Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

4+1 σημάδια - καμπανάκια ότι έχετε διαβήτη!

Μεγάλη προσοχή!

30 Ιουνίου 2019 21:03
4+1 σημάδια - καμπανάκια ότι έχετε διαβήτη!

Υπάρχουν σημάδια καμπανάκια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σας δείχνουν ότι έχετε διαβήτη! Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν ιδέα ότι είναι ασθενείς μέχρι κάποια τυχαία εξέταση αίματος να δείξει μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή μέχρι ο διαβήτης τους να αρχίσει να εκδηλώνεται με σοβαρές επιπλοκές.

Ο διαβήτης είναι πιο κοινός από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. “Για πολλά χρόνια, ο διαβήτης είναι σιωπηλός και ύπουλος”, υποστηρίζει ο δρ Ronald Tamler, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαβήτη στο γνωστό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai των ΗΠΑ. “Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν έχουν καν συμπτώματα στις αρχές”, προσθέτει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν ύπουλα σημάδια. Μερικά πρώιμα συμπτώματα στον διαβήτη είναι γνωστά, όπως διαρκής δίψα, υπερβολική ούρηση, ξαφνική απώλεια ή αύξηση βάρους. Αυτά όμως που θα δείτε παρακάτω συνήθως παραβλέπονται από τους ασθενείς, αλλά ακόμα και από τους γιατρούς.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του για πιθανές εξετάσεις.

1. Φλεγμονή ή μόλυνση στα ούλα: Η περιοδοντίτιδα -επίσης γνωστή ως ουλίτιδα- μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care. Η μελέτη έδειξε, ότι τα άτομα με ουλίτιδα, ειδικά οι σοβαρές περιπτώσεις, είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και προ-διαβήτη από εκείνους που δεν είχαν ουλίτιδα, σύμφωνα με το cretalive.

2. Αποχρωματισμός του δέρματος: “Πολύ πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης, μπορεί να παρατηρήσετε σκουρόχρωμες κηλίδες στο πίσω μέρος του λαιμού σας”, υποστηρίζει δρ Tamler. Αυτό ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση και είναι συνήθως σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη (η ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να ρυθμίσει τη γλυκόζη στο αίμα) που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη εκδήλωση διαβήτη.

3. Παράξενες αισθήσεις στα πόδια σας: Περίπου το 10-20% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν ήδη κάποια νευρική βλάβη, που σχετίζεται με τη νόσο. Στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί να είναι εμφανές, υποστηρίζει ο δρ Tamler: “Μπορεί να αισθανθείτε ένα παράξενο, ηλεκτρικό μυρμήγκιασμα στα πόδια σας, ή να έχετε μειωμένη αίσθηση ή μειωμένη ισορροπία”.

4. Απώλεια ακοής ή όρασης: Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και να κάνουν το υγρό που περιβάλλει τους οφθαλμούς να αυξομειώνεται. Αυτό προκαλεί θολή ή μειωμένη όραση. Μόλις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα επανέλθουν στο φυσιολογικό, η όραση συνήθως αποκαθίσταται, αλλά αν ο διαβήτης δεν αντιμετωπιστεί για πάρα πολύ καιρό, η ζημία θα μπορούσε να γίνει μόνιμη. Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα νευρικά κύτταρα στο αυτί και να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

5. Κοιμάστε περισσότερο: Μια επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη Νοσημάτων (European Association for the Study of Disease), έδειξε ότι εκείνοι κοιμούνται για μία ώρα και πάνω μέσα στην ημέρα είναι κατά 45% πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται λιγότερο ή και καθόλου μέσα στην ημέρα.

Φάε αυγό...για να "σωθείς" από τον διαβήτη!

Η κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής την Δρ. Stefania Noerman, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άνδρες που είχαν καταναλώσει αυγό και κατέληξαν στο συμπέρασμα όσοι έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν συγκεκριμένο λιπιδαιμικό προφίλ που είναι συχνό μεταξύ των ατόμων που δεν εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο παρατήρησαν επίσης ότι η κατανάλωση αυγών σε ορισμένους εκ τους συμμετέχοντες συντελούσε στην ύπαρξη συγκεκριμένων βιοχημικών συστατικών στο αίμα τους που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Το αυγό και η θέση του στη διατροφή δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια επιστημονικές έριδες καθώς η υπερκατανάλωση αυγών θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη. Όμως, το αυγό χαρακτηρίζεται παράλληλα και ως υπερτροφή αφού ανά τεμάχιο περιέχει 0,5 γρ. υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο κάνει καλό στην καρδιά επειδή κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα του νατρίου και βιοτίνη, η οποία κάνει καλό στην παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέλος, έχει λίγες θερμίδες και είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα προς το παρόν αντιλαμβανόμαστε ότι συγκεκριμένα συστατικά του αυγού παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω μελέτες τόσο σε κυτταρικά μοντέλα όσο και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τις παθολογικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυγών», σημειώνει η Δρ. Noerman.

Προς το παρόν, λοιπόν, ισχύουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τρία αυγά την εβδομάδα για τον μέσο άνθρωπο. Για τους πάσχοντες από διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση μόνο του ασπραδιού καθώς η χοληστερόλη εμπεριέχεται κυρίως στον κρόκο του αυγού.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share