Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ανοίγει τις «πύλες της κολάσεως» ο Θοδωρής Κολυδάς: «Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε...»

Η ανάλυση του μετεωρολόγου για το κύμα ζέστης που έρχεται

17 Μαΐου 2024 10:40
Ανοίγει τις «πύλες της κολάσεως» ο Θοδωρής Κολυδάς: «Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Θοδωρής Κολυδάς ενημέρωσε για το τι πρόκειται να δούμε στον καιρό στις επόμενες ημέρες, με τον ίδιο να αναφέρεται στο κύμα ζέστης και το ποια κομμάτια της χώρας μας θα καλύψει.

Το κύμα ζέστης σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία δεν θα καλύψει όλη τη χώρα αλλά θα εντοπίζεται στα βόρεια και τα δυτικά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά η θερμή αυτή εισβολή θα έχει δύο εξάρσεις, με τον Σάκη Αρναούτογλου επίσης να μας ζητά να είμαστε μακριά από τη θάλασσα.

Η μία θα σημειωθεί σήμερα και η άλλη έρχεται από την Τρίτη. Το δεύτερο κύμα ενδέχεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία και στα βόρεια τμήματα της χώρας. Η αφρικανική σκόνη, αν και μειώνεται την επόμενη εβδομάδα δεν φαίνεται να φεύγει τελείως.

Η αναλυτική ενημέρωση του Θοδωρή Κολυδά για τον καιρό

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφορικά με τα δύο πρόσωπα που θα παρουσιάσει ο καιρός, σε ανάρτησή του έγραψε:

«Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή.

Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη – (εξ’ ου και το “αναβλητικό” του τίτλου ). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .

Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές “καύσωνα”.

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).

Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share