Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Λεκέδες στα πλακάκια της αυλής: Κάντε τα να αστράφτουν με δύο υλικά

Οριστικό τέλος με υλικά που έχετε στο σπίτι σας!

24 Μαΐου 2024 11:36
Λεκέδες στα πλακάκια της αυλής: Κάντε τα να αστράφτουν με δύο υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλος μπελάς τα πλακάκια στον κήπο ή την αυλή σας να έχουν σκουριές, στίγματα, άλατα και επίμονους λεκέδες απο λάσπες και χώματα!

Ευτυχώς, το daddy-cool.gr έχει τη λύση! Οι δύσκολοι λεκέδες στα πλακάκια μπορούν να αφαιρεθούν με υλικά που έχετε στο σπίτι σας χωρίς να μπείτε σε επιπλέον έξοδα.

Με την ευκαιρία, δείτε 2 πανέξυπνα tips με λεμόνι για να εξαφανίσετε τη σκουριά από τα πλακάκια.

Πως να καθαρίσετε τα πλακάκια των εξωτερικών χώρων;

Λεκέδες στα πλακάκια της αυλής: Κάντε τα να αστράφτουν με δύο υλικά

Τα κεραμικά πλακάκια, είναι τεχνητό υλικό, με πρώτη ύλη τον πηλό, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα έως σήμερα για την επένδυση δαπέδων, τοίχων αλλά και για διακόσμηση.

Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως εξαιτίας της εύκολης τοποθέτησης τους σε σχέση με το μάρμαρο και για λόγους οικονομίας αφού η τιμή πώλησης τους είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από αυτή του μαρμάρου. Κατασκευάζονται σε πολλές διαστάσεις και χρώματα. Είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες και χρησιμοποιούνται στην πλακόστρωση δαπέδων εσωτερικών χώρων, στη πλακόστρωση πεζοδρομίων, επένδυση μπάνιων, κουζινών αλλά και τοίχων σαν διακοσμητικά.

Τα κεραμικά πλακάκια χωρίζονται σε αυτά που είναι επικαλυμμένα με πορσελάνη και είναι πιο γυαλιστερά και σε αυτά που δεν έχουν επικάλυψη πορσελάνης, τα ματ όπως λέγονται, και ακόμα, σε πλακάκια εξωτερικών χώρων με ανάγλυφη όψη για να μην γλιστράει.

Η χρήση τους λοιπόν στους εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για οικιακούς είτε για επαγγελματικούς, δημιουργεί μεγάλες ανάγκες καθαρισμού. Η καταπόνηση που δέχονται τα δάπεδα εξωτερικού χώρου είναι καθημερινή. Δυσμενή καιρικά φαινόμενα και βαριά αντικείμενα, όπως γλάστρες, καταστρέφουν την σύνθεση των πλακιδίων, για την τοποθέτηση των οποίων αφιερώθηκε χρόνος και χρήμα.

Υπάρχουν εύκολες συνταγές για τον καθαρισμό των πλακιδίων εξωτερικών χώρων, αλλά συχνά απαιτούνται επαναλήψεις και αρκετή υπομονή για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσο πιο δύσκολοι είναι οι λεκέδες στα πλακάκια, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να καθαριστούν εντελώς.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού, καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το έδαφος, με άλλα λόγια θα πρέπει να ελευθερώσετε τον χώρο από κάθε τι που στηρίζεται στο πάτωμα. Γλάστρες, καρέκλες, τραπεζάκια και σύνεργα κηπουρικής θα πρέπει να τοποθετηθούν κάπου, όπου να μη ενοχλούν. Τα πλακάκια δαπέδου θα πρέπει να είναι ελεύθερα να καθαριστούν σε όλη τους την έκταση, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σκουριά στα πλακάκια της βεράντας: Πως θα την εξαφανίσετε

Πρέπει μάλιστα, πάντα να λαμβάνετε υπόψη σας το υλικό της κατασκευής των πλακιδίων. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν όλα τα υλικά τις ίδιες ανάγκες για να διατηρούνται καθαρά και λαμπερά. Για παράδειγμα, ο καθαρισμός μαρμάρων στο μπαλκόνι απαιτεί καθαριστικά με ουδέτερο PH και πολλή προσοχή για να μην καταστραφούν. Από την άλλη πλευρά, τα πορσελανάτα πλακάκια και τα γρανιτοπλακάκια, ίσως χρειαστούν λιγότερη προσπάθεια για να καθαριστούν σωστά.

Καθαρισμός με λευκό ξίδι

Με τις ισχυρές του καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες το καθαριστικό από λευκό ξίδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε αποτελεσματικά όλο σας το σπίτι. Το λευκό ξίδι είναι μια ήπια αλλά αποτελεσματική επιλογή σε ό,τι αφορά στη διάσπαση λιπών, βακτηριδίων και άλλων ουσιών που συνθέτουν πολλούς οικιακούς λεκέδες. Η οξύτητα του ξιδιού επίσης το κάνει ένα ήπιο αντισηπτικό που εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

Για αρχή, πρέπει να φτιάξετε ένα διάλυμα από ζεστό νερό και λευκό ξίδι. Μέσα στον κουβά της σφουγγαρίστρας, βάλτε αρκετό ζεστό νερό και μια κούπα ξίδι. Στη συνέχεια, σφουγγαρίστε τα πλακάκια του μπαλκονιού σας, χωρίς να έχετε στραγγίσει εντελώς τη σφουγγαρίστρα. Αφήστε το καθαριστικό σας να δράσει για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια τρίψτε καλά τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι. Ξέβγαλε με νερό και αν οι λεκέδες δεν έχουν απομακρυνθεί, επανάλαβε τη διαδικασία.

Καθαρισμός με λεμόνι

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κιτρικό οξύ, ο χυμός λεμονιού είναι από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά λόγω του χαμηλού PH αλλά και των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων. Χρησιμοποιείται όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολους λεκέδες σε επιφάνειες του σπιτιού, αλλά δεν έχουμε ειδικά καθαριστικά για να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, δηλαδή πριν ξεραθεί ο λεκές. Αντί για λεμόνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάιμ, ή ξινό με κοινά αποτελέσματα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απλώστε πάνω στα σημεία που παρουσιάζουν δύσκολους λεκέδες χυμό λεμονιού και λίγο χοντρό αλάτι. Αφήστε τα υλικά να δράσουν για περίπου μια ώρα, εκτός κι αν πρόκειται για μάρμαρα, οπότε 10 λεπτά είναι αρκετά. Στη συνέχεια, τρίψτε τα σημεία με ένα σφουγγάρι και ξεβγάλτε με άφθονο νερό. Οι λεκέδες θα πρέπει να υποχωρήσουν άμεσα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share