Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Ξέρει η γιαγιά: Έτσι θα διατηρήσεις τη φέτα για πάντα φρέσκια στο ψυγείο

Ακούστε την ειδικό!

21 Μαΐου 2024 15:56
Ξέρει η γιαγιά: Έτσι θα διατηρήσεις τη φέτα για πάντα φρέσκια στο ψυγείο
Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κάθε ελληνικό τραπέζι και σπίτι δεν λείπει η φέτα, η οποία συνοδεύει σχεδόν όλα τα φαγητά.

Πώς όμως οι παλιοί κατάφερναν να την διατηρούν τόσο φρέσκια;

Το europost.gr έχει την απάντηση!

Με την ευκαιρία, δείτε: Μούχλιασε η φέτα στο ψυγείο; Το πανέξυπνο τρικ με την ζάχαρη!

Η διατήρηση της φέτας, υπόθεση που απασχολεί τις νοικοκυρές

Έτσι θα διατηρήσεις τη φέτα για πάντα φρέσκια στο ψυγείο
Unsplash

Η φέτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα τυριά τόσο των Ελλήνων, όσο και πολλών άλλων λαών. Χρησιμοποιείται συχνά ως συνοδευτικό στο φαγητό ή σε σαλάτες. Ωστόσο, η διατήρηση του είναι μια υπόθεση που δυσκολεύει πολλές νοικοκυρές, καθώς το συγκεκριμένο τυρί χαλάει μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Πολλές φορές η διατήρηση της φέτας μας μπορεί να είναι δύσκολη καθώς είναι ένα ευαίσθητο τυρί που χαλάει εύκολα. Σίγουρα όλοι την έχουμε δει να κιτρινίζει, να γλιτσιάζει, να μυρίζει άσχημα και σταδιακά μουχλιάζει.

Υπάρχουν διάφορα μυστικά για τη σωστή διατήρησή της. Σήμερα όμως θα σας δείξουμε ένα έξυπνο κολπάκι που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για να τη συντηρούν.

Το κόλπο της γιαγιάς

Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά

Έτσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα. Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3 – 4 ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου με ένα θερμόμετρο, προσέχοντας να μην ανέβει πάνω από τους 5° C.

Αν η φέτα που αγοράσαμε είναι πιο αλμυρή από όσο θέλουμε, τη διατηρούμε σε ένα δοχείο με γάλα που ανανεώνουμε όταν λήγει.

Το καλύτερο είναι να συντηρήσουμε τη φέτα μέσα σε άλμη. Ζητάμε λίγη άλμη από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο από όπου αγοράσαμε τη φέτα και την καλύπτουμε εντελώς, μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, που βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δική μας άλμη, διαλύοντας 70 – 80 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι σε 1 κιλό νερό.

Το πιο σημαντικό όμως στην αγορά φέτας, είναι να παίρνετε μικρή ποσότητα, που καταναλώνεται σε 2-3 μέρες, όπως συμβουλεύει και ο έμπειρος μάγειρας Ηλίας Μαμαλάκης.

Ωστόσο, αυτοί που την αγαπούν πολύ, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να μην λείπει από το ψυγείο τους.

Πώς συντηρείται όμως;

Το κόλπο της γιαγιάς για νόστιμη και φρέσκια φέτα

Το μυστικό της γιαγιάς λοιπόν, για να της συντηρήσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο καλυμμένη με ελαιόλαδο!

Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για καμία σύγχρονη ανακάλυψη, μιας και στην αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων.

Το συγκεκριμένο tip προτείνεται ιδανικά για σκληρή φέτα, την οποία όμως πρέπει να σουρώσεις καλά για να μην έχει υγρά.

Επίσης, αν θέλεις να δώσεις ξεχωριστή γεύση στη φέτα σου, μπορείς μέσα στο βάζο με το ελαιόλαδο που θα την βάλεις, να προσθέσεις και μπαχαρικά ή μυρωδικά της επιλογής σου.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share