Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

9 Μαΐου 2022 10:06
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, όπου σείστηκαν κτίρια, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για ζημιές.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ), ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1. Νωρίτερα ωστόσο το ιαπωνικό ινστιτούτο NIED ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8 βαθμών. Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες και είναι επιρρεπής σε σεισμούς. Ενώ, όσον αφορά τη χώρα μας νέος σεισμός χτύπησε χθες το Αρκαλοχώρι.

Σεισμός στην Ταϊβάν
Photo Credits: Eurokinissi

Προειδοποίηση Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Εκτίμηση για σεισμό έως και 6 Ρίχτερ!

Πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα κάνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ». Όπως εξηγεί η προσεισμική ακολουθία, όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά, την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

Θήβα όπως Αρκαλοχώρι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής εξηγεί στα «ΝΕΑ» ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share