Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Το απλούστατο μυστικό για να κάνετε τον κιμά super ζουμερό

Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους

16 Φεβρουαρίου 2024 15:15
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Το απλούστατο μυστικό για να κάνετε τον κιμά super ζουμερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψήσιμο του κιμά δεν είναι πυρηνική φυσική και λίγο-πολύ όλοι χρησιμοποιούν μερικά μπαχαρικά παραπάνω που του δίνουν ένταση. Αν, όμως, στα μυστικά σας δεν περιλαμβάνεται η μαγειρική σόδα τότε έχετε ακόμα πολλά να μάθετε. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό στην ζύμη του κιμά που θα κάνει τα μπιφτέκια νόστιμα και ζουμερά.

Oι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να διαλύσετε μια πρέζα μαγειρική σόδα σε λίγο νερό –προσοχή αφρίζει!- και να την ρίξετε στον κιμά σας. Αφήστε να δράσει 15 λεπτά –σίγουρα όχι πάνω από 45 λεπτά- και θα δείτε τη διαφορά.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Το απλούστατο μυστικό για να κάνετε τον κιμά super ζουμερό

Και για να μην μπερδευτείτε με την αναλογία που αναφέρεται παραπάνω δίνουν και ακριβείς δοσολογίες. Για ¾ του κιλού κιμά διαλύστε ¾ του κουτ. γλυκού μαγειρικής σόδας σε μερικές κουτ. σούπας νερό. Από εκεί κάντε τους υπολογισμούς ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

Και μπορεί να απορείτε πώς η σόδα είναι ικανή να δώσει γεύση στον κιμά αλλά η εξήγηση είναι απλή: μεταβάλλοντας το pH στην επιφάνεια του κρέατος όχι μόνο του επιτρέπει να συγκρατεί περισσότερη υγρασία αλλά και να μαγειρεύεται πιο γρήγορα. Που σημαίνει ότι έχετε ένα ζουμερό κιμά χωρίς την έξτρα λιπαρότητα και την καμένη γεύση.

Πηγή: olivemagazine.gr

Ξεχάστε τον φούρνο: Έτσι θα κάνετε τα μπιφτέκια σας αφράτα και ζουμερά στο τηγάνι

Καλά τα κάρβουνα, αλλά δεν έχεις πάντα χρόνο να ανάβεις φωτιά.

Παρότι σαν άντρες θέλουμε τα μπάρμπεκιου να μην σβήνουν ποτέ, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές φορές ο χρόνος αλλά και η κατάσταση δεν βοηθούν. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό στην ζύμη του κιμά που θα χαρίσει extra νοστιμιά στο μπιφτέκι.

Είναι άλλο να θέλεις να ψήσεις τα κρέατα για φίλους και άλλο να θες να ψήσεις ένα καλό μπιφτέκι για σπιτικό μπέργκερ. Το τηγάνι είναι ο φίλος σου σε αυτή την αποστολή. Αρκεί να φροντίσεις να μην σου βγουν κάρβουνο.

Αρχικά ο κιμάς

Ξέχνα λίγο τους κεφτέδες της γιαγιάς, καθότι το παραδοσιακό αμερικανικό μπέργκερ έχει μόνο δύο συστατικά: αλάτι και πιπέρι. Μάλιστα οι Αμερικανοί στα δικά τους μπεργκεράδικα, φροντίζουν να προμηθεύονται τον κιμά χωρίς αυτός να έχει περάσει πολλές φορές από τη μηχανή, ώστε την κάθε δαγκωματιά να καταλαβαίνεις το κρέας. Αν τα πλάσεις εσύ ο ίδιος, καλό είναι το μπιφτέκι σου να ξεπερνά σε μέγεθος το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις. Το ψήσιμο θα κάνει το κρέας να στραγγίξει τα υγρά του με αποτέλεσμα να μικρύνει σε μέγεθος. Το παραπάνω δεν είναι must, αλλά αν θες να έχεις και μία ομοιομορφία, σίγουρα θα σου χρησιμεύσει.

Το ψήσιμο στο τηγάνι

Αντικολλητικό τηγάνι το οποίο το βάζεις να «κάψει». Σημαίνει δυνατή φωτιά μέχρι την στιγμή που θα βγάλει από πάνω θέρμη. Ρίξε απειροελάχιστο λάδι στο κέντρο του τηγανιού. Τώρα μπορείς να ρίξεις το μπιφτέκι σου. Ξέχνα τα κουτάλια, τις ξύλινες σπάτουλες και τα αναποδογυρίσματα. Πρέπει να αφήσει το μπιφτέκι να μαγειρευτεί. Όταν θα δεις να αρχίσει περιμετρικά να αλλάζει χρώμα και να εκκρίνει υγρά, μπορείς να το αναποδογυρίσεις με πλαστική σπάτουλα – ναι υπάρχουν. Δεν βάζεις ΠΟΤΕ μεταλλικό αντικείμενο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι. Για medium rare μπιφτέκι, θέλεις περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Το ιδανικό είναι να το κάνεις με κρούστα απ’ έξω και ζουμερό και κοκκινωπό χρώμα μέσα.

Πηγή: Ratpack.gr

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share