Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Σεισμός "ταρακούνησε" την Κεφαλονιά - Που ήταν το επίκεντρο

Μόλις 5χλμ το εστιακό βάθος

7 Ιουλίου 2023 16:12
Σεισμός
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός αισθητός στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και άλλα νησιά του Ιονίου σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (7/7). Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 3,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 13χλμ ΔΝΔ του Άσσου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 5χλμ.

Διαβάστε επίσης: Δήλωση-σοκ από τον Άκη Τσελέντη - «Η Αθήνα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού ευρίσκεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη φυσικού αερίου!»

Σεισμός 'ταρακούνησε' την Κεφαλονιά

«Καμπανάκι» Γεράσιμου Παπαδόπουλου για νέο μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη - «Μήπως ήρθε η ώρα...»

Με αφορμή την «μαύρη» επέτειο του σεισμού των 6,5 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκης το 1978, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει την επαναληπτικότητα του φαινομένου και... διερωτάται πότε θα «χτυπήσει» ξανά ο Εγκέλαδος.

Αναφορά στον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 1978 στη Θεσσαλονίκη έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε νέα ανάρτησή του στο Facebook. Όπως σημείωσε, η επαναληπτικότητα του φαινομένου είναι περίπου 30 με 45 χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως μάλλον ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο σεισμός του 1978 άφησε πίσω συνολικά 49 νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι (37) ήταν ένοικοι οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Με ποιο ρήγμα συνδέεται και γιατί το παρελθόν της περιοχής «τρομάζει» τους ειδικούς (video)

Σεισμός στην Ελλάδα

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο;

Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί είναι ο πρώτος που έπληξε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη. Εκτεταμένες βλάβες, ολικές καταρρεύσεις κτιρίων, πολλά θύματα, ανύπαρκτος μηχανισμός παροχής βοήθειας. Τότε μπήκαν και οι πρώτες βάσεις της σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας στη χώρα.

Ο σεισμός έγινε μέσα σε γεωλογική ζώνη αποκαλούμενη «Σερβομακεδονική Μάζα». Στην ίδια ζώνη έγιναν οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί της Ασσήρου (1902), του Βαλάντοβο (1931) και της Ιερισσού (1932), της Θεσσαλονίκης (1978). Η επαναλαπητικότητα είναι περίπου 30-45 χρόνια.

Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να «δούμε» πότε θα έλθει ο επόμενος; Μια πρώτη προσέγγιση κάναμε με σχετική δημοσίευση το 1990 στο έγκυρο περιοδικό Tectonophysics σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δρα Φ. Βοϊδομάτη και Δρα Σ. Παυλίδη. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;»

Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο; Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Wednesday, June 21, 2023
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share