Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια

Δώστε προσοχή γιατί μπορεί να κινδυνεύετε

3 Μαρτίου 2021 15:16
Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόδια: Όπως τα μάτια, τα χέρια και τα νύχια, έτσι και τα πόδια στέλνουν… σήματα για να μας ειδοποιήσουν για προβλήματα υγείας που ενδεχομένως δεν έχουμε αντιληφθεί. Παράλληλα δείτε και 9 πράγματα που κάνετε και καταστρέφετε τα πόδια σας.

Διαβήτης

Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο η διάγνωση για διαβήτη να προκύπτει μετά από μια επίσκεψη στον γιατρό λόγω ενοχλήσεων που βιώνει ο ασθενής στα πόδια του. Ο πόνος, το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα στο κατώτερο άκρο του ποδιού είναι τυπικά συμπτώματα του διαβήτη.

Επίσης, μπορεί να υπάρχουν στα πόδια πληγές που αργούν πολύ να επουλωθούν. Όλα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και στις νευρολογικές βλάβες που αυτά προκαλούν αν δεν τεθεί υπό έλεγχο το σάκχαρο.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων. Η κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια είναι συχνά αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών (αθηροσκλήρωση).

Τα κυριότερα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου περιλαμβάνουν τη μειωμένη τριχοφυΐα από τον αστράγαλο και κάτω, το μελάνιασμα των δαχτύλων των ποδιών και τη μείωση του πάχους του δέρματος στο κατώτατο άκρο του ποδιού. Επίσης, η επιδερμίδα στα πόδια μπορεί να έχει μια ασυνήθιστη γυαλάδα.

Προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα ποδία

Οστεοπόρωση

Τα κατάγματα κόπωσης στα κάτω άκρα, δηλαδή οι μικρές ρήξεις στα οστά του ποδιού, προκαλούν πόνο κατά το περπάτημα ή τη σωματική άσκηση, ο οποίος όμως υποχωρεί τις ώρες ξεκούρασης. Τα κατάγματα είναι ενδεικτικά της οστεοπόρωσης, δεν αποκλείεται όμως να οφείλονται και σε διατροφικές ελλείψεις ή στα κακής ποιότητας παπούτσια.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν μια μάζα πηχτού αίματος (θρόμβος) σχηματίζεται σε κάποια από τις φλέβες που βρίσκονται βαθιά στο σώμα, κυρίως στα πόδια. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν τον πόνο στα πόδια και το πρήξιμο, ιδίως στην περιοχή του αστραγάλου.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς αν ο θρόμβος αποσπαστεί και μετακινηθεί στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Τα προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα πόδια

Έλλειψη σιδήρου

Όταν τα νύχια στα δάχτυλα των ποδιών γίνονται ιδιαίτερα εύθραυστα, αυτό συχνά υποδεικνύει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως αναπτυξιακά ελλείμματα, καρδιολογικές διαταραχές ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από μια απλή εξέταση των νυχιών στα πόδια ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει σημάδια δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς ή άλλες ενδοκρινολογικές διαταραχές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share