Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Συναγερμός στο Αιγαίο: Σκληρό μήνυμα Μέρκελ κατά Ερντογάν

Όλα όσα είπε

28 Αυγούστου 2020 13:12
Συναγερμός στο Αιγαίο: Σκληρό μήνυμα Μέρκελ κατά Ερντογάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επιτέλους το μήνυμα, που θα επιθυμούσαν στην Ελλάδα, εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι στο πλευρό της χώρας μας, αν και φυσικά ο συναγερμός στο Αιγαίο δεν παύει.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ κατα την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τον Τραμπ επίσης να έχει παρέμβει στα ελληνοτουρκικά.

Είπε ξεκάθαρα ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα και πως όταν μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα τον ενημερώσει για την στάση της ΕΕ.

«Καταπέλτης» εναντίον Ερντογάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Φέρνει τους τρομοκράτες και απομονώνει την Τουρκία»

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάζει τον εαυτό του κάτι σαν... Σουλτάνο που έχει καταλάβει την Αγία Σοφία, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «καταπέλτης» εναντίον του, εκφράζοντας έντονη αντίθεση στην φιλοξενία των ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, αλλά και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους οι οποίοι είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, ενώ για έναν εξ αυτών οι αμερικανικές Αρχές αναζητούν πληροφορίες για τη σύλληψή του. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα» επισημαίνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Oι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Ερντογάν με ανώτατους Παλαιστινίους αξιωματούχους της Χαμάς, όπως τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια, έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση και του Ισραήλ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το Πρόγραμμα Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ επιζητά πληροφορίες για ένα από αυτά τα πρόσωπα, για την ανάμειξή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πράξεις πειρατείας και απαγωγές.

Η συνεχής προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη Διεθνή Κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα. Συνεχιζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία το τρέχον έτος, η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share