Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Τριπλή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για αρχαιοκαπηλία: Το βαθύ λαρύγγι και ο χρυσός Πάνας που «ξετρύπωσε» μυστικός αστυνομικός

Ο κορμός κούρου συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας!

25 Μαΐου 2024 18:10
Τριπλή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για αρχαιοκαπηλία: Το βαθύ λαρύγγι και ο χρυσός Πάνας που «ξετρύπωσε» μυστικός αστυνομικός
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα το πρωί της Πέμπτης (23/5/24) από το τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό και την σύλληψη τριών ατόμων που είχαν στην κατοχή τους παράνομα «αρχαία κινητά μνημεία» ανάμεσά τους, το σπάνιο νόμισμα και ο κορμός Κούρου.

Με την ευκαιρία, δείτε: Επικίνδυνες μάσκες και μαϊμού self test για τον κορονοϊό: Πώς δρούσε σπείρα στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με το newsit.gr, ένας αστυνομικός, κατάφερε να διεισδύσει στους κύκλους των αρχαιοκάπηλων και να τους ξεγελάσει, υποδυόμενος τον αγοραστή των πολύτιμων μνημείων που είχαν στην κατοχή τους, προγραμματίζοντας συνάντηση για την αγοραπωλησία σε σημείο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Πατρών.

Σε βάρος των τριών που συνελήφθησαν ηλικίας 54, 69 και 52 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Τι εντόπισαν οι αστυνομικοί

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστών και βάρος 8,5 γραμμαρίων.

-Κορμός Κούρου διαστάσεων 50 x 34,5 εκατοστών.

-Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια.

-Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών.

-Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «Μυρταλη»,

-Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «Εμοι το γένος ουράνιον Μυρταλη».

-Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830.

-Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values».

-Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο.

Τριπλή επιχείρηση της ΕΛΑΣ για αρχαιοκαπηλία
ΦώΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί έδειξαν τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και σε νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, τα αντικείμενα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα, καθώς υπάρχουν μόνο 7 αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο!

Ο κορμός κούρου επίσης, συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας!

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20.000.000 δολαρίων!

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τριπλή επιχείρηση της ΕΛΑΣ για αρχαιοκαπηλία
Φώτο ΕΛ.ΑΣ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share