπει να επιλέγονται είναι αυτές με βαλβίδες εκπνοής, γιατί «μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού και αυτός ο τύπος μάσκας χρησιμοποιείται μόνο από υγειονομικούς υπαλλήλους για συγκεκριμένο σκοπό».

Αναφερόμενος στις υφασμάτινες μάσκες, υποστήριξε πως μετά τη χρησιμοποίησή τους πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και έπειτα να σιδερώνονται. «Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης» είπε ο καθηγητής.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από σήμερα ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share