Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023

Σεισμοί στη Θήβα: Προειδοποιεί ο Κώστας Παπαζάχος - «Δεν αποκλείεται να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα» (Video)

«Φυσικά μας ανησυχούν οι 3.000 σεισμοί...»

11 Απριλίου 2022 11:13
Σεισμοί στη Θήβα: Προειδοποιεί ο Κώστας Παπαζάχος - «Δεν αποκλείεται να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι σεισμοί στη Θήβα είναι συνεχείς, με τον καθηγητή σεισμολογία Κώστα Παπαζάχο να καταθέτει την άποψή του στον Alpha. «Φυσικά μας ανησυχούν οι 3.000 σεισμοί που έχουν σημειωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θήβα, γιατί η πόλη έχει ιστορική σεισμικότητα», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η συγκεκριμένη σεισμικότητα οφείλεται σε μια κατηγορία ρηγμάτων τα οποία είναι μικρότερα από τα πολύ μεγάλα που προκαλούν σεισμούς μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή». Παράλληλα, μετά και το πρόσφατο μπαράζ σεισμικότητας που καταγράφηκε όταν σημειώθηκαν 15 μικροσεισμοί από 1 έως 3,9 ρίχτερ, στις 27 Μαρτίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεχόμενος πλήθος μηνυμάτων από ανάστατους κατοίκους της περιοχής, προχώρησε σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις, μέσω των οποίων συνιστούσε ψυχραιμία.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι «το κακό είναι ότι συμβαίνουν κοντά στην πόλη. Είναι σε μικρή απόσταση και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες», και υπενθύμισε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Όπως ανέφερε, σχετικά με την περίπτωση η σεισμική δραστηριότητα να «ξυπνήσει» μεγαλύτερα ρήγματα, «είναι μικρή η πιθανότητα, χωρίς να αποκλείεται. Όμως, το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Υπάρχει τέτοια δραστηριότητα σε μια πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει ανάλογο κτιριακό δυναμικό».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος στη συνέχεια:

«Είναι όλα τα συστατικά, τα οποία μας κάνουν να λέμε ξανά στους πολίτες αυτό που λέμε συνέχεια, ότι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά και να προετοιμαζόμαστε για ένα δυσμενές ενδεχόμενο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share