Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ξεχνάς το ψωμί: Τα 3 υλικά που αφρατεύουν τον κιμά και κάνουν τα μπιφτέκια ζουμερά

Σε κάποια δεν πάει καν το μυαλό σας

20 Μαΐου 2024 19:43
Ξεχνάς το ψωμί: Τα 3 υλικά που αφρατεύουν τον κιμά και κάνουν τα μπιφτέκια ζουμερά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πλειονότητα των συνταγών για μπιφτέκια περιλαμβάνει ψωμί μουσκεμένο σε κάποιο υγρό και εν συνεχεία στυμμένο. Το ψωμί βοηθάει στο να αποκτήσει συνοχή το μείγμα και να μη διαλυθεί κατά το πλάσιμο των μπιφτεκιών και κυρίως κατά το ψήσιμό τους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια του ταψιού με τυρί φέτα.

Το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να είναι μπαγιάτικο, που είναι αφυδατωμένο και όταν μουσκεύεται γίνεται ψιχουλιαστό και εύθρυπτο. Το φρέσκο ψωμί, αν το μουσκέψουμε, γίνεται λαστιχωτό και δεν τρίβεται εύκολα.

Αναφορικά με την ποσότητα, υπολογίζουμε: 1 μεγάλη φέτα ψωμιού (χωρίς την κόρα) ανά 1/2 κιλό κιμά Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα αφαιρέσουμε την κόρα και θα μουσκέψουμε την ψίχα καλά σε νερό.

Αυγό: Για να είμαστε σίγουροι ότι το μείγμα των μπιφτεκιών θα αποκτήσει την απαιτούμενη συνοχή, βάζουμε και αυγό. Μάλιστα, συνηθίζεται να προσθέτουμε και λίγο ξίδι στο μείγμα για να μη μυρίζει το αυγό.

Το ξίδι, όμως, βοηθάει και στο να αφρατέψει ο κιμάς. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα· αν μας παραπέσει το ξίδι, τα μπιφτέκια θα βγουν ξιδάτα! Η προτεινόμενη αναλογία είναι η εξής: 1 αυγό + 1 κουτ. σούπας ξίδι ανά 1/2 κιλό κιμά.

Μπιφτέκια ψητά
Μπιφτέκια ψητά

Σε τι άλλο εκτός από νερό;

Αντί για νερό μπορούμε να μουλιάσουμε το ψωμί σε γάλα, κόκκινο κρασί (που θα κάνει τα μπιφτέκια πιο «πικάντικα») ή ούζο (που θα τα κάνει πιο… «μεζεδιάρικα»). Επίσης, μπορούμε να βάλουμε κονιάκ ή μπίρα (που αφρατεύει το μείγμα).

Τι βάζουμε αντί για ψωμί

Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά (ή παξιμάδι) τριμμένη. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω στο μείγμα για να μην είναι πολύ στεγνό. Όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια με κιμά από κοτόπουλο, προτιμάμε τη φρυγανιά, γιατί ο εν λόγω κιμάς είναι πιο «αλοιφοειδής» και η φρυγανιά τον συγκρατεί καλύτερα. Αντί για ψωμί ή φρυγανιά μπορούμε να βάλουμε:

Ρύζι παραβρασμένο (ώστε να «λιώνει» κατά το πλάσιμο των μπιφτεκιών και να ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά).

Πλιγούρι, το οποίο μουλιάζουμε καλά σε βραστό νερό.

Κουάκερ (νιφάδες βρώμης): 2 γεμάτες κουτ. σούπας σε 1/2 κιλό κιμά αρκούν.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share