Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Γιατί τρώμε συνέχεια γλυκά; Πώς μπορούμε να το περιορίσουμε;

Μήπως και εσείς δεν μπορείτε να σταματήσετε μπροστά σε ένα γλυκό;

30 Ιουνίου 2019 23:22
Γιατί τρώμε συνέχεια γλυκά; Πώς μπορούμε να το περιορίσουμε;

Είστε από εκείνους που λατρεύετε να τρώτε γλυκά και δεν μπορείτε να σταματήσετε καθόλου; Οι γλυκές απολαύσεις είναι αμέτρητες, όπως αμέτρητες μπορεί να είναι και οι θερμίδες που μας προσφέρουν. Η ζάχαρη έχει, επομένως, γίνει τακτικός, ακόμη και καθημερινός, πειρασμός, που μας οδηγεί σε μία δυσκολία να της αντισταθούμε. Όμως, γιατί τρώω συνέχεια γλυκά; Γιατί εγώ, εσύ και πολλές και πολλοί από εμάς νιώθουμε συχνά αυτή την επιθυμία;

Γιατί τρώω συνέχεια γλυκά; 6 Λόγοι που εξηγούν αυτή την ανάγκη σου

1ον: Η κακή σύσταση των γευμάτων
Ένας πρώτος λόγος που αναμφισβήτητα απαντά στο ερώτημα «γιατί τρώω συνέχεια γλυκά;» ή και στο παραπλήσιο «γιατί έχω συνέχεια λιγούρες για γλυκό;» βρίσκεται στη σύσταση των τροφών που καταναλώνεις.


Αναφερόμαστε κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα υπόλοιπα λευκά προϊόντα αλευριού, τα αναψυκτικά και οι χυμοί του εμπορίου κ.λπ. Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων και ποτών, μπορεί παροδικά να ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη (κάτι που γίνεται άμεσα με την κατανάλωσή τους), ωστόσο αυτό δε διαρκεί. Με άλλα λόγια, μπορεί μια σοκολάτα, ένα κομμάτι τούρτας, ένα οποιοδήποτε γλυκό, ένα αναψυκτικό τύπου cola να σου ανεβάζουν αμέσως το σάκχαρο στο αίμα, όμως φεύγουν το ίδιο γρήγορα. Προκαλούν, έτσι, την αίσθηση υπογλυκαιμίας και τη συνεπακόλουθη αίσθηση πείνας.

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να φας ένα κομμάτι γλυκό ταψιού, για παράδειγμα, και έπειτα να θέλεις κι άλλο ή να θες κάτι αλμυρό για να χορτάσεις. Αυτό οφείλεται στην ερμηνεία που μόλις σου δώσαμε και η οποία παρατηρείται πολύ συχνά.

2ον: Το Προ-εμμηνορησιακό Σύνδρομο
Ανάμεσα στα συμπτώματα που πολλά κορίτσια και γυναίκες βιώνουν μερικές ημέρες πριν την έμμηνο ρύση, συμπεριλαμβάνεται και η αίσθηση πείνας και συγκεκριμένα η αίσθηση ότι θέλουν γλυκό. Αν είσαι γυναίκα, συνεπώς, και υφίστασαι πριν την περίοδό σου συμπτώματα όπως είναι το πρήξιμο στο στήθος, η κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο, η κυκλοθυμία (κ.ά.), τότε είναι αναμενόμενο να νιώθεις και μια έντονη όρεξη για υπερκατανάλωση τροφών, ιδίως των αγαπημένων σου.


«Γιατί τρώω συνέχεια γλυκά πριν την περίοδό μου ή κατά τη διάρκεια του κύκλου μου;», θα είναι λογικά η επόμενη κι εύλογη ερώτησή σου. Η βασική απάντηση έχει να κάνει με τις μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών σου. Δεν είμαστε σαφώς ειδικοί για να μπορέσουμε να σου το επεξηγήσουμε περισσότερο. Ωστόσο, μπορούμε με βεβαιότητα να σε ενημερώσουμε ότι κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο, με τις αλλαγές των ορμονών, είναι φυσιολογικό να νιώθεις λιγούρες, να θέλεις περισσότερο φαγητό ή γλυκά, και εν τέλει να αυξάνεις κατά μερικές εκατοντάδες τις θερμίδες που προσλαμβάνεις τις ημέρες εκείνες.

