Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Σχάρα γεμάτη λίπη: Το εύκολο κόλπο για να την καθαρίσετε δραστικά μετά το ψήσιμο του Πάσχα

Με σπιτικά υλικά και χωρίς κόπο

6 Μαΐου 2024 16:45
Σχάρα γεμάτη λίπη: Το εύκολο κόλπο για να την καθαρίσετε δραστικά μετά το ψήσιμο του Πάσχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Πάσχα πέρασε, το φαγητό τελείωσε, τα λίπη και οι λεκέδες όμως έμειναν. Μετά το φαγοπότι δυστυχώς σειρά έχει το δύσκολο έργο της καθαριότητας.

Με την ευκαιρία, δείτε το εύκολο κόλπο για να εξαφανίσετε την κιτρινίλα της λεκάνης.

Εξαφανίστε τα λίπη από την σχάρα

Τα μόνα «εργαλεία» που χρειάζεστε είναι:

Σχάρα γεμάτη λίπη: Το εύκολο κόλπο για να την καθαρίσετε δραστικά μετά το ψήσιμο του Πάσχα

Εκτέλεση

  • Ξεκινήστε σκουπίζοντας τη σχάρα σας με την πετσέτα. Έτσι θα αφαιρέσετε τις μεγάλες βρωμιές και τα κομμάτια λίπους που μπορεί να έχουν μείνει πάνω της από προηγούμενη χρήση.
  • Απλώστε αλουμινόχαρτο πάνω στη σχάρα και ανάψτε τη φωτιά στο δυνατό. Κλείστε το καπάκι της ψησταριάς σας και αφήστε την για περίπου 30 λεπτά.
  • Σβήστε τη φωτιά και αφήστε την ψησταριά σας να κρυώσει. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο με τις λαβίδες. Με την πετσέτα σας καθαρίστε και πάλι τη σχάρα για να αφαιρέσετε και τις βρωμιές που έχουν απομείνει.

Περίσσεψε αρνί και δεν έχετε τι να το κάνετε - Τρεις πανεύκολες και πεντανόστιμες προτάσεις

Το Πάσχα πέρασε και για ακόμη μια φορά το αρνί περίσσεψε!

Κάθε χρόνο, η Δευτέρα του Πάσχα είναι η μέρα που καθόμαστε και αναρωτιόμαστε πώς θα φάμε το αρνί της Κυριακής. Εμείς όμως έχουμε τη λυσή!

Δείτε επίσης: Πότε ανοίγουν ξανά τα σούπερ μάρκετ μετά το Πάσχα - Τι ισχύει και για τις τράπεζες

Βρήκαμε τις πιο νόστιμες συνταγές που μπορείτε να εκτελέσετε για να μη χρειάζετε να ψάχνετε να βρείτε το πώς θα φάτερ το αρνάκι που έμεινε.

Πάμε να τις δούμε παρακάτω:

Κρεατόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 350 γραμμ. ψημένο αρνί

  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 1/2 ματσ. άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο

  • 1/4 φλιτζ. κονιάκ ή λευκό κρασί

  • 250 γραμμ. κασέρι κομμένο σε κύβους

  • 150 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

  • 150 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

  • Πιπέρι & αλάτι

  • 1 φύλλο σφολιάτας (ή 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο)

Εκτέλεση

  • Για την κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα, την εύκολη πασχαλινή πίτα, ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.

  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο για την κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό

  • Η γέμιση δεν πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

  • Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αφού δοκιμάσουμε πρώτα.

  • Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.

  • Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο. Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

  • Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο. Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας.

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.

  • Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Κρεατόπιτα

Ταλιατέλες με αρνί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 500 γραμμ. ταλιατέλες

  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελ. σκόρδο

  • 300 γραμμ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

  • 2 συσκ. ντοματάκια κονκασέ

  • 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

  • 2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα

  • Αρνί που περίσσεψε (ψιλοκομμένο)

  • Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.

  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.

  • Αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους.

  • Βάζουμε το αρνί, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά.

  • Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.

  • Αφήνουμε να βράσει για 10′ σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε και στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και τις ρίχνουμε στη σάλτσα.

  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

Αρνάκι με ρύζι μπασμάτι και κάρυ

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.

  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο - περίπου 3 σκελίδες σκόρδο.

  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας

  • 1 κομματάκι τζίντζερ ξεφλουδισμένο

  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κάρυ

  • 1 κονσέρβα ντομάτες, στραγγισμένες

  • 2 ολόκληρα ξυλάκια κανέλας ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη κανέλα σε σκόνη εάν δεν υπάρχουν ξυλάκια κανέλας.

  • 1 κιλό ψητό αρνί από αυτό που περίσσεψε

  • 1 φλιτζάνι ζωμός αρνιού

  • 400 γρ. ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση

  • Στον επεξεργαστή τροφίμων ανακατεύουμε 1 κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο και το τζίντζερ, μέχρι να ενωθούν πλήρως.

  • Ρίχνουμε σιγά σιγά κρύο νερό για να πετύχουμε μια λεία σύσταση όπως χρειάζεται, περίπου ½ φλιτζάνι

  • Στη συνέχεια ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια κατσαρόλα.

  • Όταν ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το μίγμα με το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά.

  • Ύστερα , προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κάρυ, 2 ξυλάκια κανέλας, τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αρνί ψιλοκομμένο, ανακατεύαμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μεγειρεύουμε για 1 ώρα.

  • Αφαιρούμε το καπάκι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε, ακάλυπτα, για άλλα 15 λεπτά.

  • Παράλληλα, βράζουμε το ρύζι μπασμάτι με λίγο αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  • Μοιράζουμε στα πιάτα και από πάνω απλώνουμε το αρνάκι με την πλούσια σάλτσα.

Αρνί με ρύζι μπασμάτι

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share