Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία - Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του

Σε ανάκληση των πρεσβευτών από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία προχωρά το Ισραήλ αντιδρώντας στην ανακοίνωση για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

22 Μαΐου 2024 12:46
Αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία - Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του
Φωτογραφία shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών του από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, αντιδρώντας στην ανακοίνωση των δύο χωρών ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ξεκινώντας από τις 28 Μαΐου. Με την ευκαιρία αυτή, απηύθυνε "ισχυρή έκκληση" σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας.

Αναφερόμενος σε μια "ιστορική ημέρα," ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Χάρις, ακολούθησε λίγο αργότερα τις δηλώσεις, όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μια από τις πιο επικριτικές φωνές κατά της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, η οποία ξεκίνησε ως αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

"Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν διαθέτει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη", κατήγγειλε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία - Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του
Φωτογραφία shutterstock.com

"Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει", εκτίμησε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα γίνει επίσημα στις 28 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένο το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, 142 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους.

Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Μάλτας είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, στην οποία οι τέσσερις χώρες εξέφραζαν την επιθυμία του να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα σταλεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.

Αντιδρά το Ισραήλ

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει διατάξει την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις, λόγω των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Κατζ αναφέρει: "Έχω δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στέλνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία πληρώνει. Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, μετά τη διάπραξη ειδεχθών σεξουαλικών εγκλημάτων που μαρτυρεί ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία - Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του
Φωτογραφία shutterstock.com

Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα αυτών των χωρών είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Χαμάς και τους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα.

Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό, θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες. Εάν η Ισπανία ακολουθήσει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της.

Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Χαμάς και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν περισσότερες δίκαιες αιτίες από αυτές".

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share