Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Κουτσουλιές στις τέντες: 5 Tips για να τις απομακρύνετε στη στιγμή

Δώστε βάση!

24 Ιουλίου 2023 10:34
Κουτσουλιές στις τέντες: 5 Tips για να τις απομακρύνετε στη στιγμή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά τις τέντες και συχνά αμελούμε είναι η συντήρησή τους. Η υγρασία, τα φύλλα, οι κουτσουλιές φθείρουν τις τέντες, ενώ μαύροι λεκέδες και βρωμιά, τις κάνουν να δείχνουν παλιές και ταλαιπωρημένες.

Υπάρχουν όμως μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τις διατηρούμε σαν καινούριες όσα χρόνια και αν περάσουν. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ το έξυπνο τρικ των ειδικών για να μένουν πάντα καθαρές

  • Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε φθορά στην τέντα για παράδειγμα ένα μικροσκοπικό σκίσιμο, είναι καλό να το επιδιορθώσετε άμεσα, διότι ο αέρας και η βροχή μπορεί να μεγαλώσουν την ζημιά και να σας αναγκάσουν να τις αντικαταστήσετε εξ’ ολοκλήρου.
  • Το πλύσιμο μόνο με νερό δεν αρκεί. Πολλές φορές σε κάποια σημεία της τέντας δημιουργείται μούχλα. Φυσικά δεν θα φύγει μόνο με λίγο νερό. Υπάρχουν καθαριστικά για τέντες τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με μια σκληρή βούρτσα και θα σας βοηθήσουν να απομακρύνεται μούχλα και λεκέδες.

Σημείωση: Ένα λάθος που γίνεται συχνά, είναι η χρήση ζεστού νερού. Πρέπει να θυμάστε πως το ζεστό νερό συρρικνώνει τις ίνες του υφάσματος και είναι καλό να αποφεύγεται.

  • Οι τέντες πρέπει να καθαρίζονται όταν είναι στεγνές, όχι νωπές, γιατί η βρωμιά και η σκόνη απομακρύονται πιο εύκολα.
  • Αφού τις καθαρίσετε αφήστε τις να στεγνώσουν. Οι τέντες δεν πρέπει να μαζεύονται όταν είναι μούσκεμα, διότι λόγω της υγρασίας θα δημιουργηθεί μούχλα.
  • Πολύ σημαντικά είναι και τα εξαρτήματα της τέντας. Ελέγξτε σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα μεταλλικά μέρη της τέντας. Αν έχει δημιουργηθεί σκουριά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, για να μην λερωθούν οι τέντες και φυσικά να μην επηρεαστεί η λειτουργία της. Μπορείτε να τρίψετε τα σκουριασμένα σημεία προσεκτικά και στη συνέχεια να τα βάψετε ή να τα περάσετε με λίγο λάδι.

Κουτσουλιές στις τέντες: 5 Tips για να τις απομακρύνετε στη στιγμή

Οι τέντες μας μπορούν να παραμείνουν καινούριες και να λειτουργούν σωστά για πολλά χρόνια, αρκεί να τις φροντίζουμε και να μην αμελούμε την τακτική συντήρησή τους.

Σκουριά και σημάδια στο μπαλκόνι: Το κόλπο που εξαφανίζει τους λεκέδες από τις γλάστρες με τα φυτά

Τα μπαλκόνια υπόκεινται στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, οπότε είναι λογικό να λερώνονται και μάλιστα με δύσκολους λεκέδες. Ποιο είναι το κόλπο που εξαφανίζει τη σκουριά και τα σημάδια από τις γλάστρες με τα φυτά;

Δεν έχετε μόνο να αντιμετωπίσετε το σκούπισμα των φύλλων ή τη σκόνη αλλά και λεκέδες όπως η σκουριά. Ένα βρώμικο μπαλκόνι με διάσπαρτες σκουριές απωθεί εσάς και τους καλεσμένους σας όσο καθαρό και περιποιημένο και αν είναι εσωτερικά το σπίτι σας. Με την ευκαιρία, δείτε πώς να αφαιρέσετε τις κουτσουλιές από τη βεράντα σας αποτελεσματικά.

Για να καθαρίσετε το μπαλκόνι από λεκέδες σκουριάς (νερό από τις γλάστρες κ.λ.π.) φυσικά υπάρχουν τα χημικά υλικά του εμπορίου. Πριν όμως αγοράσετε χημικά, δοκιμάστε με το πιο κάτω φυσικό τρόπο:

Για τη σκουριά στα πλακάκια

Πασπαλίστε τα σημεία με τη σκουριά στα πλακάκια με μαγειρική σόδα, ρίξτε από πάνω ξύδι και αφήστε το να δράσει. Μετά από 3′-4′ τρίψτε το με τη σκούπα ή αν είναι βαθιά η σκουριά τρίψτε απαλά με μια βούρτσα.

Σκουριά και σημάδια στο μπαλκόνι

Για τη σκουριά στο σιφόνι της βεράντας

Ανακάτεψε ίσες ποσότητες μαγειρικής σόδας και ταρταρικού οξέως (ή αλλιώς κρεμόριο, το οποίο υπάρχει στα σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία). Πρόσθεσε αρκετό χυμό λεμονιού, ώστε να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα, σαν πάστα, και αφού καλύψετε τη σκουριά με αυτό, άφησέ το για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε το λεκέ με ζεστό νερό.

Λεκιασμένες πήλινες γλάστρες

Πολλές φορές, οι πήλινες γλάστρες έχουν λευκούς λεκέδες, οι οποίοι οφείλονται στην υγρασία. Για να τους σβήσετε, πρέπει να τους τρίψετε με ένα συρματάκι εμποτισμένο με ξύδι και μετά να το ξεβγάλετε. Δυστυχώς, οι λεκέδες επανέρχονται και πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία.

Για τη σκουριά στα μεταλλικά εξαρτήματα της τέντας

Ελέγχετε τακτικά τα μεταλλικά εξαρτήματα της τέντας σας για σημάδια σκουριάς που θα εμποδίσουν την καλή λειτουργία των τεντών. Αν παρατηρήσετε σκουριά, βάψτε τα σκουριασμένα σημεία αφού τα τρίψετε με λίγο σύρμα. Προληπτικά αλείψτε τις ενώσεις με λάδι.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share