Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μακρά COVID: Το χρόνιο σύνδρομο που «χτυπάει» κυρίως τις γυναίκες – Ποια εξήγηση δίνουν οι ειδικοί

Πραγματική ασθένεια ή γυναικεία υστερία;

16 Ιουνίου 2021 08:54
Μακρά COVID: Το χρόνιο σύνδρομο που «χτυπάει» κυρίως τις γυναίκες – Ποια εξήγηση δίνουν οι ειδικοί

Η περίπτωση της μακράς COVID απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ειδικούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε γυναίκες. Κόπωση, δύσπνοια, προβλήματα μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στη συγκεκριμένη περίπτωση και αναφέρονται σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών, δείχνουν δύο μελέτες στη Βρετανία.

Να θυμίσουμε ότι ασθενείς στις ΗΠΑ εμφάνισαν ως παρενέργεια από τον κορωνοϊό μακρογλωσσία, σε τέτοιο βαθμό που οι γλώσσες τους κρέμονταν έξω από το στόμα τους!

Η δρ Μελίσα Χάιτμαν, επικεφαλής της κλινικής ασθενών που έχουν περάσει την COVID-19 στο University College του Λονδίνου, εξηγεί ότι «το 66% των ασθενών που κατέφυγαν στην κλινική ήταν γυναίκες εργαζόμενες και μικρά παιδιά. Περισσότεροι από το 25% των πασχόντων από μακρά COVID δεν κατάφεραν, παρά την ανάρρωσή τους από την οξεία φάση της λοίμωξης, να επιστρέψουν στις εργασίες τους».

Να σημειωθεί ότι ανάλογα χρόνια σύνδρομα εμφανίζονται έπειτα και από άλλες λοιμώξεις. Eνα από αυτά που επίσης πλήττουν δυσανάλογα βαριά τις γυναίκες, είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο φαίνεται ότι έχει ιογενή προέλευση, αλλά και η χρόνια νόσος του Λάιμ (βορρελίωση), η οποία επίσης τις πλήττει συχνότερα από τους άνδρες. Η έρευνα που είχε γίνει για όλα αυτά τα σύνδρομα είναι εξαιρετικά πλημμελής καθώς, επειδή ακριβώς η πλειονότητα των πασχόντων ήταν γυναίκες, οι ειδικοί τα απέδιδαν αυτομάτως σε ψυχολογικά αίτια.

Χρόνιο σύνδρομο σε γυναίκες

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιουασάκι, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, ερευνώντας το αίνιγμα της μακράς COVID, διαπίστωσε ότι τα ανοσοκύτταρα Τ, σημαντικά όπλα για τον εντοπισμό και την καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων, είναι πιο δραστήρια στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες στην αρχή της λοίμωξης. Η ένταση της ανοσοποιητικής αντίδρασης ίσως είναι η αιτία που οι γυναίκες δεν πεθαίνουν τόσο εύκολα στην οξεία φάση της λοίμωξης, ωστόσο υπάρχει ένα αντάλλαγμα γι’ αυτό το «δώρο»: κομμάτια κορωνοϊού οχυρώνονται σε κάποια σημεία του οργανισμού, τις λεγόμενες «δεξαμενές», από τον εγκέφαλο έως τα νεφρά, επί μήνες. Επειδή οι γυναίκες αντιδρούν τόσο δυναμικά στον ιό, οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτές οι δεξαμενές προκαλούν χρόνια φλεγμονή σε ολόκληρο τον οργανισμό, με πόνους, κόπωση και έλλειψη διανοητικής διαύγειας, συμπτώματα, δηλαδή, που αναφέρουν οι πάσχοντες από μακρά COVID.

Πολλοί επιστήμονες, εξάλλου, πιθανολογούν ότι ο κορωνοϊός πυροδοτεί αυτοάνοσο νόσημα προκαλώντας την παραγωγή των λεγομένων «αυτοαντισωμάτων», που επιτίθενται εναντίον όλων των ιστών του αρρώστου. Πολλές μελέτες έχουν καταγράψει την παρουσία τέτοιων «αυτοαντισωμάτων» σε ασθενείς με COVID. Η δρ Ιουασάκι επισημαίνει ότι, αν και στους περισσότερους αρρώστους τα «αυτοαντισώματα» εξαφανίζονται μετά λίγους μήνες, στους πάσχοντες από μακρά COVID παραμένουν για πολύ μακρύτερο διάστημα, γεγονός που μπορεί να ερμηνεύσει μια σειρά επιπλοκών, από θρόμβους μέχρι διανοητική δυσλειτουργία.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στα αυτοάνοσα νοσήματα εξαιτίας πολλών αιτιών, μεταξύ των οποίων ο μοριακός «διακόπτης» VGLL3. Τον διαθέτουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό τους σε υπερλειτουργία. Την ίδια στιγμή, τα οιστρογόνα ευνοούν την εμφάνιση φλεγμονής. Οι άνδρες, αντιθέτως, προστατεύονται καλύτερα από τα αυτοάνοσα νοσήματα λόγω υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης, η οποία καταστέλλει την παραγωγή αυτοαντισωμάτων.

1 στους 7 θετικούς, με «μακρά Covid»

Ένας στους 7 Βρετανούς που ήταν θετικοί στον νέο κορωνοϊό συνέχισαν να έχουν συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.

Tο Office for National Statistics, ανακοίνωσε ότι η μελέτη σε 20.000 ανθρώπους που διαγνώστηκαν θετικοί, από τον περσινό Απρίλιο έως τον Μάρτιο ανακάλυψε ότι το 13.7% είχαν συμπτώματα που διήρκεσαν τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Παρενέργειες κορωνοϊού

Η μελέτη βασίστηκε στην αναφορά των συμπτωμάτων ‘’μακράς COVID’’ από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Η λίστα με τα 13 συμπτώματα περιλάμβανε την κόπωση, τον μυϊκό πόνο και δυσκολίες στη συγκέντρωση, καθώς και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Οι γυναίκες (14.7 %) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα διαρκείας σε σχέση με τους άντρες.(12.7 %).

Όσοι είχαν ηλικία 35-49 ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμ πτώματα στις 5 εβδομάδες (25.6 %).

H έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 21.622 συμμετεχόντων, που ήταν θετικοί και ρωτήθηκαν για τα συμπτώματα σε μηνιαία βάση.

Υπήρχε επίσης ομάδα ελέγχου με συμμετέχοντες που δεν ήταν πιθανό να έχουν μολυνθεί. Αυτοί είχαν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα.

Σε μεγαλύτερη έρευνα, 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν ‘’μακρά COVID’’ σε 4 εβδομάδες, που έληξαν στις 6 Μαρτίου.

Ο Ben Humberstone, του ONS, δήλωσε ότι η μακρά COVID είναι αναδυόμενο φαινόμενο που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share