Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού - Έχεις περάσει από πάνω του και δεν το ξέρεις

Ελάχιστοι το γνωρίζουν!

26 Μαΐου 2024 07:38
Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού - Έχεις περάσει από πάνω του και δεν το ξέρεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι εξερευνητές μπορούσαν να ανακαλύψουν υπέροχα μέρη.

Στοές, κρύπτες, έξοδοι διαφυγής, κατακόμβες και κρησφύγετα συνέθεταν ένα πολύ μεγάλο δίκτυο στο υπέδαφος της πρωτεύουσας. Με τα χρόνια όμως πολλές από τις υπόγειες διακλαδώσεις «θάφτηκαν» κάτω από τσιμεντένιες κατασκευές.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε 3 μέρη μία ανάσα από την Αθήνα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Ένα μέρος τους όμως έχει διατηρηθεί και ένα από αυτά είναι το καταφύγιο του Λυκαβηττού.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας έχουν ανέβει έστω και μια φορά στη ζωή τους στο δεύτερο ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου (μετά τα Τουρκοβούνια), το οποίο «αντικρίζει» τη θάλασσα από τα 277 μέτρα.
Μόνο η συντριπτική μειονότητα όμως απ’ όσους έχουν ανέβει στο πιο διάσημο λόφο της Ελλάδα, γνώριζαν ότι κάτω απ’ το έδαφος υπάρχει ένα μέρος, στο οποίο μοιάζει με διαμέρισμα.

Για την ιστορία...

Το υπόγειο καταφύγιο του Λυκαβηττού κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, κοντά στη σπηλαιοεκκλησιά των Αγίων Ισιδώρων. Είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Μεταξά, που αναμένοντας πολεμική σύρραξη και εμπλοκή της χώρας σε αυτή, θέσπισε νόμο για την κατασκευή καταφυγίων στα υπόγεια σπιτιών, δημοσίων κτιρίων και στο εσωτερικό κάποιων λόφων, εν όψει εχθρικών βομβαρδισμών.

Πρόκειται λοιπόν ουσιαστικά για μια στρατιωτική βάση. Περιελάμβανε μεταξύ άλλων θέσεις πολυβολείων λαξευμένες στο βράχο, εκ των οποίων πλέον διακρίνεται μόνο μία.

Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν επίσης: δύο μεγάλες αίθουσες και άλλες μικρότερες, διαδρόμους, πολυβολείο (φωλιά πολυβόλου), αποθηκευτικούς χώρους, συσκευές και αγωγούς εξαερισμού, δεξαμενές, πίνακες και διακόπτες ηλεκτρικού, τηλεφωνικό κέντρο της εποχής του. Και οι δύο είσοδοι, καταλήγουν στην κεντρική μεγάλη αίθουσα όπου και στεγάστηκε το Αρχηγείο Αντιαεροπορικής Άμυνας για τις ανάγκες του πολέμου του 1940. Πιο συγκεκριμένα, η αρχική χρήση του ήταν στρατιωτική και ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκε εκεί το 1936 ή 1937 η Υπηρεσία Επιτήρησης Συναγερμού Αέρος Θαλάσσης και ο Σταθμός Ασυρμάτου, της διεύθυνσης Ραδιοτηλεγραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτεταμένη καταγραφή και ανάλυση για τα καταφύγια έχει κάνει ο ερευνητής Κωνσταντίνος Κυρίμης ο οποίος έχει γράψει και σχετικό βιβλίο (Τα Καταφύγια της Αττικής). Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει επισκεφθεί περίπου 80 καταφύγια στην Αθήνα και Πειραιά. Καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία να πει. Κάποια από αυτά τα καταφύγια ήταν προστασίας αλλά άλλοτε βασανισμού. Κι αυτό γιατί η χρήση τους άλλαξε πολλές φορές μέσα στα χρόνια.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κυρίμης έχει δηλώσει σε διαλέξεις και συνεντεύξεις: «Από το 1936 έως τα Δεκεμβριανά τα καταφύγια έγιναν από μέσο προστασίας του πληθυσμού, κέντρα βασανιστηρίων από τις κατοχικές δυνάμεις, προστάτευσαν ξανά τους κατοίκους του Πειραιά από τον συμμαχικό βομβαρδισμό του ’44 και στα Δεκεμβριανά έγιναν πεδίο συγκρούσεων και έκρυψαν άμαχους πολίτες».

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share