Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ρεσιτάλ προκλητικότητας: Μετά την Σιλιάνοφσκα και ο πρόεδρος του VMRO - «Ας πάνε οι Έλληνες στη Χάγη, θα αποκαλώ την χώρα μου όπως θέλω…»

Την ώρα που μιλούσε για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα...

16 Μαΐου 2024 21:34
Ρεσιτάλ προκλητικότητας: Μετά την Σιλιάνοφσκα και ο πρόεδρος του VMRO - «Ας πάνε οι Έλληνες στη Χάγη, θα αποκαλώ την χώρα μου όπως θέλω…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ώρα που μιλούσε για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι ακολούθησε τον δρόμο της πρόκλησης που χάραξε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του VMRO επέμεινε να αποκαλεί «Μακεδονία» τη χώρα του. Δήλωσε ότι είναι δικαίωμά του και προκάλεσε την Ελλάδα να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, αν πιστεύει ότι παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο επόμενος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας υπερασπίστηκε την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για την αναφορά σε «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της. Δήλωσε ότι περίμενε συγχαρητήρια από την Ελλάδα για τον «πειστικό θρίαμβο» στις εκλογές και επέκρινε την Αθήνα για τις αντιδράσεις λόγω της πρόκλησης της προέδρου.

Δείτε επίσης: Γεραπετρίτης: «Έτριξε τα δόντια» στη Σιλιάνοφσκα για το «Μακεδονία»: «Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι η Βόρεια Μακεδονία παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο. Μπορούν να εκκινήσουν μία διαδικασία και θα παρουσιάσουμε και οι δύο πλευρές τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, κάνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας», δήλωσε ακόμα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας του.

«Περιμένω να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις. Το VMRO και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία είναι μέρος των “Μακεδονικών θεσμών”, του συντάγματος και των νόμων», δήλωσε.

«Η επικοινωνία των “μακεδονικών” θεσμών παραμένει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, αλλά είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μου το πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου», υποστήριξε.

Πρόεδρος VMRO: Δεν παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει πως και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικό», γιατί «με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίασή της».

Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία θέλει μόνο να επικυρωθεί το πρωτόκολλο για την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Παράλληλα κάλεσε ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του και το αντίστροφο.

«Το VMRO δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν έχουμε πρόθεση να απαντήσουμε στην επίδειξη πολιτική ισχύος αλλάζοντας ονόματα σε λεωφόρους, αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία», ανέφερε και απευθυνόμενος στην Αθήνα συμπλήρωσε: «Ας σταματήσουν οι απειλές, τα εμπόδια και τα πισωγυρίσματα».

Τέλος, ο επικεφαλής του VMRO δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί σύντομα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει για την οικονομία, τον τουρισμό και την παιδεία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share