Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021

«Ικανοποιητική η ανοσιακή απόκριση σε συνδυασμό εμβολίων» υποστηρίζει Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – 4 εμβόλια σε διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης

Τι δείχνουν οι αρχικές μελέτες σχετικά με την καταπολέμηση του κορωνοϊού

18 Ιουνίου 2021 08:47
«Ικανοποιητική η ανοσιακή απόκριση σε συνδυασμό εμβολίων» υποστηρίζει Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – 4 εμβόλια σε διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης

Το φλέγον ζήτημα του συνδυασμού εμβολίων κατά του κορωνοϊού σχολίασε την Πέμπτη (17/6) ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, την ίδια ώρα που ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα και αφορούν το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19 της Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Όπως τόνισε, προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο συνδυασμός εμβολίων είναι αποτελεσματικός, αλλά κάποιες αρχικές μελέτες δείχνουν ότι η ανοσιακή απόκριση μοιάζει να είναι ικανοποιητική.

Κορωνοϊός εμβόλια

«Γνωρίζουμε την πιθανότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων στα κράτη-μέλη. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχτεί επιτυχημένη στο παρελθόν.

Έχουμε ωστόσο περιορισμένες αποδείξεις όσον αφορά στα εμβόλια του κορωνοϊού, αλλά κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν πράγματι ότι η απάντηση μοιάζει να είναι ικανοποιητική», είπε στην τακτική συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ για τα εμβόλια και τις θεραπείες έναντι της covid-19.

Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Νοέλ Γουατιόν, ανέφερε ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Moderna στους νέους ηλικίας από 12 έως 17 ετών, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Ιούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω.

Για τις μεταλλάξεις δήλωσε ότι «προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη, τα οποία κυριαρχούν στην Ε.Ε., αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Τέλος, έκανε γνωστό ότι τέσσερα εμβόλια βρίσκονται στη διαδικασία της κυλιόμενης αξιολόγησης και αυτά είναι τα Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, αν και δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.

Τι μελετούν οι επιστήμονες για τους συνδυασμούς εμβολίων

Κλινική μελέτη φάσης 1/2 διενεργείται στις ΗΠΑ, όπου υγιείς ενήλικες εθελοντές που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λαμβάνουν δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η ανοσιακή απόκριση του συνδυασμού των εμβολίων.

Συνδυασμός εμβολίων

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Παρότι όλα τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης COVID-19, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης για να διατηρηθεί υψηλή ανοσία και να αντιμετωπιστεί ένας εξελισσόμενος ιός. Η μελέτη θα συμπεριλάβει περίπου 150 άτομα, που έχουν λάβει ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια των ΗΠΑ: το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, και τα δύο mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer. Κάθε ομάδα θα συμπεριλάβει 25 άτομα ηλικίας 18-55 ετών και άλλα 25 άτομα 56 ετών και άνω. Όλοι οι εθελοντές θα λάβουν 12 έως 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους μία μόνο δόση ενίσχυσης με το εμβόλιο της Moderna.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη και θα λάβουν αρχικά τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και 12 έως 20 εβδομάδες αργότερα θα λάβουν μία δόση ενίσχυσης.

Όλοι οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για ένα έτος μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους, τόσο τηλεφωνικά όσο και με φυσική παρουσία τόσο για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όσο και για την ανοσιακή απάντηση για τα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2. Αν κάποιος εθελοντής νοσήσει με λοίμωξη COVID-19 τότε οι ερευνητές θα κάνουν ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα του ασθενούς, για να εξακριβώσουν αν κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού προκάλεσε τη λοίμωξη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share