Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Επικίνδυνες μάσκες και μαϊμού self test για τον κορονοϊό: Πώς δρούσε σπείρα στο κέντρο της Αθήνας

Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ το όφελος

24 Μαΐου 2024 11:31
Επικίνδυνες μάσκες και μαϊμού self test για τον κορονοϊό: Πώς δρούσε σπείρα στο κέντρο της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ, το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μαΐου, οδήγησε στη σύλληψη δύο αλλοδαπών που σκόπευαν να διοχετεύσουν στην αγορά 2.500.000 μάσκες και 351.000 τέστ ανίχνευσης κορονοϊού που σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Οι δύο αλλοδαποί, κατηγορούνται για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Δείτε επίσης: Κύκλωμα μίζας στη Χαλκίδα: «Μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδω δεν είμαστε καλά παιδιά» - Τι ζήτησε από θύμα της η «μαφία»

Οι συλληφθέντες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αποθήκευαν σε σπίτι και σε αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ιατρικές μάσκες και covid test, στα οποία αλλοίωναν την ημερομηνία παραγωγής και λήξης και τα διοχέτευαν στην αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ένας από τους συλληφθέντες, χρησιμοποιούσε ως χώρο αποθήκευσης μεταφορική εταιρεία με έδρα τον Ασπρόπυργο, όπου από τον Ιούλιο του 2023 είχε αποστείλει για φύλαξη περισσότερα από τέσσερα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν αυτοδιαγνωστικά τεστ και ιατρικές μάσκες προστασίας, ενώ, στον ίδιο χώρο, από το 2021, αποθήκευε κούτες, που περιείχαν μάσκες.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, η αλλοίωση των ημερομηνιών παραγωγής και λήξης, καθώς και οι συνθήκες αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων, καθιστούν τις ιατρικές μάσκες και τα τεστ κορονοϊού επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

ΕΟΦ σπείρα

Ποιο ήταν το χρηματικό όφελος της σπείρας και τι κατασχέθηκε από τις Αρχές

Το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν από την πώληση των κατασχεθέντων τεστ και μασκών προστασίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ποσό των 1.601.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 351.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ covid,

  • 2.500.000 ιατρικές μάσκες προστασίας,

  • 120.000 αυτοκόλλητα-ετικέτες αλλοδαπής φαρμακοβιομηχανίας,

  • 5,7 γραμμ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,

  • 2 κινητά,

  • θερμικός εκτυπωτής,

  • λάπτοπ,

  • όχημα και

  • πλήθος κουτών περιέχουσες κάρτες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share