Ποιός κιμάς; Αυτή είναι η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή για μπιφτέκια με άρωμα... θαλασσινό
Η εναλλακτική συνταγή με μπιφτέκια ψαριού που θα λατρέψουν ακόμα και τα παιδιά

Σας αρέσουν τα μπιφτέκια αλλά δεν σας τρελαίνει η ιδέα του κιμά από κόκκινο κρέας και ψάχνετε κάτι διαφορετικό; Στο άρθρο αυτό θα βρείτε την απόλυτη συνταγή για καλοκαιρινά μπιφτέκια από μπακαλιάρο. Μάλιστα, καλά ακούσατε. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά.
Νόστιμα μπιφτέκια μπακαλιάρου για ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα που θα λατρέψουν ακόμα και τα παιδιά
Υλικά
- 3 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- 400 γρ. μπακαλιάρο κατεψυγμένο, φιλεταρισμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για το πλάσιμο
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο + 1 κ.σ. για γαρνιτούρα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα + ½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες, για γαρνιτούρα
- 3/4 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. φρυγανιά, τριμμένη
- σπορέλαιο, για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα σαν πουρέ.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε τον μπακαλιάρο όπως είναι, χωρίς να τον αποψύξουμε.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσοχή, δε χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε και με ένα πιρούνι ή με τα χέρια θρυμματίζουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο, όσο είναι ακόμα ζεστός.
- Μόλις κρυώσει λίγο το ψάρι, το ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βουτάμε στη τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να επικαλυφτούν πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το σπορέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Αποσύρουμε τα μπιφτέκια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
- Γαρνίρουμε με άνηθο, φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τα μπιφτέκια μπακαλιάρου ζεστά.
Για όσους κάνουν διατροφή: Μπιφτέκια super food με λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Αν λατρεύετε τα μοσχαρίσια μπιφτέκια αλλά τα θέλετε πιο υγιεινά, ακολουθήστε αυτή τη συνταγή με τα super foods της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα μας θυμηθείτε! Τα μπιφτέκια λόγω των λαχανικών που μπαίνουν στον κιμά, γίνονται πολύ αφράτα και ζουμερά. Με την ευκαιρία, δείτε ποιο είναι το μυστικό που θα απογειώσει τα μπιφτέκια σας
Υλικά
- 1 kg μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
- 1 μέτρια ντομάτα
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 μέτρια καρότα
- 2 κολοκυθάκια τρυφερά
- 2 πιπεριές κόκκινη και κίτρινη
- 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
- 4 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Πουρές λαχανικών
- Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
Εκτέλεση
Για τα λαχανικά
Πρώτα θα τρίψουμε τα λαχανικά.
Σε ψιλό τρίφτη, τρίβουμε το καρότο και το κολοκύθι.
Σε χοντρό τρίφτη τρίβουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές στο blender.
Για τα μπιφτέκια
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και περιχύνουμε με το ξίδι.
Προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά, ντομάτα, κρεμμύδι, κολοκύθι, καρότο, πιπεριά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τις νιφάδες βρώμης.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα τον κιμά με τα λαχανικά, μέχρι σχεδόν ν’ αλλάξει χρώμα.
Αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Πλάθουμε 5 μεγάλα μπιφτέκια και τα πατάμε ελαφρά στις παλάμες να πλατύνουν.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και ψήνουμε τα μπιφτέκια 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Εναλλακτικό ψήσιμο
Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, τοποθετώντας τα πάνω σε σχάρα, μέσα σε ένα ταψάκι.
Ψήνουμε για 15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
Τα μπιφτέκια είναι ψημένα, όταν μετά το χρόνο ψησίματος, τρυπήσουμε το κέντρο τους και το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο.
Μπορείτε να πλάσετε πολλά μπιφτέκια και να τα διατηρήσετε στη κατάψυξη καλά τυλιγμένα.