Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο - Το μυστικό στη μαρινάδα του

Ένα μόνο υλικό του αλλάζει τη γεύση του!

9 Μαΐου 2024 13:45
Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο - Το μυστικό στη μαρινάδα του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πιο ζουμερό και γευστικό κοτόπουλο με πατάτες φούρνου. Λιώνει στο στόμα χάρη στην εξαιρετική μαρινάδα με μυστικό της, το ξύσμα από πορτοκάλι.

Διαβάστε επίσης: Ψητό κοτόπουλο με μέλι μουστάρδα και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 6 κομμάτια
  • πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, αλατοπιπερωμένες γενναία
  • ξερή φρέσκια ρίγανη

Για τη σάλτσα-μαρινάδα του ταψιού

  • χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • χυμός από 3 λεμόνια και ξύσμα
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • λίγο αλάτι και πιπέρι καγιέν ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, ξεκινάμε ανακατεύοντας τα υλικά για τη σάλτσα και ρίχνουμε μερικές κουταλιές πάνω από το κοτόπουλο.
  • Προσθέτουμε αλατοπίπερο και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας (φοράμε γάντια μιας χρήσης ή πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά, ρίχνοντας και λίγο ξίδι).
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο στην άκρη, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε –χωρίς αλουμινόχαρτο αυτή τη φορά– για ακόμα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσουν οι πατάτες. Το φαγητό στο τέλος θα πρέπει να μείνει με το λάδι του.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ξερή ή φρέσκια ρίγανη και συνοδεύουμε με φέτα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share