Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Έντονο παρασκήνιο με την εμπλοκή Τραμπ - Το δεύτερο τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη και οι απαιτήσεις της Αθήνας

Ποιος ο λόγος να καλέσει δεύτερη φορά;

28 Αυγούστου 2020 07:58
Συναγερμός στο Αιγαίο: Έντονο παρασκήνιο με την εμπλοκή Τραμπ - Το δεύτερο τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη και οι απαιτήσεις της Αθήνας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Έντονο γίνεται το παρασκήνιο για την «εύφλεκτη» κατάσταση στο Αιγαίο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμπλέκεται στα ελληνοτουρκικά και να πραγματοποιεί επαφές με Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στον Έλληνα πρωθυπουργό τηλεφώνησε για δεύτερη φορά.

Πλανάται, φυσικά, το ερώτημα για το λόγο που πήρε ξανά τηλέφωνο και η απάντησή του αποτυπώνει το πλούσιο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη της τελευταίες ώρες, με την κυβέρνηση πάντως ν’ αποφεύγει να χαρακτηρίσει την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου ως διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται μέχρι και σε αερομαχίες κοντά στην Κύπρο.

Κάλλιστα όμως επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχε κάνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας: ότι, δηλαδή, οι ΗΠΑ θεωρούν πως η ένταση δεν βοηθά τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή. «Επιδιώκουν σταθερότητα στην περιοχή, κάτι το οποίο ήταν απόλυτα σαφές και στις επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο πλαίσιο, ρόλο φαίνεται πως παίζουν οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και η ενόχληση του Ισραήλ για τις επαφές Έρντογαν–Χαμάς – η οποία, άλλωστε, οδήγησε σε σκληρή ανακοίνωση του State Department κατά του Τούρκου προέδρου.

Όμως, η Τουρκία δεν ρίχνει νερό στο κρασί της. Παρέτεινε εκ νέου την παράνομη Navtex στην περιοχή του Καστελλόριζου και διπλωματικές πηγές από την Αθήνα σχολίαζαν πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι». Στο Βερολίνο, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η συζήτηση για την Τουρκία και τον κατάλογο των προτεινόμενων κυρώσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Σήμερα πιθανότατα θα υπάρξει και νέο τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον κ. Έρντογαν, ενώ δεν αποκλείεται ν’ ακολουθήσει επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη. Η Γερμανία δεν αρνείται το διαμεσολαβητικό της ρόλο, ωστόσο φαίνεται να πιέζει πλέον περισσότερο την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση – χωρίς προσώρας επιτυχία – και να προχωρήσει διάλογο με την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει πως διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όσο συνεχίζουν οι τουρκικές προκλήσεις κι αυτό φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τραμπ. Ενώ αντικείμενο του διαλόγου μπορεί να είναι μόνο το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ. Κοινώς, η Αθήνα θέτει στην Άγκυρα το δίλημμα: ή αποκλιμάκωση της έντασης για να γίνει διάλογος ή, διαφορετικά, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (24-25/9) που είναι ούτως η άλλως αφιερωμένη στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share