Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Αυτός θα είναι ο πιο εντυπωσιακός σταθμός του Μετρό στην Θεσσαλονική

Αγώνας για να δωθεί το 2024 στους πολίτες

21 Σεπτεμβρίου 2023 09:42
Αυτός θα είναι ο πιο εντυπωσιακός σταθμός του Μετρό στην Θεσσαλονική
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με έντονο πολιτισμικό στοιχείο ο σταθμός του μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί τον εντυπωσιακότερο σταθμό της χώρας μας.

Αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα παραδοθεί στους κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, μέσα στο 2024.

Μία από τις εκκρεμότητες για τα εγκαίνια λειτουργίας του πολύπαθου αυτού έργου, το οποίο θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, είναι η ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου, για τον οποίο, μετά την αποκάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων, ξέσπασε διαμάχη για την ορθή διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι εργασίες.

metro thessalonikis

Αρχαιότητες σταθμός Βενιζέλου
Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία γνωστοποίησε ότι από την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου τίθενται σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Αυτές θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες, μέχρι περίπου τα μέσα Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο νότιο τμήμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, από τη συμβολή της με την Ερμού έως τη συμβολή της με την οδό Εγνατία. Η κυκλοφορία του νότιου κλάδου της Βενιζέλου θα αποκαθίσταται μέσω των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας.

metro thessalonikis

Αρχαιότητες σταθμός Βενιζέλου
Σταθμός Βενιζέλου: Ο πιο εντυπωσιακός στην Ελλάδα
Η έκταση του Σταθμού Βενιζέλου είναι 1.260 τ.μ. όμως η αρχαιολογική έρευνα κάλυψε τουλάχιστον 3.500 τ.μ. Αποκαλύφθηκε η ιδρυτική φάση της πόλης του Κασσάνδρου, η οποία αναπτύχθηκε σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα, στους ίδιους οδικούς άξονες, με μικρές μετατοπίσεις.

Αποκαλύφθηκαν, ακόμα, τα στρώματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής κεντρικής οδού, η οποία στα νότια πλαισιωνόταν με την πεσσοστήρικτη στοά, που εξασφάλιζε την πρόσβαση προς την οικοδομική νησίδα.


Ο Σταθμός «Βενιζέλου» είναι ο τρίτος από τα βορειοδυτικά σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως.

Σε βίντεο που είχε δημοσιεύσει πριν από λίγα χρόνια η Ελληνικό Μετρό (σ.σ. δείτε το παραπάνω) μπορούμε να πάρουμε μία γεύση για το πώς θα είναι η τελική μορφή του Σταθμού «Βενιζέλου» μόλις αυτός παραδοθεί στο επιβατικό κοινό.

Όπως είναι αντιληπτό, φέρει σύγχρονη αρχιτεκτονική σχεδίαση η οποία «παντρεύεται» αρμονικά με τις αρχαιότητες που επιτρέπουν στο επιβατικό κοινό να περιηγηθεί νοερά στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share