Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση.

23 Μαΐου 2024 10:51
Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Ένας 62χρονος λογιστής, με θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας ως υπεύθυνος Συντονισμού ΓΕΜΗ και Επιχειρήσεων, φαίνεται να ήταν κρίσιμος κρίκος στην “υποομάδα” που συνδεόταν άμεσα με την 50χρονη Διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, την επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς. Με γνώση των φορολογικών εκκρεμοτήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, ο λογιστής αυτός είχε καίριο ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης.

Μια άλλη βασική συνεργός του κυκλώματος ήταν η 67χρονη "Λίνα", υπάλληλος στην ίδια ΔΟΥ, υπεύθυνη για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, συμμετείχε μια 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την "αρχηγό" να αποκλείσουν την "Λίνα" από το κύκλωμα λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησής της, καθώς ήταν "απρόσεκτη" και εκβίαζε άτομα μεμονωμένα.

100.000 ευρώ σε 3 μήνες

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο σπίτι της Διευθύντριας βρήκαν 80.000 ευρώ, όπως και σημειωματάριο με αναγραφές από το… 2020, το οποίο περιείχε ονόματα μελών του κυκλώματος, πολιτών και δίπλα χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας, και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα

Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα

Η καταγγελία για την "Λίνα"

Τέλη Νοεμβρίου του 2023, άγνωστος επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων με το όνομα "Λίνα", σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Ο άγνωστος ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της "Λίνας".

Διεκπεραιώτρια Vs "Λίνα"

Η 50χρονη διευθύντρια μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς εξασφάλιζαν τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους.

Για να εντοπίζουν τις καλύτερες υποθέσεις με φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις "διεκπεραίωσης", η διευθύντρια της ΔΟΥ, επικοινωνούσε τακτικά με την 56χρονη διεκπεραιώτρια, που της έδινε μεγάλο όγκο πληροφοριών για εταιρείες υποψήφιους στόχους. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση της υποομάδας, που αποτελείτο από την διευθύντρια, την διεκπεραιώτρια και τον 62χρονο λογιστή με υψηλή θέση στο επιμελητήριο Ευβοίας.

Η 50χρονη διευθύντρια, είχε και επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση "φάντασμα" (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να μην εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές. Η ίδια ήταν αρμόδια για την τοποθέτηση των "σωστών" υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση "στεγανών" για την προστασία του κυκλώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η 50χρονη συμφώνησε για την σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση της "Λίνας", μετά από προτροπή της 56χρονης διεκπεραιώτριας καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της "Λίνας", έκρινε πως ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία του κυκλώματος καθώς απαιτεί χρήματα χωρίς να τηρεί τα "στεγανά".

Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα

Επιστροφή φόρου, πρόστιμα, ανύπαρκτοι έλεγχοι

Η 56χρονη διεκπεραιώτρια και ο 62χρονος λογιστής του επιμελητηρίου Ευβοίας, φέρεται να έβρισκαν ιδιώτες και επιχειρηματίες που είχαν διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες και τους παρέπεμπαν στην διευθύντρια και τους άλλους τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων κ.ά. που είχαν επιστροφή φόρου, τα μέλη του κυκλώματος τους έλεγαν πως δεν θα τις πάρουν αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν. Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος, είτε μείωναν, είτε δεν επέβαλλαν. Ένας τρίτος τρόπος ήταν η ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να ζητά χρήματα προκειμένου να μην διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Από έναν επιχειρηματία ζήτησαν 30.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια. Η 50χρονη Διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και εκείνη που λάμβανε τα χρήματα και στη συνέχεια τα διένειμε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την "υποομάδα" του 62χρονου λογιστή του επιμελητηρίου.

Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα

20.000 ευρώ για να μην γίνει έλεγχος

Στην τελευταία περίπτωση, τα μέλη του κυκλώματος είχαν προσεγγίσει επιχειρηματία ζητώντας εκβιαστικά χρήματα προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν φορολογικό έλεγχο. Την περασμένη Παρασκευή, ο επιχειρηματίας κατέβαλλε 10.000 ευρώ, και θα έδινε άλλες 10.000 ευρώ την Δευτέρα, όπως του είχαν υποδείξει η 50χρονη Διευθύντρια και η "Λίνα".

Τις επικοινωνίες τους άκουγαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία διαπίστωσαν πως ο επιχειρηματίας ζητούσε μια "παράταση" έως την περασμένη Τρίτη. Οι αστυνομικοί είδαν τον επιχειρηματία να μπαίνει στη ΔΟΥ, και λίγο αργότερα να βγαίνει από αυτή. Μπήκαν στην ΔΟΥ, κατευθύνθηκαν στο γραφείο της Διευθύντριας, την οποία εντόπισαν με τον φάκελο που περιείχε 10.000 ευρώ στα χέρια, ενώ συνέλαβαν και τα υπόλοιπα έξι μέλη του κυκλώματος διαφθοράς.

"Με έπεισαν με… έξτρα εισόδημα"

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προσαγωγή της 50χρονης Διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, ανέφερε προφορικά στους αστυνομικούς ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών "διευκολύνσεων" σε εταιρείες.

Όταν έγινε προϊσταμένη, όπως υποστήριξε, την προσέγγισαν η "Λίνα" και η 56χρονη διεκπεραιώτρια, ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες. Έτσι την έπεισαν όπως είπε να συμμετάσχει στις παράνομες ενέργειες.

Έτσι δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιρώτρια και η «απρόσεκτη» Λίνα

6 ακόμη κατηγορούμενοι

Στην ίδια δικογραφία, κατηγορούμενοι είναι ένας 61χρονος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τέσσερις ακόμη λογιστές και ένας ιδιώτης.

Οι λογιστές φέρεται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, που εξελισσόταν η έρευνα, να μεσολάβησαν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και πελατών τους, προκειμένου οι τελευταίοι λάβουν "φορολογικές διευκολύνσεις", καταβάλλοντας χρήματα.

Ο 61χρονος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., μνημονεύεται σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της 50χρονης Διευθύντριας και του 62χρονου λογιστή στο Επιμελητήριο Εύβοιας ότι απαιτούσε 5.000 ευρώ, προκειμένου διευθετήσει ευνοϊκά φορολογική υπόθεση.

88.000 ευρώ και σημειωματάριο

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, οχήματα και κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, εκ των οποίων οι 80.000 ευρώ στο σπίτι της 50χρονης Διευθύντριας. Σημαντικό εύρημα είναι ένα σημειωματάριο που βρέθηκε στο σπίτι της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας, στο οποίο αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα του 62χρονου λογιστή στο επιμελητήριο, της "Λίνας", ενός 50χρονου υπαλλήλου της ΔΟΥ, και ενός ακόμη ατόμου με ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ, και ημερομηνίες από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024

Οι αστυνομικοί έλαβαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος, όπως και στο πλήθος των φωτοαντιγράφων υποθέσεων της Δ.Ο.Υ., που βρέθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share