Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Ταΐζοντας ωμό κρέας το σκύλο σας κινδυνεύει να...

Μεγάλη προσοχή!

7 Ιουλίου 2023 11:00
Ταΐζοντας ωμό κρέας το σκύλο σας κινδυνεύει να...
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Μπορεί ο σκύλος σας να τρώει ωμό κρέας; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από ένα απλό ναι ή όχι.

Οι δίαιτες ωμής τροφής (RFD) έχουν αυξήσει τη δημοτικότητα τους τα τελευταία χρόνια. Η δημοφιλία τους μπορεί να προέρχεται από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που ελπίζουν να ταΐσουν τα σκυλιά τους με τροφές που μοιάζουν περισσότερο με το πώς θα είχαν φάει στη φύση.

Δείτε επίσης: Κρέας... «τρυφερούλι»! Μυστικά για να σου γίνει ζουμερό και μαλακό

Οι σπιτικές ή εμπορικά παρασκευασμένες RFD βασίζονται σε ωμό κρέας και κόκαλα. Συγκεκριμένα, αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν άψητο μυϊκό κρέας, όργανα και οστά από διάφορα θηλαστικά, ψάρια και πουλερικά.

Οι ωμές δίαιτες μπορεί επίσης να αποτελούνται από μη παστεριωμένο γάλα, άψητα αυγά και ωμά φρούτα και λαχανικά. Αν και είναι μια δίαιτα με βάση το ωμό κρέας, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μαγειρεμένα δημητριακά.

Μια δίαιτα που αποτελείται από ωμό κρέας, φρούτα και λαχανικά μπορεί να μοιάζει με τη διατροφή των άγριων σκύλων, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τα εξημερωμένα σκυλιά.

Μπορούν τελικά οι σκύλοι να τρώνε ωμό κρέας;

Ναι οι σκύλοι μπορούν να τρώνε ωμό κρέας. Πρέπει να τρώνε ωμό κρέας, όμως;

Η κτηνίατρος Purina, Dr. RuthAnn Lobos, λέει ότι η διατροφή με μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από ωμό κρέας μπορεί να μην παρέχει την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που χρειάζεται ο σκύλος σας.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ταχέως αναπτυσσόμενα και αναπτυσσόμενα κουτάβια», λέει. «Οι διατροφικές τους ανάγκες είναι αρκετά περίπλοκες. Το ίδιο ισχύει για τους ηλικιωμένους σκύλους που μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα».

Το σωστό μαγείρεμα του κρέατος και των υδατανθράκων (όπως κάνουμε με τις τροφές του σκύλου μας) μπορεί να κάνει το φαγητό πιο εύπεπτο. Όταν τα τρόφιμα χωνεύονται εύκολα, «οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά για την παραγωγή ενέργειας, την οικοδόμηση μυών και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος», προσθέτει η Δρ Λόμπος.

Μια RFD μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και ασθενειών του σκύλου σας. Χρειάζονται πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για να τους βοηθήσει να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή.

Εάν επιλέξετε μια RFD που παρασκευάζεται στο εμπόριο, οι ειδικοί συνιστούν να βεβαιωθείτε ότι έχει παρασκευαστεί από κτηνίατρο διατροφολόγο. Συνίσταται επίσης να επιλέξετε μια τροφή που έχει υποβληθεί σε δοκιμές σίτισης και πληροί τις οδηγίες της World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ταΐζοντας ωμό κρέας το σκύλο σας κινδυνεύει να...

Υπάρχουν κίνδυνοι με το να δίνουμε σε σκύλους ωμό κρέας;

Εκτός από τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων, το ωμό κρέας ενέχει και άλλους κινδύνους για την υγεία - τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA) έχουν μιλήσει όλοι ανοιχτά για τους κινδύνους της διατροφής με ωμό κρέας.

Όχι μόνο ενέχει κίνδυνο για τον σκύλο σας, αλλά ενέχει κίνδυνο για εσάς και την οικογένειά σας, σύμφωνα με μια μελέτη του FDA . Το ωμό κρέας είναι πιθανό να περιέχει επιβλαβή βακτήρια όπως σαλμονέλα, λιστέρια, E. coli και άλλα. Το μαγείρεμα του κρέατος σε ασφαλή θερμοκρασία σκοτώνει αυτά τα επιβλαβή βακτήρια. Ταΐζοντας άψητο κρέας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ο σκύλος σας να αναπτύξει τροφιμογενή ασθένεια ή άλλο είδος βακτηριακής λοίμωξης.

Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας να έρθετε σε επαφή με τα βακτήρια και να αναπτύξετε μια τροφιμογενή ασθένεια. Το να χειρίζεστε το ωμό κρέας, να αφήνετε τον σκύλο σας να γλείφει το πρόσωπό σας, να καθαρίζετε τα περιττώματά του ή να αγγίζετε τυχόν μολυσμένες επιφάνειες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share