Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με λεία 2 εκατομμυρίων ευρώ

87 περιπτώσεις απάτης

5 Απριλίου 2023 17:41
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με λεία 2 εκατομμυρίων ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λεία που έφτανε τα 2 εκατομμύρια ευρώ είχε σπείρα η οποία έκανε απάτες σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάμεσα στις οποίες και η Θεσσαλονίκη. Με την ευκαιρία, μάθετε για την νέα απάτη στα ATM.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της σπείρας, η οποία εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, έκαναν συνολικά 87 απάτες το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της οργάνωσης εξαπατούσαν τα θύματά τους και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στη συνέχεια έκαναν μεταφορές χρημάτων.

Η υπόθεση της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά την παρουσίαση, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, είπε ότι «οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης. Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (4 Απριλίου 2023) σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

»Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης. Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με λεία 2 εκατομμυρίων ευρώ

Πώς δρούσε η σπείρα

Υπενθύμιζε, επίσης, στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος, είπε ότι «η πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε ακόμα 34 άτομα, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης».

Κατά τον ίδιο «στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Περιγράφοντας τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ο κ. Τάνος είπε ότι «τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή.»

Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής».

Όπως σημείωσε, «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

• 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,

• 10 βιβλιάρια καταθέσεων,

• 75 κινητά τηλέφωνα,

• 20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

• 6 αυτοκίνητα,

• 2 συσκευές καταγραφής εικόνας,

• διάφορα κοσμήματα,

• το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και

• πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων.

Επίσης κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια, 1 πιστόλι κρότου – αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τεράστια απάτη σε κινητά: Έλαβε αυτό το SMS, το πάτησε και του έκλεψαν 5.800 ευρώ!

Άλλος ένας πολίτης έπεσε θύμα απάτης με τη μέθοδο phishing, όταν δέχθηκε στο κινητό του τηλέφωνο ένα γραπτό μήνυμα που υποτίθεται ότι προερχόταν από την τράπεζα στην οποία έχει τις καταθέσεις του.

Το SMS του ζητούσε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του και τον παρέπεμπε σε ιστοσελίδα με το λογότυπο της τράπεζας.

Μόλις ο ανυποψίαστος άνδρας από την κωμόπολη Κρέστενα της Ηλείας καταχώρησε τα προσωπικά του στοιχεία και τους μυστικούς κωδικούς του για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο άγνωστος δράστης μετέφερε από τον λογαριασμό του σε άλλον το ποσό των 5.800 ευρώ. Το θύμα κατήγγειλε την απάτη στους αστυνομικούς του τμήματος Κρεστένων και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστου, με την έρευνα για την ταυτοποίηση του δράστη να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τηλεφωνική απάτη: Αν σας πουν αυτή την ατάκα σας κλέβουν χρήματα! Κλείστε το αμέσως

Τεράστια απάτη σε κινητά: Έλαβε αυτό το SMS, το πάτησε και του έκλεψαν 5.800 ευρώ!

Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες μέσω των οποίων επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες προκειμένου να αποσπάσουν υψηλά χρηματικά ποσά.

Μία τέτοια απάτη είναι και η παρακάτω. Έχει καταγραφεί και ακούγεται άγνωστος άντρας να προσπαθεί να πείσει έναν πατέρα πως η κόρη του παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και προκαλώντας τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού και τον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας του.

Είναι χαρακτηριστικό μέρος του διαλόγου τους:

- Δυστυχώς το παιδί σας κύριέ μου μιλούσε στο τηλέφωνο και δεν είδε ότι περνάει κόκκινο φανάρι και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυστηρά απαγορεύεται να μιλάς και να οδηγείς
- Ναι
- Δυστυχώς εκείνη τη στιγμή το μικρό το κοριτσάκι μαζί με τη μαμά περνούσαν σε διάβαση πεζών
- Ναι
- Χτύπησε το μικρό το κοριτσάκι και μαζί με τη μαμά στο δρόμο προς το νοσοκομείο με το ασθενοφόρο
- Ναι ναι
- Η μαμά βρίσκεται σε κώμα και το μικρό το κοριτσάκι κύριέ μου έχει φύγει από τη ζωή
- Πωπω...
- Δυστυχώς τώρα που μιλάμε αυτή τη στιγμή ξέρετε πάρα πολύ καλά τι θα χρειαστεί να κάνουμε... Δυστυχώς όλα τα στοιχεία κι όλες οι αποδείξεις είναι εδώ σε εμένα. Θα χρειαστεί να τις στείλουμε στον κύριο εισαγγελέα
- Ναι να πάρουμε και τηλέφωνο και τον δικηγόρο
- Το δικηγόρο ναι... θα γίνει άμεση δίκη. Δυστυχώς είναι πιθανό να φάει από 30 μέχρι ισόβια
- Παναγία μου τι λέτε... Τι είναι αυτά τα πράγματα
- Σκότωσε άνθρωπο τι είναι αυτά που λέτε πλάκα με κάνετε
- Μάλιστα...Εντάξει, εντάξει θα μιλήσουμε και με το δικηγόρο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε
- Αφήστε τον δικηγόρο τώρα κύριέ μου σας παρακαλώ. Το παιδί σας με παρακάλεσε να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ
- Ναι... πώς μπορείτε να βοηθήσετε
- Δεν ξέρει τι να κάνει θέλει να αυτοκτονήσει άμα πάει φυλακή
- Όχι, όχι θα της μιλήσω εγώ μην ανησυχείτε. Θα...
- Εγώ δεν ανησυχώ σε τίποτα. Ανησυχώ να μην πάθει κάτι το παιδί σας
- Κινητό έχετε εσείς;
- To ξέρει η κόρη μου το κινητό! Δείτε επίσης: Νέα τηλεφωνική απάτη! Αν κάποιος σας ρωτήσει αυτό το πράγμα, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο!

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share