Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα από νέα πειραματική θεραπεία με «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων – Η δράση της στην αναπαραγωγή του ιού

Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά

18 Ιουνίου 2021 10:48
Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα από νέα πειραματική θεραπεία με «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων – Η δράση της στην αναπαραγωγή του ιού

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι μία νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορωνοϊού και βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, παρότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς φαίνεται να «φρενάρει» δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι 4 εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα. Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Κοκτέιλ φαρμάκων

Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί. Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος. Μάλιστα, επειδή ο κορονοϊός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νερέα Ιριγκογιέν του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», ανέφεραν ότι «ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ενεργοποιεί μία απόκριση στα κύτταρά μας, που λέγεται αντίδραση της μη-αναδιπλωμένης πρωτεΐνης (UPR) και η οποία του επιτρέπει να αναπαράγεται».

Όπως είπε η δρ Ιριγκογιέν, «χρησιμοποιώντας φάρμακα, μπορέσαμε να αναστρέψουμε την ενεργοποίηση αυτού του συγκεκριμένου κυτταρικού "μονοπατιού" της UPR. Ήταν εντυπωσιακό ότι αυτό μείωσε σχεδόν πλήρως τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν ήταν πια δυνατό να εξαπλωθεί σε άλλα κύτταρα. Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει μία νέα αντι-ιική στρατηγική κατά του SARS-CoV-2».

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-7A και KIA8R.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα.

Ενθαρρυντικά μηνύματα και από το Χονγκ Κονγκ

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει, εξάλλου, επιστήμονες του Χονγκ Κονγκ από την κλινική δοκιμή ενός τριπλού «κοκτέιλ» φαρμάκων, το οποίο βελτίωσε τα συμπτώματα, συντόμευσε την παραμονή στο νοσοκομείο ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19 και μείωσε την πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε άλλους.

Φάρμακα για κορωνοϊό

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός φαρμάκων αποτελείται από το ribavirin που έχει χρησιμοποιηθεί κατά της ηπατίτιδας C, το ζευγάρι lopinavir-ritonavir (εμπορική ονομασία Kaletra) που αναπτύχθηκε για τον ιό HIV και την ιντερφερόνη beta-1b που αξιοποιείται στην πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", πραγματοποίησαν την πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης 2 σε 86 ενήλικους ασθενείς σε έξι νοσοκομεία, ενώ η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από άλλους 41 ασθενείς που έπαιρναν μόνο lopinavir και ritonavir.

«Η δοκιμή μας δείχνει ότι η έγκαιρη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας Covid-19 με αυτό τον τριπλό συνδυασμό αντι-ιικών φαρμάκων μπορεί να καταστείλει γρήγορα την ποσότητα του ιού στο σώμα του ασθενούς, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κουόκ-Γιουνγκ Γιουέν.

Η μελέτη δείχνει ότι το συγκεκριμένο «κοκτέιλ», το οποίο χορηγείτο δύο φορές τη μέρα επί δύο εβδομάδες, είναι επίσης ασφαλές και καλά ανεκτό από τους ασθενείς. Οι μόνες παρενέργειες που εντοπίστηκαν ήταν διάρροια, πυρετός και ναυτία, ενώ κανένας ασθενής δεν πέθανε.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά τη χορήγηση του τριπλού φαρμακευτικού συνδυασμού οι ασθενείς δεν είχαν πλέον, κατά μέσο όρο επτά μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, ανιχνεύσιμο ιό SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη ή το φάρυγγα τους. Η πλήρης ανακούφιση των συμπτωμάτων τους επήλθε κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες, ενώ πήραν εξιτήριο κατά μέσο όρο μετά από εννέα μέρες. Οι ασθενείς που άρχισαν πιο γρήγορα την τριπλή θεραπεία (μέσα σε επτά μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους) είχαν καλύτερη πορεία στη συνέχεια, σε σχέση με όσους έλαβαν τη θεραπεία αργότερα.

Συγκριτικά, οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου που έπαιρναν lopinavir και ritonavir, είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του κορωνοϊού στον οργανισμό τους έως 12 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την έναρξη της θεραπείας, τα συμπτώματα τους χρειάστηκαν διπλάσιο χρόνο (οκτώ μέρες) για να φύγουν και η νοσηλεία τους διήρκεσε αρκετά περισσότερο (κατά μέσο όρο 15 μέρες).

Επειδή κανένας ασθενής της μελέτης δεν είχε σοβαρή Covid-19, το τριπλό σχήμα θα χρειαστεί πλέον να δοκιμαστεί ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share