3ον: Η παράληψη γευμάτων μέσα στην ημέρα
Πολύ συχνός λόγος που εξηγεί το «γιατί τρώω συνέχεια γλυκά;» είναι η μη κατανάλωση όλων των απαραίτητων ημερήσιων γευμάτων μέσα στην ημέρα. Τα απαραίτητα ημερήσια γεύματα είναι 5 , ή 6 για όποια άτομα επιθυμούν ένα ελαφρύ γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο. Είναι το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό τα τρία κύρια γεύματα, και τα δεκατιανό και το απογευματινό τα δύο σνακ ανάμεσα στα προηγούμενα.

Η παράλειψη οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα, ειδικά όταν γίνεται συστηματικά, οδηγεί σε λιγούρες κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επειδή, δηλαδή, δεν έχεις φάει πρωινό και μεσημεριανό και περιμένεις να γυρίσεις το απόγευμα από τη δουλειά σου για να φας, το απόγευμα και το βράδυ τα επίπεδα του σακχάρου σου θα είναι αισθητά κατεβασμένα. Άμεσο επακόλουθο αυτούς είναι η υπογλυκαιμία και η απεγνωσμένη αναζήτηση γλυκού.


4ον: Η μη κατανάλωση φρούτων
Η μειωμένη, ανεπαρκής ή μηδαμινή κατανάλωση φρούτων μπορεί να εξηγηθεί το γιατί τρώω συνέχεια γλυκά και το γιατί θέλω να καταναλώνω καθημερινά γλυκά. Όλα τα φρούτα, το καθένα στο δικό του βαθμό, περιέχουν τη γλυκόζη, που αποτελεί βασικό καύσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στερώντας την από τον οργανισμό σου, λοιπόν, το σώμα σου θα αναζητήσεις αυτόματα … να γλυκαθεί από την πιο άμεση πηγή που θα βρει. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα είναι κάποιο γλυκό, κι όχι κάποιο φρούτο, δυστυχώς.

5ον: Η ψυχολογική παράμετρος
Όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει, όλες οι συμπεριφορές μας σχετίζονται με την ψυχολογία μας και αντιστρόφως. Έτσι, η διατροφική μας συμπεριφορά έχει άμεση σύνδεση με την ψυχολογία μας , ενώ και η δεύτερη μπορεί να επιδρά στην πρώτη. Συναισθηματικές καταστάσεις όπως το έντονο άγχος, η στενοχώρια, ακόμα και η ανία (η βαρεμάρα δηλαδή), καθώς επίσης και συγκεκριμένες διαταραχές που μπορούν μόνο από τον επαγγελματία ψυχολόγο να αναγνωριστούν (διατροφικές διαταραχές π.χ. βουλιμία, ή συναισθηματικές διαταραχές π.χ. κατάθλιψη, και άλλες), έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να θέλεις γλυκά.

Αυτό σημαίνει ότι η απάντηση στο ερώτημά σου περί του γιατί τρώω συνέχεια γλυκά ενδέχεται να ελλοχεύει στη συναισθηματικά φορτισμένη ψυχολογία που έχεις αυτό τον καιρό. Είτε πρόκειται για το άγχος, τη στενοχώρια ή τη βαρεμάρα που σε κυριεύουν έντονα είτε πρόκειται για κάποια ψυχική αδυναμία που δεν έχεις εντοπίσει, είναι μείζονος σημασίας να τα αναγνωρίσεις τώρα.

6ον: Η κακή ποιότητα στον ύπνο
Όλες και όλοι μας θα έχει συμβεί να περάσουμε κάποιο βράδυ ή κάποια βράδια με αϋπνία. Ένα πρόβλημα της καθημερινότητας και οι σκέψεις μας κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να σταθούν ικανά να δυσκολέψουν τον ύπνο μας.

Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει συστηματικά, είτε για έναν τέτοιο λόγο είτε με το προαναφερόμενο πρόσχημα αλλά με βαθύτερες αιτίες (π.χ. κάποια διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος), θα υπάρχουν σίγουρα συνέπειες. Μία εξ αυτών σχετίζεται με την απόκριση στο ερώτημα περί του γιατί τρώω συνέχεια γλυκά. Δηλαδή, εάν τον τελευταίο καιρό δεν κοιμάσαι καλά και επαρκώς, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό μέσα στην ημέρα σου αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας να έχεις λιγούρες και να ωθείσαι στην κατανάλωση γλυκισμάτων.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες και δημιουργεί πιο συχνά την ανάγκη για κάτι που θα σου δώσει ενέργεια γρήγορα. Κι αυτό, επειδή δεν κοιμάσαι επαρκώς ώστε να αναπληρώσεις την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Έτσι, τι κάνεις; Τρως γλυκά. Αναλογίσου, μάλιστα, τι συμβαίνει εάν η δυσχέρεια στον ύπνο συνδυάζεται και με κάποιον από τους προηγούμενους λόγους, που συχνά συμβαίνει…

