Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Μαρτύρησε ο Σπύρος Σούλης: Τα 4 αγαπημένα τρόφιμα για γενικό καθάρισμα

Θα έχεις ένα σπίτι λαμπίκο

19 Μαΐου 2024 16:36
Μαρτύρησε ο Σπύρος Σούλης: Τα 4 αγαπημένα τρόφιμα για γενικό καθάρισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ας δούμε μαζί 4 τρόφιμα που έχουν καθαριστική δράση και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το σπίτι μας λαμπερό όπως προτείνει ο Σπύρος Σούλης. Με την ευκαιρία δείτε Κατσαρίδες στο σπίτι: Έτσι θα τις εξολοθρεύσετε μια για πάντα

Ελαιόλαδο: Η Φυσική Γυαλάδα

Το ελαιόλαδο, πέρα από την κύρια χρήση του στη μαγειρική, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο και στην καθαριότητα του σπιτιού, ειδικά ως φυσικό λειαντικό και προστατευτικό για διάφορες επιφάνειες. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να το χρησιμοποιήσετε στον καθαρισμό και τη φροντίδα του σπιτιού σας:

Φροντίδα Ξύλινων Επίπλων και Επιφανειών

Γυαλίζει τα Ξύλινα Έπιπλα: Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι ή ξύδι για να δημιουργήσετε μια φυσική πολιτσάδα. Εφαρμόστε με ένα μαλακό πανί στις ξύλινες επιφάνειες για να τους δώσετε λάμψη και προστασία.

Αφαίρεση Λεκέδων και Γρατσουνιών

Αφαίρεση Λεκέδων από Δέρμα: Εφαρμόστε λίγο ελαιόλαδο σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε απαλά τις δερμάτινες επιφάνειες για να αφαιρέσετε λεκέδες ή να τονώσετε το χρώμα τους.

Μείωση Γρατσουνιών στο Ξύλο: Εφαρμόστε ελαιόλαδο απευθείας σε γρατσουνιές σε ξύλινα έπιπλα με ένα μαλακό πανί για να μειώσετε την εμφάνισή τους.

Με αυτά τα τρόφιμα θα κάνεις το σπίτι σου λαμπίκο

Καθαρισμός Κουζινικών Εργαλείων

Φροντίδα Εργαλείων Κουζίνας: Εφαρμόστε λίγο ελαιόλαδο σε μαχαίρια από ανοξείδωτο ατσάλι, πέτρες για πίτσα ή άλλα εργαλεία για να τα προστατεύσετε από τη σκουριά και να διατηρήσετε τη λάμψη τους.

Φροντίδα Μετάλλων

Λάμψη Μεταλλικών Επιφανειών: Αναμείξτε ελαιόλαδο με λίγο λεμόνι και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε και να δώσετε λάμψη σε μεταλλικές επιφάνειες, όπως ανοξείδωτο ατσάλι.

Αφαίρεση Αυτοκόλλητων και Κόλλας

Αφαίρεση Υπολειμμάτων Κόλλας: Εφαρμόστε ελαιόλαδο σε υπολείμματα αυτοκόλλητων ή κόλλας, αφήστε το να δράσει για λίγο και στη συνέχεια τρίψτε απαλά για να αφαιρέσετε την κόλλα χωρίς να καταστρέψετε την επιφάνεια.

Γάλα: Ο Θρεπτικός Καθαριστής

Το γάλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον καθαρισμό και τη φροντίδα δερμάτινων ειδών, όπως καναπέδες, τσάντες και παπούτσια. Οι φυσικές λιπαρές ουσίες και τα ένζυμα που περιέχονται στο γάλα μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση λεκέδων και να διατηρήσουν το δέρμα ενυδατωμένο, απαλό και λείο.

Πώς να το Χρησιμοποιήσετε:

Αφαίρεση Λεκέδων: Μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε φρέσκο γάλα και στη συνέχεια τρίψτε απαλά το δερμάτινο είδος για να αφαιρέσετε λεκέδες ή να καθαρίσετε γενικότερα την επιφάνεια.

Ενυδάτωση: Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα γάλακτος σε ένα καθαρό πανί και απλώστε το ομοιόμορφα στη δερμάτινη επιφάνεια για να την ενυδατώσετε και να την αναζωογονήσετε.

Λάμψη: Μετά τον καθαρισμό και την ενυδάτωση, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα ξηρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα γάλακτος, αφήνοντας το δέρμα να λάμπει.

Με αυτά τα τρόφιμα θα κάνεις το σπίτι σου λαμπίκο

Tips:

Δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή, διακριτική περιοχή: Πριν εφαρμόσετε το γάλα σε μεγαλύτερη επιφάνεια, καλό είναι να δοκιμάσετε σε μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί αλλοίωση ή δυσάρεστη αντίδραση στο υλικό.

Χρησιμοποιήστε φρέσκο γάλα: Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροοργανισμών, χρησιμοποιήστε πάντα φρέσκο γάλα και καθαρίστε καλά την επιφάνεια μετά την εφαρμογή.

Μην το χρησιμοποιήσετε σε ευαίσθητες επιφάνειες: Το γάλα δεν είναι κατάλληλο για κάθε τύπο υλικού. Αποφύγετε τη χρήση του σε ευαίσθητες επιφάνειες.

