Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Τουρκία: Προκλητική η Άγκυρα - Η «Γαλάζια Πατρίδα» μάθημα στα τουρκικά σχολεία (video)

Και όλα αυτά για να ικανοποιηθούν οι επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν

30 Απριλίου 2024 14:02
Τουρκία: Προκλητική η Άγκυρα - Η «Γαλάζια Πατρίδα» μάθημα στα τουρκικά σχολεία (video)
Φωτογραφία δεξιά: Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουρκία: Έντονη ανησυχία για την εθνικά συμφέροντα προκαλεί η είδηση που μεταδώθηκε εχθές Μ.Δευτέρα 30/4 από τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης

Από την επόμενη σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές θα εμβαθύνουν όχι μόνο στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στη «Θάλασσα των Νήσων» – όπως αποκαλούν το Αιγαίο Πέλαγος – καθώς και στη «Πατρίδα των Αιθέρων», δηλαδή σε εθνικιστικά παραληρήματα.

Δείτε επίσης: «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Πότε ταξιδεύει στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός - Τι ανακοίνωσε το Μαξίμου

Επομένως, θα «εμπλουτίζουν» την «εθνική τους συνείδηση», μαθαίνοντας για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα!

Έννοιες, δηλαδή άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κυριαρχία θα καταστρατηγηθούν στο «βωμό» των πολιτικών συμφερόντων και επεκτατικών βλέψεων του Ερντογάν!

[Παράλληλα, στα σχολικά εγχειρίδια θα ενταχθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να γίνει περισσότερο «κατανοητή» στα παιδιά η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο!) και η στρατηγική θέση της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

Η υιοθέτηση του κεντρικού δόγματος εξωτερικής πολιτικής και η ένταξη τού στα τουρκικά σχολεία επιβεβαιώνει μια ολοκληρωτική στροφή προς ένα πιο εθνικιστικό (και ίσως παράλογο) πλαίσιο.

Μιλώντας στην εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ 3 απόστρατοι υποναύαρχοι δήλωσαν προκλητικά: «Οι προσπάθειες ετών απέδωσαν αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον».

Εθνικό Σύμφωνο για τις Θάλασσες

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος είναι μέλος της ειδικής επιτροπής στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επεσήμανε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι το Misak-? Milli (Εθνικό Σύμφωνο) μας στις θάλασσες. Ο Γιαϊτζί υποστήριξε: «Θα διδαχθούν πολλά θέματα από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μέχρι τα χωρικά ύδατα, από τα εσωτερικά ύδατα μέχρι την υφαλοκρηπίδα, από την αποκλειστική οικονομική ζώνη μέχρι τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Σημείωσε ότι μετά από μία μεγάλη περίοδο εργασίας, το θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας έχει συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη από το νηπιαγωγείο μέχρι το τελευταίο έτος του λυκείου. Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μεσούτ Οζέλ δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι οι νέοι που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδεώδες θα προστατεύουν πιο σταθερά τα εδάφη της χώρας».

Γαλάζια Πατρίδα και Ουράνια Πατρίδα... για πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας δημοσίευσε την προηγούμενη ημέρα το σχέδιο του νέου προγράμματος σπουδών «Century of Turkey Education Model» για τα υποχρεωτικά μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στα σχολικά βιβλία, η Γαλάζια Πατρίδα και η Ουράνια Πατρίδα μπήκαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών. Το Πρόγραμμα Σπουδών Γεωγραφίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλάμβανε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα:

Όταν πρόκειται για τη Γαλάζια Πατρίδα (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, Θάλασσα των Νήσων, Θάλασσα του Μαρμαρά), μπορούν να ερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα/μελλοντικά ή το Σχέδιο Ύδρευσης που πραγματοποιείται με την ΤΔΒΚ. Οι πληροφορίες αυτές αναλύονται με χάρτες.
Προετοιμασία ενός πίνακα σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα, τις παραγωγικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό, την εγχώρια παραγωγή της τουρκικής βιομηχανίας, το μέλλον της ενέργειας στα διεθνή ύδατα, τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη γεωργία, την εξόρυξη και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, τη διαστημική εξόρυξη, την πρόληψη των ατυχημάτων εξόρυξης και τους τομείς προτεραιότητας της ανάπτυξης της Τουρκίας... Να αναφέρεται η σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας στις θαλάσσιες μεταφορές της Τουρκίας.

Η τουρκική νεολαία θα προστατεύσει τις θάλασσες και τον ουρανό της;

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις για τα προγράμματα σπουδών στο Συμβούλιο Παιδείας και Εκπαίδευσης. Έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες. «Έτσι, το τουρκικό έθνος, η τουρκική νεολαία και θα προστατεύσει τις θάλασσες και τον ουρανό της, και θα μάθει πολύ καλύτερα τη γεωγραφία μας. Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με αυτό το θέμα».

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Ντενίζ Κουτλούκ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας οι νέοι να μάθουν από μικρή ηλικία πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα για την επιβίωση της χώρας μας». Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μεσούτ Οζέλ αναφέροντας ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, υποστήριξε ότι « είναι ένα σημαντικό βήμα για τους νέους που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδεώδες να έχουν γνώση του εδάφους της χώρας, των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και του εναέριου χώρου.

«Είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε τις νομικές πτυχές του θέματος. Διότι η έννοια που ονομάζουμε πατρίδα περιλαμβάνει την κύρια χερσαία έκταση καθώς και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο πάνω από αυτήν. Το καθεστώς όσων βρίσκονται έξω από αυτό είναι εν μέρει διαφορετικό. Δεν είναι εντός της θαλάσσιας επικράτειας. Και εκεί έχουμε δικαιώματα που ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες Συμβάσεις του Εθιμικού Δικαίου. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί να οριστεί σε δύο διαστάσεις. Η μία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η άλλη είναι η υφαλοκρηπίδα. Όταν θα παρουσιάσουμε αυτούς τους ορισμούς στους μαθητές μας, θα γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ορισμών και τον πλούτο που θα μας προσφέρουν».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share