Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ελληνικό «μπλόκο» στη Βόρεια Μακεδονία: Το δίλημμα που θέτει η Αθήνα στα Σκόπια για την ευρωπαϊκή τους προοπτική

Η επικείμενη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό των γειτόνων θα θέσει τον τόνο

26 Μαΐου 2024 08:43
Ελληνικό «μπλόκο» στη Βόρεια Μακεδονία: Το δίλημμα που θέτει η Αθήνα στα Σκόπια για την ευρωπαϊκή τους προοπτική
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία δείχνει να «αναθερμαίνεται», μετά τις τελευταίες εκλογές στη γειτονική χώρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νεοεκλεγέντα ομόλογό του, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, να συναντώνται σε έξι εβδομάδες και την χώρα μας να θέτει ξεκάθαρα την κατάσταση.

Οι δύο άνδρες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα βρεθούν από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι πόρτες του ΝΑΤΟ άνοιξαν διάπλατα για το γειτονικό κρατίδιο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο με την ένταξή του στην Ε.Ε., όσο η νέα ηγεσία καταπατά τη Συμφωνία.

Η επικείμενη συνάντηση και η σαφής ελληνική θέση

Η επερχόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Μιτσκόσκι θα προσέλθει ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. Εκτός και αν βρει κάποιο φθηνό κόλπο, όπως η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία πλέον αναφέρεται απλώς ως… πρόεδρος. Η ελληνική αποστολή θα είναι σε επιφυλακή και εμφανίζεται διατεθειμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση ή… παράλειψη του κ. Μίτσκοσκι.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα έχει κάνει την απαραίτητη κωλοτούμπα σε ό,τι αφορά τους προεκλογικούς ισχυρισμούς της και θα προσαρμοστεί στα νέα και ρεαλιστικά δεδομένα, υιοθετώντας πλήρως και χωρίς παρέκκλιση τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει κάθε συζήτηση για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το έχει κάνει ξεκάθαρο πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά κατά τις περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα. «Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ενώ ερωτηθείς για τις κουτοπονηριές της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Β. Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν». «Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν, γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις», συμπλήρωσε και τόνισε: «Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε τη διεθνή πίεση ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share