8 Τρόποι για να περιορίσεις την επιθυμία σου για γλυκό

Οι τρόποι για να περιορίσεις τη συνεχή τάση σου να αναζητάς γλυκά μέσα στη μέρα και στη νύχτα μπορούν αμέσως – αμέσως να προκύψουν εάν αναλογιστείς καλά τους λόγους που σου προκαλούν την ανάγκη σου αυτή. Να κοιμάσαι, καλά, επί παραδείγματι, έτσι ώστε να γεμίζεις με ενέργεια και να μην ψάχνεις για γλυκά που θα στο το κάνουν αυτό. Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να περιορίσεις καθετί το αρνητικό που μπορεί να σου επιφέρει η καθημερινή κατανάλωση γλυκών.

1) Συμβουλεύσου κάποιον ειδικό
Αναφερόμαστε κυρίως σε έναν ψυχολόγο, στην περίπτωση που δεν μπορείς μόνη / μόνος σου να εντοπίσεις την πηγή … του κακού. Ειδικά αν διαπιστώσεις ότι φταίει το άγχος σου, ότι δεν κοιμάσαι καλά, κ.λπ., τότε είναι πολύ σημαντικό να δεις έναν ειδικό. Γιατί πέρα από το θέμα του «γιατί τρώω συνέχεια γλυκά;» που θα σου εξηγήσει και θα σε βοηθήσει να επιλύσεις, θα συνεισφέρει αποτελεσματικά και σε όποια άλλη δυσκολία σου προκαλεί η βαθύτερη αιτία.

Επίσης, ένας ειδικευμένος διατροφολόγος θα μπορούσε να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμος και βοηθός στην προσπάθειά σου να μειώσεις τα γλυκά που καταναλώνεις. Μέσω του εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής που θα σου ετοιμάσει είναι περισσότερο εύκολο και πιθανό να μειώσεις την όρεξη για γλυκά.

2) Αντικατάστησε κατάλληλα τους απλούς υδατάνθρακες
Η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τα αναψυκτικά εμπεριέχουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες που, όπως προαναφέραμε, σε κάνουν γρήγορα να ξαναπεινάς. Αντικατάστησε τη ζάχαρη με κάποιο άλλο υποκατάστατο όπως είναι η στέβια ή καστανή ζάχαρη ή η γλυκόζη των φρούτων· το λευκό με το μαύρο ψωμί και τις φρυγανιές ολικής άλεσης και σίκαλης· τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς με φυσικούς χυμούς του εμπορίου ή καλύτερα φρεσκοστυμμένους χυμούς και smoothies που θα φτιάχνεις εσύ.

3) Κατανάλωνε 5 γεύματα την ημέρα
Μιλήσαμε και στην προηγούμενη ενότητα για αυτά. Είναι σημαντικό κάθε ημέρα, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις σου, να φροντίζεις να γεμίζεις ανά λίγες ώρες τον οργανισμό σου με φαγητό. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό. Στην κατηγορία Αδυνάτισμα θα βρεις πάρα πολλά άρθρα με ιδέες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει κάθε γεύμα.

4) Αύξησε την κατανάλωση φρούτων
Ένας από τους λόγους που σε κάνουν να θέλεις γλυκό είναι ότι δεν τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με την απαραίτητη γλυκόζη. Προτίμησε τις μπανάνες και τις φράουλες ως «πιο βατές» επιλογές σου για αρχή, αλλά και τα πιο ώριμα φρούτα (π.χ. ώριμα βερίκοκα). Είναι πιο γλυκά στη γεύση τους κι άρα θα σου φανεί ενδεχομένως πιο ευχάριστη η κατανάλωση τους. Μπορείς να ετοιμάζεις και χυμούς από τα αγαπημένα σου φρούτα, αλλά και smoothies με αυτά και με λίγο γάλα ή γιαούρτι.

5) Διερωτήσου τα εξής:
Μήπως θέλω να τρώω γλυκά όταν νιώθω στρεσαρισμένη / -ος;
Μήπως επιβραβεύω τον εαυτό μου με το φαγητό ή το γλυκό;
Μήπως συνεχίζω να τρώω ενώ έχω ήδη νιώθει πως έχω χορτάσει;
Μήπως τα έντονα συναισθήματα που κατά καιρούς έχω κατευνάζονται με το να φάω;
Μήπως, όταν αγχώνομαι, τρώω περισσότερο;
Οι αποκρίσεις σου σε τέτοια ερωτήματα με τον εαυτό σου θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις εάν υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά σου με τέτοιον τρόπο ώστε να τρως συνέχεια γλυκά.