Λεμόνι: To Φυσικό Λευκαντικό

Το λεμόνι, με τη φυσική του οξύτητα και το άρωμά του, προσφέρει έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για τον καθαρισμό πολλών επιφανειών στο σπίτι. Πώς να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι στον καθαρισμό του σπιτιού σας:

Καθαρισμός Κουζίνας

Αφαίρεση Λεκέδων από Πάγκους: Τρίψτε μια φέτα λεμονιού απευθείας σε λεκέδες στους πάγκους της κουζίνας για να τους αφαιρέσετε. Ιδανικό για επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι ή κεραμικές.

Καθαρισμός Βρύσης: Το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει λάμψη στις μεταλλικές επιφάνειες, όπως οι βρύσες, αφαιρώντας ταυτόχρονα τα σημάδια νερού.

Καθαρισμός Μπάνιου

Καθαρισμός Εξαρτημάτων: Εφαρμόστε λεμόνι στις βρύσες και τα εξαρτήματα του μπάνιου για να αφαιρέσετε τα σημάδια από άλατα.

Καθαρισμός Αρμών Πλακιδίων: Αναμείξτε χυμό λεμονιού με αλάτι για να δημιουργήσετε μια πάστα και τρίψτε τους αρμούς των πλακιδίων για να τους καθαρίσετε.

Με αυτά τα τρόφιμα θα κάνεις το σπίτι σου λαμπίκο

Φροντίδα Υφασμάτων

Αφαίρεση Λεκέδων από Ρούχα: Εφαρμόστε απευθείας χυμό λεμονιού στους λεκέδες πριν το πλύσιμο για φυσική λεύκανση και καθαρισμό.

Απολύμανση και Αποσμητική Δράση

Καθαρισμός Σανίδων Κοπής: Τρίψτε την επιφάνεια με μια φέτα λεμονιού για να απολυμάνετε και να αφαιρέσετε οσμές.

Φρεσκάρισμα του Κάδου Απορριμμάτων : Ρίξτε τη φλούδα λεμονιού στον κάδο απορριμμάτων για να εξουδετερώσετε δυσάρεστες οσμές.

Καθαρισμός Ξύλινων Επιφανειών

Φροντίδα Ξύλινων Επίπλων: Αναμείξτε χυμό λεμονιού με ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε ένα φυσικό λούστρο και εφαρμόστε με ένα μαλακό πανί για να δώσετε λάμψη στα ξύλινα έπιπλα.

Συμβουλές

Δοκιμάστε πρώτα: Πριν εφαρμόσετε λεμόνι σε ευαίσθητες επιφάνειες, κάντε μια δοκιμή σε μια μη εμφανή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί βλάβη.

Προσοχή σε ευαίσθητα υλικά: Η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να βλάψει ορισμένα υλικά όπως το μάρμαρο και άλλες φυσικές πέτρες. Γι' αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ξίδι: Ο Βασιλιάς της Λάμψης

Το ξίδι είναι ένα πανίσχυρο και φυσικό καθαριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σπίτι. Η υψηλή οξύτητα του το καθιστά ιδανικό για την αφαίρεση λεκέδων, την εξάλειψη βακτηρίων και την αντιμετώπιση δυσάρεστων οσμών. Εδώ είναι όλοι τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι σας μόνο με ξίδι:

Καθαριστικό Επιφανειών: Ανακατέψτε ίσα μέρη άσπρο ξίδι και νερό σε ένα ψεκαστήρι. Αυτό το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάγκους, επιφάνειες κουζίνας, νεροχύτες και μπάνια.

Καθαριστικό Παραθύρων: Αναμίξτε ένα μέρος ξίδι με ένα μέρος νερό. Ψεκάστε στα παράθυρα και σκουπίστε με ένα καθαρό πανί για να λάμψουν χωρίς σημάδια.

Καθαρισμός Νιπτήρα και Μπανιέρας: Χρησιμοποιήστε αραιωμένο ξίδι για να τρίψετε και να απολυμάνετε τον νιπτήρα και τη μπανιέρα.

Καθαρισμός Αρμών: Τρίψτε τους αρμούς με ξίδι για να αφαιρέσετε τη μούχλα.

Καθαρισμός Φούρνου και Εστιών: Ψεκάστε ξίδι στις επιφάνειες και αφήστε το για λίγα λεπτά πριν τρίψετε για να αφαιρέσετε λεκέδες λιπών και καμένα υπολείμματα.

Εξουδετέρωση Οσμών: Τοποθετήστε ένα μπολ με ξίδι σε δωμάτια όπου υπάρχουν δυσάρεστες οσμές για να τις απορροφήσει και να αναζωογονήσει τον αέρα.

Καθαρισμός και Απολύμανση: Προσθέστε μισό φλιτζάνι ξίδι στον κύκλο πλύσης του πλυντηρίου για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τα ρούχα, καθώς και το ίδιο το πλυντήριο.

Με αυτά τα τρόφιμα θα κάνεις το σπίτι σου λαμπίκο

Προσοχή σε ευαίσθητες επιφάνειες: Αποφύγετε τη χρήση ξιδιού σε πέτρινες επιφάνειες όπως ο γρανίτης ή το μάρμαρο, καθώς και σε αληθινό ξύλο, επειδή η οξύτητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Διαλύστε το ξίδι: Για γενικό καθαρισμό, διαλύστε το ξίδι σε νερό για να μειώσετε την οξύτητα και να αποφύγετε ζημιές σε ευαίσθητα υλικά ή επιφάνειες.

Το ξίδι είναι μια αποτελεσματική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για πολλά καθημερινά καθαριστικά καθήκοντα στο σπίτι, κάνοντας το έναν αναντικατάστατο σύμμαχο στη φροντίδα της κατοικίας σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share