Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέα Navtex των Τούρκων με πραγματικά πυρά σε Ρόδο-Καστελόριζο - Μίλησε για πόλεμο ο αντιπρόεδρός τους

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

29 Αυγούστου 2020 12:46
Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέα Navtex των Τούρκων με πραγματικά πυρά σε Ρόδο-Καστελόριζο - Μίλησε για πόλεμο ο αντιπρόεδρός τους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί και αυτή τη στιγμή η κατάσταση κλιμακώνεται, με τους Τούρκους να εκδίδουν νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε Ρόδο-Καστελόριζο, ενώ ο αντιπρόεδρός τους μίλησε για πόλεμο.

Λίγες μόνο ώρες μετά το τελεσίγραφο των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Βερολίνο οι οποίοι κραδαίνουν απειλητικά κυρώσεις κατά της Αγκυρας και κάνουν έκκληση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.

Χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα τουρκική NAVTEX

Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

«Αυτό ναι, είναι αιτία για πόλεμο»

Το «casus beli» επαναφέρει η Τουρκία για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, διερωτήθηκε εάν δεν είναι «αιτία πολέμου» η επέκταση των χωρικών υδάτων, «τότε ποιο είναι;»

«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;» ανέφερε ο Οκτάι.

Ο ίδιος διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, τα δικαιώματά της σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία αναμένει αμεροληψία από την ΕΕ, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Άγκυρα να υποχωρήσει σε αυτή την αμεροληψία» πρόσθεσε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share