6) Βελτίωσε τον ύπνο σου
Για κάποιο άτομο με δυσκολία στον ύπνο, αυτή η προτροπή από μέρους μας ακούγεται αλλά δε μοιάζει εύκολη στην πράξη. Πράγματι, έτσι είναι.

Εκτός από την πολύτιμη αρωγή ενός ειδικού ψυχολόγου, ή και τη λήψη φαρμάκων εφόσον ο ψυχίατρος κρίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν τρόποι να κοιμάσαι καλύτερα.
Να πίνεις μπόλικο νερό μέσα στην ημέρα σου,
να κοιμάσαι σε δροσερό (όχι κρύο και σίγουρα όχι ζεστό) περιβάλλον,
να ολοκληρώνεις το τελευταίο γεύμα της ημέρας σου τουλάχιστον 1 – 2 ώρες πριν κοιμηθείς
ή να πίνεις ένα ζεστό ποτήρι γάλα ή κάποιο άλλο ρόφημα (π.χ. τσάι) πριν τον ύπνο,
να κλείνεις όλα ή τα περισσότερα φώτα στο δωμάτιο όπου κοιμάσαι,
να έχεις φρεσκοπλυμένα κλινοσκεπάσματα,
να έχεις απενεργοποιήσει συσκευές όπως η τηλεόραση,
να διαβάζεις κάποιο βιβλίο πριν τον ύπνο
και να έχεις συντροφιά κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο (από το σύντροφο έως το σκυλάκι σου).
7) Πίνε περισσότερα υγρά
Η κατανάλωση νερού και άλλων υγρών μέσα στην ημέρα σου σε κρατούν περισσότερο «χορτάτη». Αντιθέτως, η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την όρεξη για γλυκό αλλά γενικότερα να σε κάνει να πεινάς. Περίπου 2 λίτρα νερό ημερησίως είναι απαραίτητα για τις γυναίκες και λίγο περισσότερα για τους άνδρες. Λιγοστεύουν οι λιγούρες και δε θα νιώθεις την επιθυμία για γλυκό το ίδιο συχνά. Εκτός από το νερό, βέβαια, μπορείς να ενυδατώνεσαι και με άλλα ροφήματα που σου αρέσουν. Παραπάνω αναφέραμε τους χυμούς φρούτων που στύβεις μόνη / μόνος σου, τους φυσικούς χυμούς του εμπορίου, το γάλα, τα smoothies και τα ροφήματα από βότανα όπως είναι το τσάι.

8) Κινήσου στις παρακάτω εναλλακτικές του γλυκού
Όταν νιώθεις την ανάγκη να φας κάποιο γλυκό, μπορείς να κάνεις μία από τις ακόλουθες επιλογές που θα σε χορτάσουν, θα σου δώσουν τα καλύτερα συστατικά, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Πρόκειται για σνακ που μπορείς να έχεις ως απογευματινό ή δεκατιανό μέσα στην ημέρα σου.

1 μπολάκι ζελέ
1 μπολάκι ζελέ με λίγα κομματάκια από φρέσκα φρούτα
1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με μαύρη σοκολάτα ή φρούτα (μέχρι 120 θερμίδες)
10 – 15 ξηρούς καρπούς, ανάλατους και άψητους (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)
1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά και 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μαρμελάδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγους ξηρούς καρπούς και 1 – 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 φρυγανιά ολικής άλεσης ή σίκαλης με 1 φέτα τυρί light
1 φρυγανιά σικάλεως ή ολικής αλέσεως με 1 βραστό αβγό
1 ποτήρι γάλα με 1,5 % λιπαρά με κακάο ρόφημα αναμειγμένο
1 μικρό μπολ από φρουτοσαλάτα (με φρούτα που σου αρέσουν), 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα
2 μπισκότα τύπου πτι – μπερ ολικής άλεσης ή 2 πολυδημητριακά μπισκότα ή 2 μπισκότα που μπορείς να φτιάχνεις στο σπίτι με καστανή ζάχαρη ή στέβια, καστανό αλεύρι και ηλιέλαιο (όχι βούτυρο)
1 μπάλα σορμπέ παγωτό της επιλογής σου
1 γρανίτα (όχι το ρόφημα)
1 καρότο και αγγουράκια
3 χούφτες από σπιτικά καλαμπόκια (ποπ – κορν).

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share