Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόδια: Πως θα απαλλαγείτε από το ενοχλητικό κότσι χωρίς χειρουργική επέμβαση

Μια δοκιμή θα σας πείσει!

5 Αυγούστου 2021 15:08
Πόδια: Πως θα απαλλαγείτε από το ενοχλητικό κότσι χωρίς χειρουργική επέμβαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόδια: Συχνά δεν προσέχουμε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια για το κότσι, παρόλο που θα έπρεπε: μόνο στα πρώτα στάδια μπορούμε να αποτρέψουμε την θυλακίτιδα, μια φλεγμονώδη διαδικασία που σχετίζεται με τον έντονο πόνο. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε πώς μπορείτε να αποτρέψετε το κότσι και να αποφύγετε τυχόν χειρουργείο. Παράλληλα δείτε και πώς μπορείτε να αποκτήσετε απαλά πόδια με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας.

Σωστά παπούτσια και διατροφή

Ο κίνδυνος για την παραμόρφωση του hallux vargus είναι υψηλότερος σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση, ειδικά αν φοράνε λάθος παπούτσια και έχουν περιττό βάρος.

Αρχικά, πρέπει να αποφεύγετε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα παπούτσια που δεν αφήνουν χώρο στα δάχτυλα. Σταματήστε να καταναλώνετε τρόφιμα που αυξάνουν την φλεγμονή στις αρθρώσεις, όπως τα λιπαρά και τα καυτερά, τα γλυκά, τις ζύμες και τα όσπρια.

Σωστά παπούτσια και διατροφή

Μασάζ

To μασάζ θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να δυναμώσετε τους μυς των ποδιών, αλλά και να τους κρατήσετε σε φόρμα. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και στο σπίτι.

  • Ρολάρετε μια ειδική μπάλα για μασάζ ή ένα μπαλάκι του τένις κάτω από τα πόδια σας.
  • Κάντε μασάζ στα πόδια με τους αντίχειρες προς τα πάνω και προς τα πίσω, πιέζοντας απαλά.
  • Ανοίξτε τα δάχτυλα του ποδιού, βάλτε ανάμεσα τους τα δάχτυλα του χεριού και τραβήξτε το χέρι πάνω-κάτω.
  • Πάρτε στο χέρι σας ένα δάχτυλο του ποδιού και τραβήξτε το ελαφρώς προς τα πάνω. Επαναλάβετε για όλα τα δάχτυλα.
  • Αν θέλετε να πάτε στην παραλία, τότε επιδιώξτε να περπατήσετε πάνω στην άμμο ή τα πετραδάκια: είναι τέλειο μασάζ για τα πόδια.

Μασάζ στα πόδια

Γυμναστική

Μπορείτε να κάνετε κάποιες απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις στο σπίτι, αφιερώνοντας μόλις 10 λεπτά τη μέρα.

Πόδια: Γυμναστική

  • Ακουμπήστε το πόδι γερά στο πάτωμα και προσπαθήστε να σηκώσετε ένα δαχτυλάκι τη φορά.
  • Βάλτε ένα λαστιχάκι στα δάχτυλα και προσπαθήστε να τα ανοίξετε.
  • Απλά γυρίστε τα πόδια σας αριστερά-δεξιά.
  • Βάλτε μικρά αντικείμενα και μια πετσέτα ή ένα πανί. Προσπαθήστε να τα σηκώσετε με τα πόδια σας.

Γυμναστική: Πόδια

Υγιεινή των ποδιών

Τα τακτικά ποδόλουτρα θα βοηθήσουν τα πόδια σας να ξεκουραστούν, θα μειώσουν τον ιδρώτα και θα εξαφανίσουν τα βλαβερά μικρόβια. Χρησιμοποιήστε βότανα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως χαμομήλι, καλέντουλα και λεβάντα.

Υγιεινή των ποδιών

Κάλοι στα πόδια: Το μυστικό που τους καταπολεμά!

Οι κάλοι στα πόδια είναι ενοχλητικοί και επώδυνοι. Το μυστικό για να τους καταπολεμήσετε απαιτεί από εσάς λίγη φροντίδα.

  • Πώς δημιουργούνται οι κάλοι στα πόδια

Όταν η επιδερμίδα των ποδιών βρίσκεται σε… μόνιμη πίεση και τριβή, από παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά στο πόδι σας, εκείνη αντιδρά και σκληραίνει. Εάν η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται στην σκληρή επιδερμίδα σχηματίζεται κάλος με πυρήνα, που φθάνει στα βαθύτερα, ευαίσθητα στρώματα της επιδερμίδας προκαλώντας πόνο. Οι κάλοι στα πόδια εμφανίζονται κατά κανόνα στο εξωτερικό των δακτύλων ή το εσωτερικό, στα πέλματα καθώς και σε σημεία που έρχονται σε τριβή με το παπούτσι.

  • Οι κάλοι στα πόδια προλαμβάνονται!

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προλάβετε τις αιτίες που δημιουργούν κάλους στα πόδια.

Φοράτε πάντα παπούτσια και κάλτσες που ταιριάζουν στα πόδια σας. Επιλέγετε παπούτσια που δεν είναι πολύ χαλαρά ή πολύ σφιχτά. Για να αγοράσετε το σωστό μέγεθος παπούτσι είναι καλό να ψωνίζετε για παπούτσια σας στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια σας μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένα.

