Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

Η θεραπεία της Regeneron μειώνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

16 Ιουνίου 2021 16:17
Η θεραπεία της Regeneron μειώνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα και αφορούν το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19 της Regeneron Pharmaceuticals Inc. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί που συμμετείχαν σε μεγάλη βρετανική μελέτη, μειώνουν τους θανάτους σε νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει δικά τους αντισώματα.

Η θεραπεία αυτή, η REGEN-COV, έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ανθρώπους με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της COVID-19, αλλά τα αποτελέσματα της ευρείας βρετανικής κλινικής δοκιμής RECOVERY παρέχουν τις πιο σαφείς μέχρι στιγμής αποδείξεις της αποτελεσματικότητάς της μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται. Παράλληλα δείτε και το χρόνιο σύνδρομο που «χτυπάει» κυρίως τις γυναίκες.

Η εν λόγω έρευνα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειξε ότι η θεραπεία αντισωμάτων μείωσε κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα 28 ημερών ανθρώπων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19 και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτύξει αντισωματική απόκριση, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οροαρνητικοί. Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε 6 λιγότερους θανάτους ανά 100 οροαρνητικούς ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεν υπήρξε ευδιάκριτη επίδραση της θεραπείας σε αυτούς που είχαν αναπτύξει φυσική απόκριση αντισωμάτων και ήταν οροθετικοί. «Οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί ότι οποιαδήποτε θεραπεία κατά αυτού του συγκεκριμένου ιού θα λειτουργούσε μέχρι την ώρα που ήρθαν στο νοσοκομείο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάρτιν Λάντρεϊ, ο συνεπικεφαλής των ερευνητών στην δοκιμή που έγινε.

Κορωνοϊός: Η θεραπεία της Regeneron μειώνει τους θανάτους

Η Regeneron είχε ανακοινώσει ότι η θεραπεία της είναι αρκετά υποσχόμενη σε νοσηλευόμενους ασθενείς

«Αν δεν έχετε δημιουργήσει δικά σας αντισώματα, πραγματικά θα επωφεληθείτε από την λήψη κάποιων», πρόσθεσε. Η θεραπεία μείωσε επίσης τις ημέρες νοσηλείας αυτών που ήταν αρνητικοί και μείωσε τις πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, επεσήμανε επίσης ο Λάντρεϊ. Η Regeneron είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η θεραπεία της έδειξε να είναι αρκετά υποσχόμενη σε νοσηλευόμενους ασθενείς, πράγμα το οποίο εγγυάται την συνέχιση της δοκιμής της.

Τα στοιχεία αυτά παρέχουν την πρώτη επιβεβαίωση σε μεγάλη κλίμακα αυτού του ισχυρισμού. Συνολικά 9.785 ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και στην πρώτη χορηγήθηκε η συνηθισμένη περίθαλψη συν τη θεραπεία συνδυασμού αντισωμάτων ενώ στη δεύτερη μόνο η συνηθισμένη περίθαλψη. Από αυτούς το 30% ήταν οροαρνητικοί.

Η δοκιμή της RECOVERY έδειξε επίσης ότι η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροϊδές, και το φάρμακο για την αρθρίτιδα της Roche Actemra (τοσιλιζουμάμπη) μείωσαν τους θανάτους σε ασθενείς που νοσηλεύονταν. Ενώ αυτές οι θεραπείες επικεντρώνονται στην φλεγμονή που προκαλείται από την αντίδραση στον νέο κορονοϊό, η θεραπεία της Regeneron, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων βιοτεχνολογίας που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα, μιμείται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάτι που βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον ιό», σημείωσε ο Λάντρεϊ, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες θεραπείες. «Δεν είναι ότι κάνεις το ένα ή το άλλο. Αυτά τα οφέλη λειτουργούν προσθετικά σε αυτούς τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Η θεραπεία της Regeneron μειώνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό

Στη «μάχη» της θεραπείας του κορωνοϊού και άλλες εταιρείες

Έγκριση επείγουσας χρήσης χορηγήθηκε στις ΗΠΑ στις θεραπείες αντισωμάτων που αναπτύσσει η Eli Lilly & Co όπως και η Vir Biotechnology Inc με την GlaxoSmithKline Plc. Και οι δύο αυτές θεραπείες έχουν εγκριθεί για χρήση σε ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις.

Την Τρίτη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η δική της θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έδειξε να προστατεύει από την συμπτωματική COVID-19 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί πρόσφατα στον νέο κορωνοϊό, αν και συνεχίζονται άλλες δοκιμές του κοκτέιλ της ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ο Λάντρεϊ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της RECOVERY θα πρέπει να φέρουν αισιοδοξία σε όσους αναπτύσσουν άλλες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους ασθενείς που νοσηλεύονται.

«Αυτό δημιουργεί δυνατότητες για πάρα πολλούς άλλους. Ο κόσμος βλέπει λίγες αρνητικές δοκιμές και λέει ”καλά αυτό ποτέ δεν θα λειτουργήσει” και επιλέγει να μην συνεχίσει και αποχωρεί και κάνει κάτι άλλο. (Όμως) αυτό είναι πάρα πολύ σαφώς η εικόνα που είχαμε από αυτήν την δοκιμή», κατέληξε.

Η θεραπεία της Regeneron μειώνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό

Συμπτώματα κορωνοϊού

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Πιο συχνά συμπτώματα:

 • πυρετός
 • ξηρός βήχας
 • κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

 • πόνοι
 • πονόλαιμος
 • διάρροια
 • επιπεφυκίτιδα
 • πονοκέφαλος
 • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
 • δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
 • Σοβαρά συμπτώματα:
 • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
 • πόνος ή πίεση στο στήθος
 • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Καλέστε από πριν προτού επισκεφτείτε τον ιατρό σας ή κάποιον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Άτομα με ήπια συμπτώματα που κατά τ' άλλα είναι υγιή θα πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share