Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Απαγορεύεται να τρώμε χθεσινοβραδινή πίτσα που έμεινε εκτός ψυγείου

Οι ειδικοί προειδοποιούν...

19 Απριλίου 2024 12:22
Ξεχάστε όσα ξέρατε: Απαγορεύεται να τρώμε χθεσινοβραδινή πίτσα που έμεινε εκτός ψυγείου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρώτα από όλα, ας απαραδεχτούμε κάτι... Όλοι μας τρώμε την πίτσα που περρίσεψε από το προηγούμενο βράδυ την επόμενη μέρα. Και το κάνουμε, μάλιστα, και με μεγάλη χαρά, όταν ξέρουμε ότι έμεινε μια «λιχουδιά» για την επόμενη μέρα.

Δείτε επίσης: Η Ιταλία στο... κέντρο της Αθήνας: Η καλύτερη πίτσα της πόλης που θα σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις άλλες!

Οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι αν την έχουμε αφήσει ετκός ψυγείου για πολλές ώρες, τότε οι κίνδυνοι δεν είναι λίγοι για την υγεία μας, αν επιχειρήσουμε να φαμε.

Η πίτσα σίγουρα αντέχει να μείνει κάποιες ώρες εκτός ψυγείου, αλλά εξαρτάται από το πόσες θα είναι αυτές και το πόσο υψηλή θα είναι η θερμοκρασία δωματίου. Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων, πάντως, προειδοποιούν να μην αφήνουμε μαγειρεμένες τροφές σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ιδίως όταν αυτή είναι υψηλή, γιατί κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση.

Η πίτσα δεν είναι μόνο ψωμί και ντομάτα, υλικά για τα οποία δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μείνουν εκτός ψυγείου, αλλά επειδή περιέχει τυρί δεν μπορεί να μείνει στον πάγκο της κουζίνας περισσότερες από 2 με 3 ώρες.

Ποια είναι τα επικίνδυνα βακτήρια

Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ηθοποιούς σε ταινίες να ανοίγουν το κουτί της πίτσας που έχει μείνει από το βράδυ και να καταβροχθίζουν τα κομμάτια που περίσσεψαν, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στην πραγματική ζωή οι θερμοκρασίες δωματίου – είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι – αποτελούν μια επικίνδυνη ζώνη αφού σε αυτές τα βακτήρια ευδοκιμούν.

Ειδικά κάποια συστατικά είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηριδίων και έχουν να κάνουν με το ποσοστό υγρασίας και πρωτεϊνών που περιέχουν.

Ψημένα προϊόντα όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα έχουν χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης και υγρασίας κι έτσι μπορούν να μείνουν με ασφάλεια στον πάγκο της κουζίνας για μερικές ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται σε κάποιο δοχείο ή διάφανη μεμβράνη.

Τα συστατικά της πίτσας όμως – σάλτσα, τυριά, αλλαντικά, λαχανικά κ.λπ. – μπορεί να προσελκύσουν βλαβερά βακτήρια. Το τυρί, περισσότερο από όλα, ως γαλακτοκομικό προϊόν είναι πολύ επικίνδυνο για τροφικές δηλητηριάσεις, αλλά και υλικά όπως οι πιπεριές και τα μανιτάρια.

Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να κάποιος να καταλήξει ακόμα και στο νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, εμετό ή και πυρετό.

Πίτσα

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να συντηρούμε την πίτσα

Τα κομμάτια της πίτσας που περίσσεψαν πρέπει να τα τοποθετούμε σε δοχείο τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακούλα για τρόφιμα και να τα βάζουμε στο ψυγείο.

Καλό είναι να αναγράφουμε σε αυτά την ημερομηνία και μην τα αφήνουμε ακόμα και μέσα στο ψυγείο για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.

Αν νομίζετε ότι δεν θα τα καταναλώσετε σε αυτό το διάστημα, προτιμήστε την κατάψυξη όπου η πίτσα μπορεί να διατηρηθεί φρέσκια έως δύο μήνες.


 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share