Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ποδόλουτρο στο σπίτι με μαγειρική σόδα - Η απόλυτη χαλάρωση!

Μαλακά & όμορφα πόδια

23 Αυγούστου 2021 10:38
Ποδόλουτρο στο σπίτι με μαγειρική σόδα - Η απόλυτη χαλάρωση!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για ποδόλουτρο ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο θέλετε να το κάνετε.

Δείτε παρακάτω θεραπείες

  • Ποδόλουτρο με σόδα:

Το ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα βοηθάει στο να απαλλαγείτε από τις ξηρές φτέρνες, αλλά και από τα βαριά και κουρασμένα πόδια.

Δημιουργήστε λοιπόν ένα μείγμα με κρύο νερό και πέντε κουταλιές μαγειρικής σόδας. Βυθίστε τα πόδια σας στο διάλυμα και αφήστε τα για 10-15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα αποκτήσετε μαλακά πέλματα, αλλά θα ξεκουράσετε τα πόδια σας.

  • Ποδόλουτρο με σόδα και αλάτι:

Αν θέλετε να κάνετε τα πέλματα σας μαλακά, χωρίς σκληρύνσεις και σκασμένες φτέρνες, κάντε ένα ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα και αλάτι.

Πάρτε μια λεκάνη και προσθέστε νερό, τόσο όσο να καλύπτει τα πέλματα σας. Στη συνέχεια προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθούν τα υλικά στο νερό. Έπειτα, τοποθετήστε τα πόδια σας μέσα στο μείγμα για 15-20 λεπτά. Όσο περιμένετε, μπορείτε να τρίβετε τα πέλματα μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο, κάνετε απολέπιση. Αν χρειαστεί, τρίψτε με τα χέρια σας τα δύσκολα σημεία, φορώντας προληπτικά γάντια μιας χρήσης, για να αποφύγετε να μεταφέρετε τυχόν μύκητες ποδιών.

Μετά τα 15-20 λεπτά, βγάλτε τα πόδια σας από το ποδόλουτρο με σόδα και αλάτι και σκουπίστε τα πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα. Φροντίστε να απομακρύνετε κάθε ίχνος υγρασίας από τα πόδια και ιδιαίτερα από την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Τέλος, εφαρμόστε μια γενναιόδωρη ποσότητα ενυδατικής κρέμας σώματος ή μιας ειδικής κρέμας για τα πέλματα και φορέστε βαμβακερές κάλτσες για τουλάχιστον μία ώρα.

Extra tip: 3+1 θεραπείες με μαγειρική σόδα και λεμόνι!

  • Ποδόλουτρο για ξεκούραση:

Το ποδόλουτρο στο σπίτι αποτελεί μια πολύ καλή λύση για τα κουρασμένα πόδια. Με θαλασσινό αλάτι, αιθέριο έλαιο μέντας και δενδρολίβανου:

Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό, προσθέστε μια χούφτα θαλασσινό αλάτι και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και δεντρολίβανου. Μουλιάστε τα πόδια σας για λίγα λεπτά και θα νιώσετε ξεκούραση, αποκτώντας παράλληλα απαλό δέρμα.

  • Με θαλασσινό αλάτι, αιθέριο έλαιο λεβάντας και γλυκερίνη:

Πάρτε μια λεκάνη, βάλτε ζεστό νερό και προσθέστε θαλασσινό αλάτι, λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη. Πέρα από τα ξεκούραστα πόδια, το συγκεκριμένο σπιτικό ποδόλουτρο θα αφήσει το δέρμα σας πεντακάθαρο και πολύ απαλό.

  • Ποδόλουτρο με αλάτι:

Ένα ποδόλουτρο με αλατόνερο είναι ιδανικό για να απαλλαγείτε από τα πρησμένα πόδια και να τα νιώσετε ανάλαφρα και ξεκούραστα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια χούφτα χοντρό βιολογικό αλάτι σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και να βυθίσετε τα πόδια σας.

Το αλάτι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το ιώδιο που περιέχει βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας το γαλακτικό οξύ (προϊόν καύσης των μυών) και δημιουργεί μια αίσθηση ξεκούρασης στα πόδια. Από την άλλη μεριά, το νάτριο συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του σώματος και την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος.

Ποδόλουτρο στο σπίτι με μαγειρική σόδα - Η απόλυτη χαλάρωση!

Χειροποίητο πίλινγκ: Οικονομική λύση για βελούδινα πόδια

Η εποχή που αφήνουμε πίσω μας τα αγαπημένα μας sneakers είναι εδώ, με τα κλασικά σανδάλια, τα πιο ψηλοτάκουνα πέδιλα αλλά και τις άνετες σαγιονάρες να παίρνουν δυναμικά την σκυτάλη. Αν όμως τα πόδια σας χρειάζονται λίγη παραπάνω περιποίηση, ήρθε η ώρα να απολαύσετε ένα σπιτικό και άκρως αποτελεσματικό πίλινγκ χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά.

Το δέρμα στα πόδια σας, γενικότερα, είναι παχύ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετός καθαρισμός ή έντονο ενεργό συστατικό για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων. Εάν θέλετε να κάνετε απολέπιση φυσικά, οι ελαφρόπετρες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, ενώ συνδυαστικά και για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σπιτικό πίλινγκ με υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

πόδια χειροποίητο πίλινγκ

Χειροποίητο πίλινγκ: Πώς το φτιάχνετε

Για την παρασκευή του πίλινγκ θα χρειαστείτε 2 φλιτζάνια τσαγιού μηλόξυδο, 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό, 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα τα οποία θα αναμείξετε σε μία μικρή λεκάνη. Βυθίστε τα πόδια σας στο διάλυμα για 20 λεπτά, το οποίο θα βοηθήσει τις πορώδεις περιοχές των ποδιών σας να μαλακώσουν. Στη συνέχεια εφαρμόστε στα πόδια σας ένα μείγμα με κοκκοποιημένη ζάχαρη ή θαλασσινό αλάτι και χυμό λεμονιού και τρίψτε με μια ελαφρόπετρα.

