Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Εύα Καϊλή: Από τη δημοσιογραφία και το δελτίο του Mega στην Ευρωβουλή - Το χρονικό των αποκαλύψεων για το Qatar-Gate και το προφίλ του συντρόφου της

Η ζωή και η πορεία της πολιτικού που συνελήφθη και οι τελευταίες εξελίξεις

10 Δεκεμβρίου 2022 08:17
Εύα Καϊλή: Από τη δημοσιογραφία και το δελτίο του Mega στην Ευρωβουλή - Το χρονικό των αποκαλύψεων για το Qatar-Gate και το προφίλ του συντρόφου της
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Εύα Καϊλή έγινε το πρόσωπο των τελευταίων ωρών, με τις αποκαλύψεις περί σκανδάλου διαφθοράς με... μουντιαλικό άρωμα λόγω Κατάρ να την φέρνουν σε θέση να συλληφθεί και, φυσικά, εκτός ΠΑΣΟΚ, μετά από άμεση απόφαση του κόμματος.

«Δεν υπήρχε διαφορετική επιλογή», υπογραμμίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένης της διάστασης που πήρε η υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Ν. Ανδρουλάκης είχε λάβει αποστάσεις και από την γενικότερη στάση της ευρωομάδας του σχετικά με την υπόθεση του Κατάρ, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ιδιαίτερα «χλιαρή», μετά τα δημοσιεύματα για τους θανάτους εργατών. Σε συνέντευξή του ο κ. Ανδρουλάκης είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξει ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα ζητήματα καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων με επίκεντρο το Μουντιάλ στο Κατάρ, που έχει πάρει ήδη το προσωνύμιο ως «αιματοβαμμένο Μουντιάλ».

Οι σχέσεις με τον Ανδρουλάκη και οι ασταμάτητες αποκαλύψεις

Οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν μακρά ιστορία, εξ ου κιόλας ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν την είχε διαγράψει νωρίτερα, μολονότι η (πολιτικής της) συμπεριφορά δεν ήταν συμβατή με τα «θέλω» Ανδρουλάκη. Η σχέση της κυρίας Καϊλή με σημαίνονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα -εν όψει και εκλογών- που εμπόδιζαν τον πρόεδρο του κόμματος να τη διαγράψει, ενώ και μέσα στο SPD διατηρούσε ισχυρά ερείσματα, όπως τελικά αποδεικνύεται και από τις ενέργειες της… βελγικής αστυνομίας.

Τα… αντανακλαστικά του Νίκου Ανδρουλάκη «δοκίμασε» η είδηση της έρευνας στο σπίτι της Εύας Καϊλή και αργότερα της σύλληψής της, σύμφωνα τουλάχιστον με ξένα μέσα ενημέρωσης. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διαγράψει την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ουσιαστικά να… αποποιηθεί της όποιας ευθύνης.

Άλλωστε, στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν ουσιαστικά «διαγράψει» νωρίτερα την κυρία Καϊλή, ειδικά μετά την δήλωσή της για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ. Επισήμως ο Ανδρουλάκης για διάφορους λόγους προτίμησε να «περιμένει» και λίγο διάστημα αργότερα οι εξελίξεις τον… πρόλαβαν.

«Το Κατάρ κατηγορείται ότι «στόχευε» ότι έβαλε στο αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με τη δήλωση του εισαγγελέα», κατέγραφε, χθες, αργά το βράδυ το Politico, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι τα συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από την ευρωομάδα των Δημοκρατών – Σοσιαλιστών. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η αστυνομία κατάσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό υπολογιστών, κατά τη διάρκεια των εφόδων. Σε κάθε περίπτωση, από το ΠΑΣΟΚ μολονότι ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί η ακριβής εμπλοκή της κυρίας Καϊλή, διότι η έρευνα αρχικά στόχευε «κοινοβουλευτικούς βοηθούς (εις εκ των οποίων είναι και ο σύντροφός Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο έχουν αποκτήσει κι ένα παιδί), αποφάσισαν να μην περιμένουν, δείχνοντας στην κυρία Καϊλή την πόρτα της εξόδου.

Η πορεία της Εύας Καϊλή

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη. Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013 - 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη (S&D) με 122.054 ψήφους. Σήμερα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, είναι εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D. Είναι ιδρύτρια του Future Forum, το Φόρουμ για το Μέλλον. Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ. Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Διακρίθηκε ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή το 2018, ενώ είναι η μόνη Ελληνίδα, που επίσης κάθε χρόνο ήταν ανάμεσα στην λίστα των 50 καλύτερων ευρωβουλευτών.

Στις ευρωεκλογές του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους.

Το προφίλ του συντρόφου της

Ο 36χρονος Φραντσέσκο Τζιόρτζι που κατάγεται από την Ιταλία γνωρίστηκε με την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από 5 χρόνια. Ο ίδιος εργάζεται ως βοηθός στο γραφείο Ιταλού Ευρωβουλευτή και ανήκουν στην ίδια ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο γοητευτικός Φραντσέσκο Τζιόρτζι θεωρείται έμπειρος Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα είναι και δεινός ιστιοπλόος. Αυτήν την αγάπη για τη θάλασσα την μοιράζεται με την Εύα Καϊλή που απέκτησε και δίπλωμα ιστιοπλοΐας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Εύα Καϊλή είχε εμφανιστεί στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της.

«Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και πάλι με το μωρό. Όλη τη διαδικασία της εγκυμοσύνης την περάσαμε στην Ελλάδα, ήμουν κοντά στην οικογένειά μου. Μας βοήθησε η τηλεργασία να έχουμε ποιοτικό χρόνο με τη μικρή. Ήμασταν για ενάμιση χρόνο, τώρα πηγαινοερχόμαστε με τη μικρή, είναι χαρούμενο μωράκι και μας ακολουθεί», δήλωνε για τη νέα της ζωή.

Σε συνέντευξή της στο Mega Καλημέρα η Εύα Καϊλή είχε απαντήσει για την προσωπική της ζωή και τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να παντρεύεται τον σύντροφό της.

«Δεν έχω παντρευτεί, είμαστε μοντέρνοι. Έχουμε ένα σύμφωνο, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Ο σύντροφος μου είναι Ιταλός. Γνωριστήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ιταλία δεν τα πήγε καλά στην αρχή της πανδημίας και ήρθε να μείνει στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Έτσι πήραμε και την απόφαση. Είμαστε αρκετά χρόνια μαζί. Ήταν όλα εύκολα. Δε χρειάστηκε να κάνουμε μεγάλα σχέδια και προγραμματισμούς», δήλωνε για τον εκλεκτό της καρδιάς της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Όσο για το όνομα που θα δώσει στην κόρη της: «Την κόρη μου την ονομάσαμε Αριάδνη, ένα όνομα που μεταφράζεται Αριάνα στα Ιταλικά. Θα κάνουμε την βάπτιση μέχρι το Πάσχα. Ο σύζυγός μου είναι καθολικός. Θα κάνουμε σίγουρα βάπτιση ορθόδοξη. Θα το ψάξουμε. Η ονοματοδοσία έχει γίνει έτσι κι αλλιώς» είπε, μεταξύ άλλων, η Εύα Καϊλή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share