Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Εκλογές: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Όλες οι αλλαγές

10 Ιουλίου 2023 19:13
Εκλογές: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων
Από Ανθή Κουρεντζή

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την ψήφο των απόδημων, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το Σάββατο κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο αίρει «όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών».

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο των εκλογέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και των εκλογέων που τυγχάνει να ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας», τονίζει το ΥΠΕΣ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

Μητσοτάκης στο TikTok: «Οι 10 υποσχέσεις που θα τηρήσω και η 1 που θα σπάσω» - Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης

Νέο βίντεο στο TikTok ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου (8/7) από την Βουλή. Στο νέο του βίντεο ο πρωθυπουργός αναφέρει πως θα τηρήσει 10 υποσχέσεις, ενώ… θα σπάσει μία! Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης;

Στο βίντεο αρχικά κρατά τις προγραμματικές δηλώσεις που είναι 50 σελίδες, τονίζοντας πως σύμφωνα με το νόμο είναι οι μόνες που έχει δικαίωμα ο ομιλητής να τις διαβάζει. Κανονικά καμία άλλη ομιλία δεν επιτρέπεται να τη διαβάζει κανείς.

Στη συνέχεια ανέφερε τους δέκα βασικούς στόχους μέχρι το 2027. Αρχικά είπε πως το 80% της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από πράσινες πηγές, πρωτίστως από τον ήλιο και τον άνεμο.

Ακολούθησαν το YouthPass που αφορά κάθε νέο από 18-19 ετών με καταβολή 150 ευρώ για δράσεις πολιτισμού και ταξίδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Gov.gr επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος είναι το 90% των διαδικασιών του δημοσίου να ψηφιοποιηθούν.

Μίλησε για το πρόγραμμα «Στέγη», ενώ ανάφερε ότι 8.500 νέες φοιτητικές εστίες για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι υπό κατασκευή.

Στάθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου για τα ΑμεΑ, με έμφαση στη προσβασιμότητα, όπως στην αναμόρφωση του ΕΚΑΒ με πολλά μέτρα. Επισήμανε ότι για παράδειγμα 250 μοτοσυκλετιστές θα μπορούν να παρεμβαίνουν ειδικά στην Αθήνα πολύ γρήγορα και να φτάνουν μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα επείγον περιστατικό.

Επισήμανε ακόμα ότι θέλει να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη και τέλος ότι η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, αλλά θα περάσουν στο δημόσιο.

Ο στόχος τώρα που μάλλον θα «σπάσει» είναι να εμφανιστεί με ολόσωμη φόρμα, όπως είχε υποσχεθεί σε προηγούμενο βίντεο.

Επιγραμματικά οι 10 βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το 2027

  • Το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από πράσινες πηγές πρωτίστως από τον ήλιο και τον άνεμο
  • YouthPass σε κάθε νέο 18 και 19 ετών. 150 ευρώ. Καταβάλλεται για πρώτη φορά το φθινόπωρο για δράσεις πολιτισμού και για ταξίδια
  • Εξακολουθούμε και επενδύουμε στο Gov.gr μέσα σε 4 χρόνια θα έχουμε ψηφιοποιήσει το 90% των διαδικασιών του δημοσίου.
  • Διπλασιάζουμε τους πόρους για το πρόγραμμα «Στέγη μου» και ταυτόχρονα φτιάχνουμε νέες φοιτητικές εστίες για 8.500 φοιτητές για τα δημόσια πανεπιστήμιά μας
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και στόχος ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι το 2027 1.500 ευρώ
  • Εφαρμογή του σχεδίου για τα ΑμέΑ με έμφαση στην προσβασιμότητα
  • Πλήρης αναμόρφωση του ΕΚΑΒ με πολλά μέτρα όπως για παράδειγμα 250 μοτοσικλετιστές, οι οποίοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν ειδικά στην Αθήνα πολύ γρήγορα και να φτάνουν εντός λεπτών σε ένα επείγον περιστατικό.
  • Πλήρης εφαρμογή της στρατηγικής μας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
  • Δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης με τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό
  • Και βέβαια ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ όχι απλά δεν ιδιωτικοποιούνται αλλά επιστρέφουν στον άμεσο έλεγχο του δημοσίου
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share