Μόλις ολοκληρώσετε ξεπλύνετε και σκουπίστε τα πόδια σας, εφαρμόστε μια ενυδατική λοσιόν, κατά προτίμηση ειδική για τα πόδια, και φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες. Κοιμηθείτε με αυτές όλο το βράδυ και το πρωί θα ξυπνήσετε με πόδια βελούδινα σαν μωρού.

Πόνοι στα πόδια; Αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν σχέση και με τον αυχένα

Το φούσκωμα ή πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Με την αύξηση της ηλικίας το πρόβλημα γίνεται συχνότερο. Όταν τα πόδια πρήζονται και πονάνε, ακόμη και το να φορέσετε τα παπούτσια σας μπορεί να γίνει αληθινό μαρτύριο. Η συλλογή υγρών περιφερικά στις κνήμες, στους αστραγάλους και στα πόδια δημιουργεί οίδημα.

πόνοι πόδια πίλινγκ

Είναι το οίδημα αυτό που δίνει την εντύπωση του φουσκώματος ή του πρηξίματος. Το φούσκωμα στα πόδια μπορεί να είναι μόνο στη μια μεριά ή να επηρεάζει και τα δύο κάτω μέλη. Συνήθως το πρήξιμο εντοπίζεται στα πόδια και στους αστράγαλους. Εάν το ένα ή και τα δύο πόδια σας είναι πρησμένα, μπορεί να δυσκολεύεστε ακόμη και να περπατήσετε. Είναι επίσης πιθανό να νιώθετε πόνο.

Αν αναρωτιέστε γιατί πρήζονται τα πόδια σας, οι αιτίες που προκαλούν το πρήξιμο σε γενικές γραμμές δεν εμπνέουν ανησυχία. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρήξιμο των ποδιών είναι παροδικό. Παράλληλα αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι στα νύχια των ποδιών σας τότε πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λόγοι για τους οποίους πρήζονται τα πόδια είναι οι εξής:

  • Είστε όρθιοι ή καθιστοί για πολλές ώρες
  • Φοράτε στενά παπούτσια
  • Έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος
  • Έχετε πάρει βάρος
  • Έχετε τραυματίσει το πόδι σας
  • Έχετε πάθει μόλυνση
  • Βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό που ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
  • Παίρνετε ορισμένα φάρμακα, που σας κάνουν κατακράτηση υγρών. Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια μας σαν παρενέργεια.
  • Εγκυμοσύνη
  • Καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια
  • Νεφρικά προβλήματα
  • Οι φλέβες δεν μπορούν να προωθήσουν αίμα πίσω στην καρδιά

Πόνοι στα πόδια; Αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν σχέση και με τον αυχένα

Γιατί το πόδι σου μπορεί να φταίει που πονάει ο αυχένας σου

Το σώμα όσο πολύπλοκο και αν είναι, ακολουθεί ένα πολύ απλό νόμο της φύσης. Τον νόμο της βαρύτητας. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε το σώμα μας προσπαθεί να νικήσει αυτή την δύναμη που δεν σταματά ποτέ να μας τραβάει προς τα κάτω. Όταν στέκεσαι όρθιος το βάρος του σώματός σου μοιράζεται στα δύο σου πόδια. Αν το ένα σου πόδι είναι κοντύτερο μπορείς να φανταστείς τι θα συμβεί;

Αναγκαστικά το βάρος δεν θα μοιράζεται τώρα εξίσου. Αυτή η ασυμμετρία μεταβιβάζεται προς τα πάνω σαν τα γρανάζια μιας μηχανής που το ένα κινεί το άλλο. Έτσι μπορεί ξαφνικά να στρίψει λίγο η λεκάνη σου ή να εμφανιστεί μια μικρή σκολίωση στην σπονδυλική σου στήλη. Αυτή η μικρή αλλαγή σημαίνει ότι τα φορτία που δέχονται οι διάφοροι ιστοί ή αρθρώσεις αλλάζουν με τη σειρά τους.

Έτσι για παράδειγμα μπορεί αυτή η αλλαγή να μεταθέσει τα φορτία που δέχεται η άρθρωση του ισχίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο και έτσι η άρθρωση με το καιρό να αρχίσει να φθείρεται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε μικρή αλλαγή γίνει στο σώμα μας, όπως όταν για παράδειγμα στραμπουλήξω τον αστράγαλό μου και για λίγο καιρό κουτσαίνω.

Για το διάστημα αυτό μεταθέτω το βάρος μου προς το υγιές μου πόδι, ώστε να δώσω χρόνο στο άλλο να γίνει καλά. Όταν πια το πόδι μου γίνει καλά τα φορτία ξαναμοιράζονται εξίσου στα δυο μου πόδια. Μερικές φορές όμως κάποια ορθοπεδικά προβλήματα επιμένουν για περισσότερο καιρό, ή η προσαρμογές που δημιουργούνται στο σώμα μας λόγω αυτών των προβλημάτων επιμένουν ακόμα και αφού το πρόβλημα λυθεί. Τότε τα φορτία συνεχίζουν να κατανέμονται ανομοιόμορφα και φθήρουν το σώμα μας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share