Κόβετε τα νύχια σας. Αν τα νύχια σας είναι μεγάλα, δημιουργούν πίεση στα δάχτυλα των ποδιών σας. Αυτό δημιουργεί κάλους στα πόδια με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα προστατευτικά επικαλύμματα για κάλους. Βοηθούν στην προστασία από την υπερπίεση ή την τριβή γύρω από τον κάλο. Επίσης, προστατεύουν και ανακουφίζουν από τον πόνο που προκαλεί η πίεση και η τριβή στους κάλους ανάμεσα στα δάκτυλα και σε γάγγλια.

Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και ενυδατωμένα. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό και διατηρείτε τα πόδια σας ενυδατωμένα. Χρησιμοποιείτε μια κρέμα ποδιών τακτικά για να αποφύγετε την ξηρότητα.

  • Κάλοι στα πόδια: Το μυστικό για να απαλλαγείτε

Tο μυστικό για την αντιμετώπιση του σκληρού δέρματος και την πρόληψη από τους κάλους είναι ένα χλιαρό ποδόλουτρο και το απαλό τρίψιμο με ελαφρόπετρα. Προσπαθήστε να μην αφαιρείτε βίαια έναν κάλο, διότι μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και πόνος στα πόδια.

 Κάλοι στα πόδια: Το μυστικό που τους καταπολεμά!

1. Βυθίστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό

Αφήστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το δέρμα. Ρίξτε στο νερό ένα φακελάκι Foot Bath Ποδόλουτρο της Gehwol. Καθαρίζει βαθιά τους πόρους του δέρματος, μαλακώνει σκληρύνσεις και κάλους, φρεσκάρει και καταπολεμά την κακοσμία των ποδιών.

2. Τρίψε την περιοχή του κάλου με ελαφρόπετρα

Η ελαφρόπετρα για Σκληρό και Τραχύ Δέρμα της Scholl χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του ξηρού δέρματος. Βουτήξτε την ελαφρόπετρα σε ζεστό νερό και στη συνέχεια κάντε ήπιες, κυκλικές ή πλάγιες κινήσεις για να απομακρύνετε το νεκρό δέρμα. Μετά τη χρήση, ξεπλύντε την ελαφρόπετρα με χλιαρό νερό και αφήστε τη να στεγνώσει.

Συμβουλή: Μην αφαιρείτε πολύ το δέρμα. Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να οδηγήσει σε λοίμωξη. Επίσης καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε ξύστρα ποδιών στους κάλους. Οι ειδικοί λένε πως οι κάλοι επανέρχονται δριμύτεροι.

3. Απλώστε μια ενυδατική λοσιόν

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα με σαλικυλικό οξύ που είναι κερατολυτικό. Το σαλικυλικό οξύ διαλύει την πρωτεΐνη κερατίνης που περιέχουν οι κάλοι και το νεκρό δέρμα. Έχετε υπόψη σας ότι το σαλικυλικό οξύ γενικά δεν συνιστάται για άτομα με διαβήτη, κακή κυκλοφορία ή ευαίσθητο δέρμα. Δοκιμάστε την Κρέμα Εντατικής Δράσης κατά του Σκληρού Δέρματος, από την Dr Scholl. Η κρέμα περιέχει σαλικυλικό οξύ το οποίο συμβάλλει στη βαθιά απολέπιση του δέρματος, καθώς και οξέα φρούτων, ούτως ώστε να δώσει ορατά αποτελέσματα λείου και απαλού δέρματος, μέσα σε 7 ημέρες.

4. Προστατέψτε την περιοχή

Προστατέψτε την επιδερμίδα από την τριβή με το παπούτσι με τον προστατευτικό δακτύλιο δακτύλων Ποδιού της Gehwol. Πρόκειται για ελαστικό δακτύλιο πολυμερούς γέλης για ομοιόμορφα ανακουφιστική κατανομή πίεσης σε κάλους.

5 Μην κόβετε τους κάλους

Μην επιχειρήσετε να κόψετε τους κάλους σας με ψαλίδι ή ξυράφι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανώς επικίνδυνη μόλυνση των γύρω ιστών.

  • Πότε πρέπει να δείτε έναν ποδολόγο

Εάν οι κάλοι στα πόδια που έχετε είναι επώδυνοι ή έχετε διαβήτη, ευαίσθητο δέρμα ή περιφερική αρτηριακή νόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ποδίατρο. Ζητήστε ιατρική φροντίδα εάν οι κάλοι στα πόδια παρουσιάζουν σημάδια λοίμωξης με συμπτώματα όπως: έντονο πόνο που επιδεινώνεται, πύον, πρήξιμο και ερυθρότητα.

Εάν δεν φροντίζετε τα πόδια σας καθημερινά δημιουργούνται σκληρύνσεις και η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων απαιτεί γνώσεις ειδικού. H αφαίρεση των κάλων σε έναν ποδολόγο- ποδίατρο είναι ανώδυνη και ασφαλής, δεν δημιουργεί ερεθισμούς και επιπλοκές ενώ αποδυναμώνει τους κάλους.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share